Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hluchec

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 60 min

60 min (60 min příprava, + 60 minut kynutí)

11. 6. 2008 09:58

Suroviny

Nutriční hodnoty

Energetická hodnota27 700 kJ / 6 621 kcal
Bílkoviny163,98 g
Tuky290,46 g
Vláknina37,66 g
Cholesterol540 mg
Sodík3 750 mg
Sůl9,21 g
Sacharidy818,78 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autora receptu

Tento recept mám od své babičky, takže už je hodně starý. Nejlepší pekáčky na hluchec jsou ty staré litinové. K hluchci je dobrá bramborová polévka.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst daší

Komentáře

slawek

18. 12. 2020 10:21

ILona Kubátová : ano úplně jsem se zhrozil na 2 brambory 1kg mouky to je hrůza to s hluchcem nemá nic společného samá mouka :-)

Jaroslava

29. 11. 2016 13:33

Děkuji, na klatovsku je to Bác, ale dnes jsem vyzkoušela Váš recept a moc jsme si pochutnali. Děkuji.:-K

Jana C.

27. 7. 2016 15:51

Moje tchýně mě naučila vynikající KYNUTÝ BRAMBORÁK,který chutná snad každému,kdo ho okusil.
Recept: 90 dkg brambor nastrouhaných na jemno, 45 dkg hrubé mouky, 1 ks droždí, 1/4 l horkého mléka, 1 vejce, 7 stroužků utřeného česneku, sůl, pepř, kmín, majoránka, to vše dle chuti. Vše smícháme a necháme aspoň 1 hodinu kynout.
Do pekáče nalijeme 1,5 dl oleje a rozpálíme ho v troubě.Až je olej rozpálený, tak vlijeme do pekáče těsto.Utvoří se hned kůrka a těsto se nepřipeče.
Dobrou chuť.

Anna Hauerová

27. 7. 2016 09:26

Léta jsem sháněla recept na buchtu co dělala moje babička,až když jsem před 40 lety chodila do cvičení tak tam přinesla kolegyně buchtu a ta byla nejlepší ze všech co jsem zkoušela od té doby dělám a každý chce recept.Posílám. Syrové brambory nastrouhat na hrubo 50 dkg,50 dkg hrubé mouky,1/2 litru mléka,1 kostka droždí,česnek,majoránka,sůl,pepř,může se přidat trochu chilli,1 vejce a 3 lžíce sádlo se škvarky vše smícháme dáme do vymazaného pekáče a necháme ještě tak půl hodiny kynout,pečeme na 180-200 na prostřední mřížku tak 3/4 hodiny až je buchta růžová a propečená ,zkusíme špejlí.Dobrou chuť.Na mé 50 jsem musela dělat do práce 4 pekáče.

vsetecka

15. 7. 2016 20:37

Lehka.J@seznam.cz

12. 7. 2016 12:27

Ivana: Já měla babičku v Rokycanech, a na její hluchec s bráchou léta vzpomínáme! Byla jsem mladá, psát její recepty mě nenapadlo. Milovaná babička na nás léta hledí shora, a směje se mi.... Uvedený recept se mi taky nezdá, jen 2 brambory a tolik mlouky. Jdu pátrat dál, v případě úspěchu, recept zveřejním.:-p

ILona Kubátová

30. 6. 2016 19:40

Hluchec je výborná záležitost. Ovšem recept,kde jsou 2 brambory na 1kg mouky,není hluchec...nebo li bramborová buchta.

Ivana S

13. 6. 2016 09:43

Něco podobného dělá moje mamka ale dává tam uzené maso a vejce.Je to moc dobré a krásně to voní.

jan peterka

10. 6. 2016 16:04

Marie Bělohlavá: Také se dá vyhledat podobné jídlo,které se jmenuje Toč.Myslím,že se tam přidávaly houby.

tejaja

21. 6. 2015 06:38

emilie Popenec, po slovensky sa nazýva zádušník, je rastlina podobná hluchavke, patrí do tej istej čeľade. Má ale menšie listy a malé modrofialové kvietky. Posielam ti link, pozri sa : carozahrady.sk/liecivebylinky/zadusnikbrectanovity.html Neskutočne drzá burinka v záhrade. :-))
Ak používaš sušené droždie, tak platí pomer cca 1:3. Teda množstvo čerstvého droždia vydelíš 3 a máš množstvo sušeného. ;-)

emilie

21. 6. 2015 01:54

tejaja:

Věrka.:Ahoj , mam otazku , co je popenec ? A kolik sucheho drozdi / Jsem v Canade, drozdi v kostkach se zde uz davno neprodava :-(

srettka

9. 6. 2015 14:28

Jeee, to mi připomnělo jednu hodnou starou pani, sousedku. Dělávala jej a nosila mi jej:-* výborná bašta :yes:
P.s.zdravím tímto srdečně paní Mužíkovou nahoru do nebe:-K

Ivana

9. 6. 2015 13:55

Jdu do něj hned dnes :yes: Moje teta od Rokycan nám hluchec dělávala. Mockrát jsem si vzpomněla, ale nikdy jsem ho nedělala. Vymetla jsem špajzku a lednici. Všechny ingredience mám, tak hurá na HLUCHEC :-p

božena

9. 6. 2015 10:14

Vajíčka do tohoto receptu nepatří? Naše maminka ho taky dělala, a říkala mu "bác". Nikdy nevystrčila nos ze Slezska.

Marie Bělohlavá

9. 6. 2015 09:03

Moc dobré papáníčko, také často doma pečeme.
U nás na Šumavě mu říkáme BÁČ.

1 2 3

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e-mailem. Vaše Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelů

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: staročeský hluchec bramborový hluchec bramborová buchta domácí hluchec hluchec z cukety buchta litina litina buchta bramborová buchta hluchec hluchanec kynutá bramborová buchta bramborová buchta recept staročeský bác recept na bramborový hluchec bramborové placky litina litina recept bramboráková buchta hluchec pečení chluchec kvasnicova buchta recept na litinu

Suroviny: mléko, mouka polohrubá, brambory, droždí, slanina anglická, sádlo, majoránka, česnek, sůl, kmín celý, vejce

TopRecepty.cz

Hluchec

Aktuální verzi receptu a video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/mDn