Hluchec
Suroviny
Nutriční hodnoty
Energie | 27 700 kJ / 6 621 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 163,98 g |
Tuky | 290,46 g |
Vláknina | 45,36 g |
Cholesterol | 540 mg |
Sodík | 3,75 g |
Sůl | 9,21 g |
Sacharidy | 818,78 g |
Postup přípravy
Poznámka autora receptu
Tento recept mám od své babičky, takže už je hodně starý. Nejlepší pekáčky na hluchec jsou ty staré litinové. K hluchci je dobrá bramborová polévka.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
18. 12. 2020 10:21
ILona Kubátová : ano úplně jsem se zhrozil na 2 brambory 1kg mouky to je hrůza to s hluchcem nemá nic společného samá mouka
29. 11. 2016 13:33
Děkuji, na klatovsku je to Bác, ale dnes jsem vyzkoušela Váš recept a moc jsme si pochutnali. Děkuji.
27. 7. 2016 15:51
Moje tchýně mě naučila vynikající KYNUTÝ BRAMBORÁK,který chutná snad každému,kdo ho okusil.
Recept: 90 dkg brambor nastrouhaných na jemno, 45 dkg hrubé mouky, 1 ks droždí, 1/4 l horkého mléka, 1 vejce, 7 stroužků utřeného česneku, sůl, pepř, kmín, majoránka, to vše dle chuti. Vše smícháme a necháme aspoň 1 hodinu kynout.
Do pekáče nalijeme 1,5 dl oleje a rozpálíme ho v troubě.Až je olej rozpálený, tak vlijeme do pekáče těsto.Utvoří se hned kůrka a těsto se nepřipeče.
Dobrou chuť.
27. 7. 2016 09:26
Léta jsem sháněla recept na buchtu co dělala moje babička,až když jsem před 40 lety chodila do cvičení tak tam přinesla kolegyně buchtu a ta byla nejlepší ze všech co jsem zkoušela od té doby dělám a každý chce recept.Posílám. Syrové brambory nastrouhat na hrubo 50 dkg,50 dkg hrubé mouky,1/2 litru mléka,1 kostka droždí,česnek,majoránka,sůl,pepř,může se přidat trochu chilli,1 vejce a 3 lžíce sádlo se škvarky vše smícháme dáme do vymazaného pekáče a necháme ještě tak půl hodiny kynout,pečeme na 180-200 na prostřední mřížku tak 3/4 hodiny až je buchta růžová a propečená ,zkusíme špejlí.Dobrou chuť.Na mé 50 jsem musela dělat do práce 4 pekáče.
15. 7. 2016 20:37
12. 7. 2016 12:27
Ivana: Já měla babičku v Rokycanech, a na její hluchec s bráchou léta vzpomínáme! Byla jsem mladá, psát její recepty mě nenapadlo. Milovaná babička na nás léta hledí shora, a směje se mi.... Uvedený recept se mi taky nezdá, jen 2 brambory a tolik mlouky. Jdu pátrat dál, v případě úspěchu, recept zveřejním.
30. 6. 2016 19:40
Hluchec je výborná záležitost. Ovšem recept,kde jsou 2 brambory na 1kg mouky,není hluchec...nebo li bramborová buchta.
13. 6. 2016 09:43
Něco podobného dělá moje mamka ale dává tam uzené maso a vejce.Je to moc dobré a krásně to voní.
10. 6. 2016 16:04
Marie Bělohlavá: Také se dá vyhledat podobné jídlo,které se jmenuje Toč.Myslím,že se tam přidávaly houby.
21. 6. 2015 06:38
emilie Popenec, po slovensky sa nazýva zádušník, je rastlina podobná hluchavke, patrí do tej istej čeľade. Má ale menšie listy a malé modrofialové kvietky. Posielam ti link, pozri sa : carozahrady.sk/liecivebylinky/zadusnikbrectanovity.html Neskutočne drzá burinka v záhrade.
Ak používaš sušené droždie, tak platí pomer cca 1:3. Teda množstvo čerstvého droždia vydelíš 3 a máš množstvo sušeného.
21. 6. 2015 01:54
tejaja:
Věrka.:Ahoj , mam otazku , co je popenec ? A kolik sucheho drozdi / Jsem v Canade, drozdi v kostkach se zde uz davno neprodava
9. 6. 2015 14:28
Jeee, to mi připomnělo jednu hodnou starou pani, sousedku. Dělávala jej a nosila mi jej výborná bašta
P.s.zdravím tímto srdečně paní Mužíkovou nahoru do nebe
9. 6. 2015 13:55
Jdu do něj hned dnes Moje teta od Rokycan nám hluchec dělávala. Mockrát jsem si vzpomněla, ale nikdy jsem ho nedělala. Vymetla jsem špajzku a lednici. Všechny ingredience mám, tak hurá na HLUCHEC
9. 6. 2015 10:14
Vajíčka do tohoto receptu nepatří? Naše maminka ho taky dělala, a říkala mu "bác". Nikdy nevystrčila nos ze Slezska.
9. 6. 2015 09:03
Moc dobré papáníčko, také často doma pečeme.
U nás na Šumavě mu říkáme BÁČ.
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Pečená zelenina s rybou
Přidáno před 1 hodinou

Muffiny s čokoládovo-avokádovým krémem
Přidáno před 1 hodinou

Pomazánka z avokáda s tuňákem
Přidáno před 1 hodinou

Skleněné nudle s tofu a cuketou
Přidáno před 14 hodinami

Pečená zelenina se sýrovou omáčkou
Přidáno před 14 hodinami

Kuřecí "rillettes"v PH
Přidáno 3. 7. 2022 22:27
Právě bylo uvařeno:

Dušená mrkev s masem a bramborem "pro nejmenší"
uvařil/a Bubas
před 7 minutami

Vepřový perkelt s tarhoňou
uvařil/a sMoulynka
před 25 minutami

Mascarpone dort s citrónovou chutí
uvařil/a Slivci
před 1 hodinou

Šťávička za studena dělaná
uvařil/a Zdezde
před 1 hodinou

Rybízový hrnečkový koláč s drobenkou
uvařil/a Slivci
před 9 hodinami

Kuřecí prsa pečená ve slanině
uvařil/a Mariis
před 11 hodinami

Květákovo-pórkové placičky se sýrem
uvařil/a MarcelaMandova
před 11 hodinami

Rybízová bublanina-jednoduchá
uvařil/a veverkag
před 14 hodinami

Nekynutý koláč s ovocem a křupavou drobenkou
uvařil/a Ala787
před 16 hodinami

Pečené debrecínské brambory
uvařil/a Jaja.27
před 17 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: staročeský hluchec bramborový hluchec bramborová buchta domácí hluchec hluchec z cukety buchta litina litina buchta bramborová buchta hluchec hluchanec kynutá bramborová buchta bramborová buchta recept staročeský bác recept na bramborový hluchec bramborové placky litina litina recept bramboráková buchta hluchec pečení chluchec kvasnicova buchta recept na litinu
Suroviny: mléko, mouka polohrubá, brambory, droždí, slanina anglická, sádlo, majoránka, česnek, sůl, kmín celý, vejce
Hluchec
Aktuální verzi receptu a video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/mDn
33 názorů