Moje cibulačka

janky3 Kuchařka: janky3

Doba přípravy: 45 min. 6-7 porcí Polévky 7 názorů

Suroviny

1 kg cibule šalotky
červená nebo zlatá nebo obě
250 g másla
1 dl olivového oleje- necelý
4 dl suchého bílého vína
20 dkg nastrouhaného sýru goudy
1 svazek petrželky
2 kostky zeleninového bujónu
nebo zeleninového masoxu
pepř, sůl
2 l vody
1 dlouhá francouzská bageta
1 ks avokáda
Recept si zatím oblíbili 3 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Zapneme troubu na 160°C
    Na kolečka nakrájenou šalotku nasypeme na cca 5 dkg zpěněného másla a deci oleje. Na menším plameni zvolna restujeme. Cibulka se nesmí připálit! Já ji míchám asi 20 minut. Pokud se mi nezdá dobře opečená a některá by se mohla pálit, kápnu něco vody, aby se trochu rozdusila a dál míchám. Toto opakuji několikrát. Hotová je, až se od sebe oddělují hromádky docela rozdušené a vydušené cibule v másle. Pak zalijeme vínem a necháme povařit. Přikryté. Tento základ je sice pracnější, ale hodně na něm záleží.

  2. Mezitím rozkrojíme avokádo, vyndáme pecku, oloupeme a nakrájíme na kousky. Do polévky přilijeme horkou vodu a kostky zeleninového bujónu, přidáme pepř a vaříme.
    Bagetu nakrájíme na plátky, namažeme máslem, silnější vrstva a hojně posypeme strouhanou goudou. Opepříme a dáme péci do předehřáté trouby na 160°C. Hotové jsou, až se sýr rozteče a bageta je opečená.

  3. Ochutnáme polévku, přidáme eventuálně ještě deci vína, aby voněla vinicemi, necháme přejít varem, aby se vyvařil alkohol a vypneme. Do hrnce s polévkou dáme avokádo a ručním mixerem rozmixujeme dohladka. Může se přisolit či přisladit nebo připepřit. Nalijeme na talíř, položíme na povrch tři tousty, posypeme hojně petrželkou. Dobrou chuť.

Poznámka

Na polévku se může použít i obyčejná cibule, ale zdaleka to není ono. Šalotka má v polévce nenahraditelnou chuť. Kupuji ji, když je v akci či výprodeji. Je dražší, než obyčejná cibule, ale se sýrovými toustíky je sytá, až až.

Také by mohla být cibule půl na půl, pokud se vám zdát polévka drahá, ale pro slavnostní příležitost či jako hlavní jídlo, to zase není tak zlé a je to bašta.

Ve škole nám vařili cibulačku se spoustou vařené cibule a to nikdo nechtěl jíst. Navíc nemám ráda cibuli v jídle, jen rozpečenou.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 30 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Moje cibulačka

  • janky3 janky3(autor receptu)

    casino: " Moje cibulačka" se to jmenuje proto, protože je šalotka několikrát osmažená a s trochou vody pak vydušená a zase smažená a zase dušená a zase vysmažená, tak dlouho, až přestane být na zkus a má tmavě zlatou barvu a oddělený omastek. Tak ji dělám i na bramborobé knedlíky. Vnoučata se můžou utlouct. My také. Jako paní casinová, i my vaříme zdravě. Ale jednou za čas si dáme něco pořádně nezdravého, jako třeba jitrnicový prejt s brambory a vařeným kyselým zelím, nebo cibulačku s máslovými tousty, bramborovou buchtu se spoustou škvarků atd. Jíme spoustu zeleniny a knedlíky doopravdy jen jednou za dlouhý čas, třeba když přijedou mladí na oběd a přejí si svíčkovou nebo kachnu. Ale k té děláme chlupaté knedlíky ze syrových brambor a celozrnného pečiva. Žádná mouka. "Francouzská" jsem nepoužila záměrně, neboť měkkým avokádem jsem ji zahustila, navíc je avokádo velmi zdravé, neovlivní chuť polévky, ale Francouzi ho tam nedávají. Cibulka je opešená a rozdušená na kašičku, což pravděpodobně Francouzi také nedělají.
    Byl byste první, kdo by na to upozornil. Naopak máslo u nich hraje jednu z hlavních rolí. Kam máslo patří, tam ho dávám.
    I malí kousek provoní jídlo. Třeba do rýže před podáváním dávám kousek másla a nasekanou petrželku. Fakt bašta.

    Odpovědět

  • casino casino

    janky3:
    Tady, kdyby se cibulka dělala pouze dobleda, tak se v názvu klidně dalo použít př. jm. "francouzská" :-)

    magdalenka:
    Máslo?
    Paní casinová opeče pečivo v toustovači a pak na plechu ho poklade sýrem který pod grilem nechá roztéci :-)
    No pravda ale je, že máslem nacucané bagety jsou dobří plavci, kteří ale na rozdíl od Cimrmanových trpaslíků děda Vševěda vydrží déle... :-D

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    janky3: Vďaka za odpoveď.

    Odpovědět

  • janky3 janky3(autor receptu)

    magdalenka: avokádo mi uniklo, už je tam. Francouzi používají hodně másla, když je to jednou za čas, tak to přežijeme. Ale samozřejmě, mastné je to dost, záleží na tom, jak silně jsou namazané plátečky bagety a kolik se jich nakrájí. Krájím tenčí, mažu dost, aby máslo při pečení prosáklo pečivem. Polévku pak plátky o to víc provoní. Pokud máslo zbude, je dobře, nezbude-li, pochutnají si i mozkové závity. Jeden po druhém. A druhý den to zprůměrujeme suššími brambory s tvarohem a okurkovým salátem.

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    casino: Mne to pripadá trochu veľa.

    Odpovědět

  • casino casino

    magdalenka:
    "Bagetu nakrájíme na plátky, namažeme máslem, silnější vrstva a hojně posypeme strouhanou goudou." :-)

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    V surovinách je 250 g masla, nie je to preklep? Chýba avokádo, ktoré je v postupe.

    Odpovědět

Tématické fráze: cibulačka recept cibulačka obyčejná cibulačka recept cibulačka z mladých cibulek top recepty cibulacka cibule šalotka rozdíl cibulačka z mladé cibule obyčejná cibulačka cibulacka po česku obyčejná polévka cibulačka deci oleje

Zapomněl/a jsem heslo