

Základní smetanová zmrzlina
Suroviny
- 1/2 l smetany
- 5 žloutků
- 120 g pískového cukru
Postup přípravy receptu
Ve smetaně rozmícháme žloutky a cukr, vložíme i s miskou do vodní lázně a za stálého míchání zahříváme těsně k bodu varu, déle ne, srazily by se žloutky.
Necháme vychladnout, občas zamícháme. Pak vložíme dobře zakryté důkladně vychladit do ledničky, nejlépe do druhého dne. Vložíme do strojku a zmrazíme.
Tato zmrzlina zná spoustu variant:
Vanilková: spolu s mlékem, žloutky a cukrem zahříváme i 1/2 - 1 lusk vanilky, který rozpůlíme a vyškrábneme dužninu do mléka, ale obal lusku přihodíme též. Před zmrazením přecedíme. Vanilkový cukr lze použít též, ale není to "ono".
Čokoládová: do základu přimícháme 100 g rozpuštěné vlažné hořké čokolády.
Kakaová: do horkého základu rozmícháme vrchovatou lžíci kvalitního kakaového prášku.
Kávová: do horkého základu přidáme lžíci kávy, může být i rozpustná.
Oříšková: oříšky opražíme, vymneme ze slupek a jemně rozstrouháme. Přidáme do základu.
Ovocná smetanová: část smetany nahradíme čerstvým ovocným protlakem (jahody, maliny,...), před mražením ještě vmícháme kousky ovoce.
Poznámka od kuchařky
Sami jistě přijdete na další chuťové variace
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Základní smetanová zmrzlina
-
Skvělý recept, díky! Jinak Nestle ma soutěž o výlet do Paříže i jinam za jednu sladkou zmrzlinu! http://www.zmrzliny-nestle.cz
-
Vypadá úžasně jedle!
-
Zmrzlinka vypadá báječně
, nemám strojek na zmrzlinu ani jsem ho nikdy neviděla
-
Moc fajn. Měla jsi dát recepty postupně. měla by jsi více bodů do soutěže.Takhle máš alespoň i ode mne +bodík.
-
Zmrzka výborná, jahody jsem přidala úplně rozmixované
-
Světluš, já mám jen starou obyčejnou Etu (nástavec k robotu), ale jsem spokojená
V létě je opravdu k nezaplacení
-
Děkuju za recept a samo, dávám bodík!
-
Žížalko, tak to ti fakt závidím...
...a opravdu to nemyslím ironicky...dělala jsem borůvkovou zmrzku, nasypala kromě dřeně i kuličky...výsledek?...výborná zmrzka s brokama...to samé ještě jednou s lesníma jahodama...proto ta moje poznámka...jinak zmrzlinovač je bezva věc a v létě úúúžasný...
-
Světlano, na kost mi zmrznou v mrazáku, ale ve strojku ne...třeba nemám tak výkonný, nevím, ale moje zmrzlina je jako točená z cukrárny. Ovoce v ní je polozmrzlé.
-
Žížalko, zkoušela jsi TY osobně ty zmrzky?
Já mám totiž nepříjemnou zkušenost s ovocem ve zmrzlině. Ono totiž v zmrzlinovém strojku ty kousky opravdu zmrznou "na kost" a nám to "nejede"
. Do ovocných zmrzlin bych doporučovala dávat pouze dřeň, která se rozmíchá, ale kousky raději ne. Ty si nechte na pozdější zdobení.
-
Aha, tak to je super!! To fakt zkusím! Díky!
-
Jani, jde to i bez strojku, jen to dá víc práce: hmotu vlož do nějaké nádoby a dej do mrazáku a zhruba každou hodinu ji 2x až 3x po sobě promixuj, aby se neutvořily ledové krystalky. Pak už ji nech zmrznout.
-
Když já nemám strojek na zmrzlinu!