Masové koule nebo sekaná

habunda Kuchař: habunda

Doba přípravy: 200 minut 8 porcí Mleté maso 1 názor

Suroviny

1 kg mletého masa (melu si své - hovězí a vepřové - abych věděl, co je tam pomleté)
1 větší nebo dvě menší cibule na velmi jemno nakrájené (stejně jako na tatarák používám hnětač těsta)
2-3 celá vejce (záleží na konzistenci hmoty)
100 ml mléka
sladká mletá paprika
sůl
mletý černý pepř
plnotučná hořčice (opět záleží na konzistenci a chuti hmoty)
strouhanka nebo pokrájený rohlík (2-3 ks rohlíků - v tom případě rohlíky namočím do mléka a míchám až nakonec do hmoty - neliji mléko do hmoty)
česnek dle chuti
majoránka
1 bílek na potírání
Recept si zatím oblíbil 1 kuchař

Postup přípravy receptu

  1. Hovězí a vepřové maso pomeleme společně s česnekem (nebudeme tak špinit zbytečně lis na česnek). Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno (pokud nechceme, aby nám silice z cibule dráždily slzné kanálky, tak dáme na cca 30 minut do mrazáku).

  2. Do pomletého masa přidáme vejce, sůl, pepř, majoránku, nakrájenou cibuli, rozmačkaný česnek, mletou sladkou papriku, hořčici a vše promícháme. Masovou směs potom zahustíme strouhankou a podle potřeby dochutíme.

  3. Vedle mísy s masovou směsí dáme misku s vlažnou vodou (v této máčíme ruce - lépe se tak tvaruje mleté maso) a tvarujeme masové koule, které rovnou skládáme do pekáče. Z množství směsi to vychází zhruba kolem 20 - 24 masových koulí, ale záleží na jejich velikosti. Stejný základ použijeme na přípravu sekané.

  4. Masové koule nebo sekanou podlijeme vodou a dáme péct do předem předehřáté trouby na 180 - 200 °C. Pokud připravujeme sekanou, tak ji během pečení potíráme bílkem a výpekem.

  5. Jakmile je masová směs (hmota) hotová, tak ještě za čerstva ochutnám, abych se přesvědčil, že nebudu podávat syrové maso...

Poznámka

Po vychladnutí lze jíst samotné (což se většinou stává se zbytkem), ale pokud zbude, tak lze použít na další oběd.... (u nás je problém "žravostního žaludku", tzn. že prostě když je to dobrý, až vynikající, tak to sežereme hned... Ale i tak si to vychutnáme...

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 141 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Masové koule nebo sekaná

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Robila som guličky malé, dobre sa mlsali. ;-) Použila som čisto hovädzie mäso, pekne držalo pokope, zahusťovala som len 1 lyžicou strúhanky. Dobré. :yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: masové koule sekané maso recepty koule ze sekane na smetaně recept sekaná koule recept koule ze sekane sekané koule zapečená sekaná koule ze sekané sekaná recepty sekané masovými koulemi hovezi sekana koule sekané maso s aivarem masová sekaná recept masove koule do trouby příprava masové sekané příprava masové sekané recept na masovou sekanou příloha k masové sekané recept sekaná masová sekaná jak péct sekana recepty hnětač