Žitno-ořechový chléb

tejaja Kuchařka: tejaja

Slané pečivo 4 názory

Suroviny

Kvásek:
300 g hladké pšeničné mouky
3 dl vody
10 čerstvého g droždí
Těsto:
200 g žitné mouky
100 g pšeničné hladké mouky
50 g ořechů
1,5 lžičky soli
2 lžíce oleje
3 lžíce kysané smetany (nebo jogurtu)
Recept si zatím oblíbilo 11 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Všetky prísady na kvások dobre premiešame, zakryjeme utierkou a necháme 10-12 hod kvasiť.
    Orechy na suchej panvici opražíme, kým nezačnú voňať, necháme vychladnúť a nasekáme.

  2. Do misy dáme oba druhy múky na cesto, soľ, nasekané orechy, olej a smotanu a v strede urobíme jamku. Do nej dáme celý kvások a cesto ručne alebo hnetačom vymiesime. Necháme 35-40 min zakryté kysnúť.

  3. Vykysnuté cesto preložíme na dosku a ešte rukami premiesime. Rozdelíme ho na 2 diely, prikryjeme a necháme 15 min odpočívať.

  4. Z oboch častí vytvarujeme asi 40 cm dlhý valček a každý stočíme tak, akoby sme ho žmýkali. Preložíme na plech na pečiaci papier alebo teflónovú fóliu, zakryjeme a necháme 40 min odpočívať.

  5. Medzitým vyhrejeme rúru na 230°C a na dno rúry dáme nádobku s vodou.
    Plech vložíme do vyhriatej rúry a pečieme. Po 20 min nádobku vyberieme, znížime teplotu na 180°C a pečieme ďalších cca 10-15 minút (dĺžka pečenia závisí od hrúbky chlebíka, kontrolujeme ho).

  6. Po skončení pečenia rúru vypneme, pootvoríme ju a necháme v nej chlebíky ešte 5 minút.

  7. Potom chlebíky vyberieme, uložíme na mriežku a ihneď ich potrieme studenou vodou. Necháme vychladnúť.

Poznámka

Recept je z knihy Domáci chlieb a iné dobroty.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílel již 1 kuchař

Ohodnoťte recept: Žitno-ořechový chléb

  • tejaja tejaja(autorka receptu)

    cathleen: Ivka dakujem. :-K Tesi ma, ze si si chlebik vsimla. Nazov som nechala presne taky, ako v knihe. Nie je to moj recept, ani darovany od niekoho, tak ho nechcem menit. ;-)

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    Chlebík opravdu výstavní :yes: (však proto jsem na něj zvědavě nakoukla) :-D
    Jen - není to žitný, ale pšenično-žitný (je v něm 2/3 převaha pšenice nad žitem) ;-) pokud bude někdo např. kvůli dietě hledat žitné chleby, může ho to zmýlit.

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(autorka receptu)

    magdalenka: dakjem za mily komemtar:-K;-)

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Máš to krásne, určite aj výborné...sporadicky pečiem orechové chlebíky, veľmi nám chutia.

    Odpovědět

Zapomněl/a jsem heslo