Nadýchaný piškotový korpus bez prášku do pečiva

zanda33 Kuchařka:

Dorty 7 názorů

517

Suroviny

Základní těsto (podíl surovin na jedno vejce):
1 vejce
40 g cukru krupice
1 lžíce oleje
40 g hladké mouky
Na dort o průměru formy 26 cm, dávám tak 7 - 8 vajec, záleží jak máte vejce velká.
Na dort o průměru formy 24 cm, dávám 5 - 6 vajec.
Recept si zatím oblíbilo 17 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Bílky ušleháte do bílé tuhé pěny, poté k nim přisypete cukr krupice a ušleháte hodně tuhý sníh.

  2. Do sněhu nalijete žloutky a pořádně je zašleháte. Poté tenkým pramínkem za stálého šlehání nalejete olej a opět důkladně prošleháte. Do této pěny pak lehce vařečkou vmícháte mouku.

  3. Pokud chcete korpus kakaový, tak odeberete např. dvě lžíce z celkového množství mouky a dáte za ně dvě lžíce kakaa. Nalejeme do vymazané a vysypané formy a pečeme na 170 stupňů, samozřejmě záleží, jakou troubu máte, já peču tak 45 minut. Tento recept jsem našla na dortomanii.cz a už jiný nedělám. Korpus je naprosto úžasně lehký a chuťově výborný.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 445 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Nadýchaný piškotový korpus bez prášku do pečiva

  • Ivace64 Ivace64

    Moc se mi líbí, brzo vyzkouším, dělám většinou korpus podobně jako korpus na piškotovou roládu - bez prášku do pečiva, jen šlehám bílky, cukr a pak dám mouku,ale zkusím:-K:-K:yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    hosta: Olejové těsto znám také, ale s polohrubou moukou a rovněž s vlažnou vodou. Tak ještě musím zkusit tento recept. :-)

    Odpovědět

  • hosta hosta(moderátorka)

    Dajda: zkus s tou hladkou, určitě nebudeš litovat. Ty děláš klasický piškot, toto není piškotové, ale olejové těsto. V naší rodině - a nejen v ní - je osvědčený tento, je dost podobný https://www.toprecepty.cz/recept/18933-kakaovy-ole...

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    Taky už dělám celá léta piškotové těsto stejně. Nejprve sníh z bílků, pak cukr a nakonec mouku. Jen mouku dávám hrubou a místo oleje horkou vodu. Poměr zhruba stejný - 50 g cukru a 40 g mouky na 1 vejce. Musím to někdy zkusit s hladkou moukou a olejem, jsem zvědavá, jak se výsledek bude lišit. ;-)

    Odpovědět

  • srettka srettka

    Tomu říkám obrácený piškot. Dělám ho také tak, podle moji babičky. Jen cukru dávám 30g na vejce. Už jiný nepeču:-):yes:

    Odpovědět

  • zanda33 zanda33(autorka receptu)

    Nevím kdo ho dává, ale pár receptů kde je prášek do pečiva už jsem viděla:-)

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Ani nevím, že někdo do dortového korpusu dává prášek do pečiva. Je to přece obyčejný piškot, tam stačí pořádně vyšlehat bílky na sníh.

    Odpovědět

1

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo