Hluchec

Hanna Kuchař: Hanna

Bramborová jídla 32 názorů

Suroviny

1 l mléka
1 kg polohrubé mouky
2 velké brambory
1 kostka droždí (42 g)
20 dkg anglické slaniny
6 lžic rozpuštěného sádla
majoránka
1 hlavičku rozetřeného česneku
sůl
kmín
1 vejce
Recept si zatím oblíbilo 26 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Brambory nastrouháme na jemném struhadle a anglickou slaninu nakrájíme na malé kostičky. Přidáme ostatní suroviny a vše dobře promícháme. Necháme asi 1 hodinu kynout.

  2. Dáme do pekáčků, které hodně vymažeme sádlem. Dáme do vyhřáté trouby a pečeme do hněda. Během pečení ještě potíráme sádlem.

Poznámka

Tento recept mám od své babičky, takže už je hodně starý. Nejlepší pekáčky na hluchec jsou ty staré litinové. K hluchci je dobrá bramborová polévka.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 1 131 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Hluchec

  • Jaroslava Jaroslava(neregistrovaná)

    Děkuji, na klatovsku je to Bác, ale dnes jsem vyzkoušela Váš recept a moc jsme si pochutnali. Děkuji.:-K

    Odpovědět

  • Jana C. Jana C.(neregistrovaný)

    Moje tchýně mě naučila vynikající KYNUTÝ BRAMBORÁK,který chutná snad každému,kdo ho okusil.
    Recept: 90 dkg brambor nastrouhaných na jemno, 45 dkg hrubé mouky, 1 ks droždí, 1/4 l horkého mléka, 1 vejce, 7 stroužků utřeného česneku, sůl, pepř, kmín, majoránka, to vše dle chuti. Vše smícháme a necháme aspoň 1 hodinu kynout.
    Do pekáče nalijeme 1,5 dl oleje a rozpálíme ho v troubě.Až je olej rozpálený, tak vlijeme do pekáče těsto.Utvoří se hned kůrka a těsto se nepřipeče.
    Dobrou chuť.

    Odpovědět

  • Anna Hauerová Anna Hauerová(neregistrovaný)

    Léta jsem sháněla recept na buchtu co dělala moje babička,až když jsem před 40 lety chodila do cvičení tak tam přinesla kolegyně buchtu a ta byla nejlepší ze všech co jsem zkoušela od té doby dělám a každý chce recept.Posílám. Syrové brambory nastrouhat na hrubo 50 dkg,50 dkg hrubé mouky,1/2 litru mléka,1 kostka droždí,česnek,majoránka,sůl,pepř,může se přidat trochu chilli,1 vejce a 3 lžíce sádlo se škvarky vše smícháme dáme do vymazaného pekáče a necháme ještě tak půl hodiny kynout,pečeme na 180-200 na prostřední mřížku tak 3/4 hodiny až je buchta růžová a propečená ,zkusíme špejlí.Dobrou chuť.Na mé 50 jsem musela dělat do práce 4 pekáče.

    Odpovědět

  • vsetecka vsetecka

  • Lehka.J@seznam.cz Lehka.J@seznam.cz

    Ivana: Já měla babičku v Rokycanech, a na její hluchec s bráchou léta vzpomínáme! Byla jsem mladá, psát její recepty mě nenapadlo. Milovaná babička na nás léta hledí shora, a směje se mi.... Uvedený recept se mi taky nezdá, jen 2 brambory a tolik mlouky. Jdu pátrat dál, v případě úspěchu, recept zveřejním.:-p

    Odpovědět

  • ILona Kubátová ILona Kubátová (neregistrovaný)

    Hluchec je výborná záležitost. Ovšem recept,kde jsou 2 brambory na 1kg mouky,není hluchec...nebo li bramborová buchta.

    Odpovědět

  • Ivana S Ivana S(neregistrovaný)

    Něco podobného dělá moje mamka ale dává tam uzené maso a vejce.Je to moc dobré a krásně to voní.

    Odpovědět

  • jan peterka jan peterka(neregistrovaná)

    Marie Bělohlavá: Také se dá vyhledat podobné jídlo,které se jmenuje Toč.Myslím,že se tam přidávaly houby.

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    emilie Popenec, po slovensky sa nazýva zádušník, je rastlina podobná hluchavke, patrí do tej istej čeľade. Má ale menšie listy a malé modrofialové kvietky. Posielam ti link, pozri sa : http://carozahrady.sk/liecivebylinky/zadusnikbrectanovity.html Neskutočne drzá burinka v záhrade. :-))
    Ak používaš sušené droždie, tak platí pomer cca 1:3. Teda množstvo čerstvého droždia vydelíš 3 a máš množstvo sušeného. ;-)

    Odpovědět

  • emilie emilie

    tejaja:

    Věrka.:Ahoj , mam otazku , co je popenec ? A kolik sucheho drozdi / Jsem v Canade, drozdi v kostkach se zde uz davno neprodava :-(

    Odpovědět

  • srettka srettka

    Jeee, to mi připomnělo jednu hodnou starou pani, sousedku. Dělávala jej a nosila mi jej:-* výborná bašta :yes:
    P.s.zdravím tímto srdečně paní Mužíkovou nahoru do nebe:-K

    Odpovědět

  • Ivana Ivana(neregistrovaná)

    Jdu do něj hned dnes :yes: Moje teta od Rokycan nám hluchec dělávala. Mockrát jsem si vzpomněla, ale nikdy jsem ho nedělala. Vymetla jsem špajzku a lednici. Všechny ingredience mám, tak hurá na HLUCHEC :-p

    Odpovědět

  • božena božena(neregistrovaná)

    Vajíčka do tohoto receptu nepatří? Naše maminka ho taky dělala, a říkala mu "bác". Nikdy nevystrčila nos ze Slezska.

    Odpovědět

  • Marie Bělohlavá Marie Bělohlavá(neregistrovaný)

    Moc dobré papáníčko, také často doma pečeme.
    U nás na Šumavě mu říkáme BÁČ.

    Odpovědět

  • JanaKrakonos JanaKrakonos

    Iljusa:Moje babička, která HLUCHEC pravidelně pekla, byla z Rokycan!

    Odpovědět

1 2 3

Tématické fráze: staročeský hluchec bramborový hluchec bramborová buchta hluchec z cukety domácí hluchec buchta litina litina buchta kynutá bramborová buchta bramborová buchta recept bramborová buchta hluchec staročeský bác recept na bramborový hluchec bramborové placky litina litina recept bramboráková buchta hluchanec kvasnicova buchta hluchec pečení recept na litinu hluchec-recept

Zapomněl/a jsem heslo