Masové koule na bratislavský způsob

Suroviny

500 g mletého masa (měla jsem vepřové)
1 menší cibule
1 vejce
1 lžíce zakysané smetany
1 lžíce strouhanky
cca 50 ml studené vody nebo mléka
sůl
pepř
Omáčka:
60 g slaniny
3 lžíce oleje
1 větší mrkev
cca 2 cm plátek celeru
1 větší cibule
2 lžíce rajského protlaku
100 g smetany
1/2 hrnku mléka
hrst mraženého hrášku
sůl
4 kuličky nového koření
vývar nebo voda
dle chuti pár kapek citronové šťávy

Postup přípravy receptu

  1. Cibuli do masa nakrájíme najemno. Všechny přísady smícháme s masem a pořádně prohněteme. Párkrát vezmeme maso do ruky a silně s ním plácneme do misky, krásně se spojí. Dochutíme solí a pepřem a mokrýma rukama uděláme koule.

  2. Na omáčku nakrájíme cibuli, mrkev a celer na malé kousky. Nakrájenou slaninu na oleji vyškvaříme a přidáme cibuli. Když zesklovatí, přidáme koule a opečeme ze všech stran. Stačí, aby zbělaly a zpevnily se. Do pánve přidáme protlak, nové koření a orestujeme.

  3. Přisypeme mrkev a celer. Po krátkém zamíchání zalijeme koule vývarem nebo vodou tak do tří čtvrtin masa. Přikryjeme a dusíme 20-25 minut. Poté polovinu husté zeleniny odebereme a s mlékem rozmixujeme. Vrátíme zpět k masu.

  4. Omáčku přivedeme opět k varu a přilijeme smetanu. Vsypeme hrášek a ještě asi 5 minut povaříme. Je-li omáčka hustá, přilijeme mléko. Nakonec dochutíme solí a pepřem, případně pár kapkami z citronu.
    Podáváme s kaší, rýži, nebo těstovinami.

Komentáře k receptu Masové koule na bratislavský způsob

K receptu nejsou žádné komentáře.