Hluchec

Hanna Kuchař:

Bramborová jídla 32 názorů

524

Suroviny

1 l mléka
1 kg polohrubé mouky
2 velké brambory
1 kostka droždí (42 g)
20 dkg anglické slaniny
6 lžic rozpuštěného sádla
majoránka
1 hlavičku rozetřeného česneku
sůl
kmín
1 vejce
Recept si zatím oblíbilo 24 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Brambory nastrouháme na jemném struhadle a anglickou slaninu nakrájíme na malé kostičky. Přidáme ostatní suroviny a vše dobře promícháme. Necháme asi 1 hodinu kynout.

  2. Dáme do pekáčků, které hodně vymažeme sádlem. Dáme do vyhřáté trouby a pečeme do hněda. Během pečení ještě potíráme sádlem.

Poznámka

Tento recept mám od své babičky, takže už je hodně starý. Nejlepší pekáčky na hluchec jsou ty staré litinové. K hluchci je dobrá bramborová polévka.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 915 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Hluchec

  • Jaroslava Jaroslava

    Děkuji, na klatovsku je to Bác, ale dnes jsem vyzkoušela Váš recept a moc jsme si pochutnali. Děkuji.:-K

    Odpovědět

  • Jana C. Jana C.

    Moje tchýně mě naučila vynikající KYNUTÝ BRAMBORÁK,který chutná snad každému,kdo ho okusil.
    Recept: 90 dkg brambor nastrouhaných na jemno, 45 dkg hrubé mouky, 1 ks droždí, 1/4 l horkého mléka, 1 vejce, 7 stroužků utřeného česneku, sůl, pepř, kmín, majoránka, to vše dle chuti. Vše smícháme a necháme aspoň 1 hodinu kynout.
    Do pekáče nalijeme 1,5 dl oleje a rozpálíme ho v troubě.Až je olej rozpálený, tak vlijeme do pekáče těsto.Utvoří se hned kůrka a těsto se nepřipeče.
    Dobrou chuť.

    Odpovědět

  • Anna Hauerová Anna Hauerová

    Léta jsem sháněla recept na buchtu co dělala moje babička,až když jsem před 40 lety chodila do cvičení tak tam přinesla kolegyně buchtu a ta byla nejlepší ze všech co jsem zkoušela od té doby dělám a každý chce recept.Posílám. Syrové brambory nastrouhat na hrubo 50 dkg,50 dkg hrubé mouky,1/2 litru mléka,1 kostka droždí,česnek,majoránka,sůl,pepř,může se přidat trochu chilli,1 vejce a 3 lžíce sádlo se škvarky vše smícháme dáme do vymazaného pekáče a necháme ještě tak půl hodiny kynout,pečeme na 180-200 na prostřední mřížku tak 3/4 hodiny až je buchta růžová a propečená ,zkusíme špejlí.Dobrou chuť.Na mé 50 jsem musela dělat do práce 4 pekáče.

    Odpovědět

  • vsetecka vsetecka

  • Lehka.J@seznam.cz Lehka.J@seznam.cz

    Ivana: Já měla babičku v Rokycanech, a na její hluchec s bráchou léta vzpomínáme! Byla jsem mladá, psát její recepty mě nenapadlo. Milovaná babička na nás léta hledí shora, a směje se mi.... Uvedený recept se mi taky nezdá, jen 2 brambory a tolik mlouky. Jdu pátrat dál, v případě úspěchu, recept zveřejním.:-p

    Odpovědět

  • ILona Kubátová ILona Kubátová

    Hluchec je výborná záležitost. Ovšem recept,kde jsou 2 brambory na 1kg mouky,není hluchec...nebo li bramborová buchta.

    Odpovědět

  • Ivana S Ivana S

    Něco podobného dělá moje mamka ale dává tam uzené maso a vejce.Je to moc dobré a krásně to voní.

    Odpovědět

  • jan peterka jan peterka

    Marie Bělohlavá: Také se dá vyhledat podobné jídlo,které se jmenuje Toč.Myslím,že se tam přidávaly houby.

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    emilie Popenec, po slovensky sa nazýva zádušník, je rastlina podobná hluchavke, patrí do tej istej čeľade. Má ale menšie listy a malé modrofialové kvietky. Posielam ti link, pozri sa : http://carozahrady.sk/liecivebylinky/zadusnikbrectanovity.html Neskutočne drzá burinka v záhrade. :-))
    Ak používaš sušené droždie, tak platí pomer cca 1:3. Teda množstvo čerstvého droždia vydelíš 3 a máš množstvo sušeného. ;-)

    Odpovědět

  • emilie emilie

    tejaja:

    Věrka.:Ahoj , mam otazku , co je popenec ? A kolik sucheho drozdi / Jsem v Canade, drozdi v kostkach se zde uz davno neprodava :-(

    Odpovědět

  • srettka srettka

    Jeee, to mi připomnělo jednu hodnou starou pani, sousedku. Dělávala jej a nosila mi jej:-* výborná bašta :yes:
    P.s.zdravím tímto srdečně paní Mužíkovou nahoru do nebe:-K

    Odpovědět

  • Ivana Ivana

    Jdu do něj hned dnes :yes: Moje teta od Rokycan nám hluchec dělávala. Mockrát jsem si vzpomněla, ale nikdy jsem ho nedělala. Vymetla jsem špajzku a lednici. Všechny ingredience mám, tak hurá na HLUCHEC :-p

    Odpovědět

  • božena božena

    Vajíčka do tohoto receptu nepatří? Naše maminka ho taky dělala, a říkala mu "bác". Nikdy nevystrčila nos ze Slezska.

    Odpovědět

  • Marie Bělohlavá Marie Bělohlavá

    Moc dobré papáníčko, také často doma pečeme.
    U nás na Šumavě mu říkáme BÁČ.

    Odpovědět

  • JanaKrakonos JanaKrakonos

    Iljusa:Moje babička, která HLUCHEC pravidelně pekla, byla z Rokycan!

    Odpovědět

1 2 3 Další

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo