

Masové koule ve smetanové omáčce
Doba přípravy: 1 hodinka 4-6 porcí Mleté maso 14 názorů
Suroviny
- 500 g mletého masa
- 1 cibule
- 3 vařené brambory
- 2 žloutky
- 2 lžičky Solamylu
- 1 hrst strouhanky
- 150 ml smetany na šlehání
- pepř
- olej
- sůl
- o m á č k a:
- 250 ml smetany
- 1 lžíce hořčice
- 150 ml vývaru(bujónová kostka)
- 2 lžičky Solamylu
- je-li třeba tak sůl
Postup přípravy receptu
Jemně umleté maso dáme do mísy, osolíme, opepříme a pěkně promícháme, pak dáme jemně nakrájenou cibuli, žloutky, Solamyl, na jemno nastrouhané uvařené brambory, strouhanku, smetanu a všechno pěkně ručně zpracujeme na hladkou směs.
Pekáč si vymázneme olejem a do něj vkládáme koule, které jsme si vytvarovali z masové směsi (lepší jsou menší). Dáme péct do vyhřáté trouby na 200°C do hněda, asi 40 minut a v polovině pečení si koule obrátíme.
Pak koule vyndáme z pekáčku a uděláme si omáčku na plotýnce-přidáme smetanu, Solamyl, hořčici a vývar, smícháme metlou do hladka, vrátíme koule zpátky a povaříme.
Poznámka
Inspirovaly mě kuličky z Ikey, ale upravila jsem si je. Jako přílohu jsem dala Amorosi, ale dovedu si to představit s bramborama, rýží i s bramborovou kaší.
Udělala jsem koule větší a trochu se rozpadaly-i tak byly moc dobré. Proto je dělejte menší!
Pochutnali jste si? Sdílejte recept!
Sdílet na Facebooku Poslat emailem
Recept sdílelo již 27 kuchařů a kuchařek
Alternativy k tomuto receptu
Zobrazit další alternativyOhodnoťte recept: Masové koule ve smetanové omáčce
-
Marculko, to jsem ráda a že chutnalo i klukům tak to je fajn a díky za vyzkoušení
-
Moji kluci to měli dneska na oběd a moc jim chutnalo. Kuličky jsem dělala z hovězího mletého a přidala jsem trošku jarní cibulky a do omáčky trošku čersté petrželky. Asi trošku jiná chuť, ale i tak
Posílám bodíka děkuji za tak výborný recept
-
Růžičko10, potěšila si mě, že jste si pochutnali, to potěší nejvíc a díky, že jsi udělala tento můj recept
-
Naprosto úžasný oběd
Dělala jsem z kila masa. Včera s bramborovou kaší a dnes s těstovinami. Víc nám chutnalo s těstovinami
-
Lucko(neregistrovaná), myslím, že ano, ale musíš dávat na porci tak 2 koule, aby ti to vyšlo pro všechny
-
Kuličky vypadají úžasně. Myslíte, že vystačí pro 5 lidí?
-
No
, jsme hrozní...
Ale my aspoň kouříme venku (nebo já teda v komoře u světlíku) - znám takové, co hulí i v kuchyni...
Koule jsem pekla při 220°C doporučených 40 minut. A díky za pochvalu... -
Teda Elizo, ty jsi mi udělala takovou radost
a abys věděla, tak máš ty koule o mnoho lepší než já, mě se ti nějak drolily a víš proč
při pečení jsem si šla ven zakouřit a když jsem přišla, byly mírně přepečený-no jo, no, když jsem měla na tu cigaretu takovou chuť
ti kuřáci jsou hrozní viď
-
Bibinko, na tyto masové koule došlo již dnes, jsme po obědě a v bříšku jak v pokojíčku...
Zajímaly mě hlavně z důvodu přidání šlehačky do masa - to jsem, myslím, nikdy nedělala a také jsem byla zvědavá na chuť smetanovo-hořčicové omáčky. Všechno dopadlo bezvadně, takže posílám bod a nějaké obrázky. Díky, nevařila jsem naposled!!!
-
Tak to určitě vyzkouším, dcera miluje cokoli z mletého masa, kuličky zvlášť a ty z Ikea obzvlášť...
Na švédský způsob je také dělávám, ale jinak, jednodušeji. Bibi, vypadá to perfektně, ale protože občas podlehnu dětskému konzervatismu, jako příloha budou muset být vařené brambory a lžíce brusinek...
-
Naši kluci by si taky pošmákli.
-
Jani, na mletém mase ujíždím, mám uloženo k vyzkoušení. Posílám čtvrtý bodík
.
-
můj syn (starší) by tě miloval, je to přesně podle jeho gusta - mleté, těstoviny a sm. omajda.
-
Já bych byla pro brkaši
, ale