

Lískové rohlíčky
Suroviny 50 porcí
- 200 g mletých lískových oříšků
- 170 g cukru moučky
- 1 vejce
- Krém:
- 250 g másla
- 1/2 Salka
- 2 lžíce rumu
Postup přípravy receptu
Ze všech surovin vypracujeme těsto.
Vyválíme na vále asi 3-5 mm tenký plát (o něco silnější jak na linecké) a vykrajujeme formičkou měsíčky. Podle potřeby podsypáváme cukrem moučka. Ne moukou!!!! Můžeme válet i přes fólii.
Pečeme ve vyhřáté troubě při 170°C. Pokud mají tendenci se roztékat, snížíme teplotu na 150. Jakmile začnou zespoda růžovět, vyndáme z trouby. Budou se zdát syrové (nepůjdou ani sundat), ale nechte je na plechu a dojdou!!! Pokud byste je pekli déle, oříšky hořknou. Po vychladnutí konce máčíme v čokoládě a nakonec slepíme krémem.
Změklé máslo pečlivě rozšleháme šlehačem po malých částech přidáváme Salko a rum (Salko nevařím, krém je dobrý i z nevařeného Salka a ušetřím energii i čas).
Poznámka od kuchařky
Recept mám od tchýně asi 17 let, od té doby nechybí na vánočním stole. Kdokoli rohlíčky ochutnal, chtěl recept. Je velice jednoduchý a rychlý. Těsto se nenechává odležet a dobře se s ním pracuje.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Lískové rohlíčky
-
srettka: slupky vyfukuji fénem na vlasy. Stejně i rozbité lusky fazolí, které usušené mlátím po staru cepem
-
casino: No jo, pak zafúkáš a slupéčky jsou všude
Kdepak, já už sázím jenom na vysavač
-
Eja57: Já mám takový šikovný stolní malinký vysavač, takže je to razdva hotové
-
Jak slupečky z oříšků do pryč?
Promnout v utěrce a pak z výšky sypat do ošatky za současného foukání (ústynebo dělání průvanu "vějířem"
Nejlépe dělat po větru na balkonu... Nééé že sypeme ty oříšky z balkonu, že
(ve velkém se to dělávalo v jutovém pytli -
srettka: že lískáče (i mandle) jsou lepší opražené, to je jasné, nechám trochu zchladnout, promnu v dlaních a hotovo, část šlupek zůstane...aaaale....vysavač
...hubice od vysavače, cedník s velkými otvory na tu hubici a saju????
šlupičky projdou do vysavače a čisté lískáče padají zpět na plech ???
-
SasenkaStr: dobrý den, já je melu se šlupkou ani mě nenapadlo, že to jde i jinak, ale jak píše paní výše, asi je to lepší. Musim zkusit letos už jsou hotové.
-
SasenkaStr: Daleko chutnější je, když si oříšky napřed v troubě opečete. Krásně se rozvoní a většina sloupky se sloupne. Pak to stačí jenom vyfoukat venku a nebo odsát vysavačem. Když se potom pomelou, jsou voňavé a výborně. Rohlíčky z takovýchto ořechů jsou potom úžasné
.
-
Dobrý den, tak jsem po roce opět tady
chystám se na rohlíčky, ale zapomněla jsem, jestli v loni jsem mlela ořechy se slupkou (samozřejmě s tou tenkou hnědou
) nebo bez. Teď mám koupené již pomlete, ale se slupkou, není to chyba? Děkuji a přeji krásné svátky.
-
SasenkaStr: tak to mě těší že tak chutná
. Já mám cukroví schované v komoře. Tam se rodince nechce chodit tak neujidaji, ale visí hnizda ze dvou dávek jsem dala do ledničky zatuhnout a dnes koukám a půl plechu v tahu:-Ať se vam rohlíčky povedou i napodruhé
já je mám pokaždé jiné. Výborné ale trošku jiné. Matka to říká taky, že pokaždé když je dělá jsou trošku jiné
uvidíte.
-
Martan77: tak už vím, co s krémem, rodinka ochutnala vzorek a že pry jsou výborné, ale máme málo z jedné dávky, tak jdu na další várku
-
SasenkaStr: já myslím že krém vydrží v komoře do svátků. Pak šoupnout do mrazáku. Krem mi taky zbývá, tak ho vždycky použiji i na jiné cukroví. Jsem ráda, že se podařilo.
-
Ještě dotaz - venku je teplo, mám je nechat v lednici kvůli čerstvému máslu? Děkuji
-
povedly se, jsou senzační, dávám bodík
, jen mi zbylo více než polovina krému, i když jsem ho tlačila jak mohla. Čím to může být? Jinak mám kolem 50 kousků
-
Martan77: super
jak jsem psala, ony totiž budou určitě moc dobré, žádná mouka
-
Martan77 Děkuji za odpověď a rychlou reakci, jdu na to