Patizonový prívarok na dva způsoby
Patizon je neprávem opomíjenou zeleninou, v mnohém předčí i svou slavnější kolegyni cuketu. Pokud máte mladý patizon, nemusíte jej ani loupat. Stačí vydlabat semínka, nakrájet a podusit. S koprem, zahuštěný máslovou jíškou, bude chutnat skvěle.
Suroviny pro 2 porce
2porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 1 556 kJ / 372 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 0,35 g |
Tuky | 41,00 g |
Vláknina | 0,00 g |
Cholesterol | 128 mg |
Sodík | 1 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 0,40 g |
Postup přípravy
Krok 1: Patizon očistíme, oloupeme, vydlabeme a nakrájíme na hranolky či jiné tvary.
Krok 2: Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme patizon, osolíme, přiklopíme a dusíme. Dle potřeby podlijeme horkou vodou. Stačí 10 minut, nechceme kaši.
Krok 3: Přidáme nasekaný kopr, dle chuti ocet a zahustíme světlou jíškou. V této fázi polovinu oddělíme a podáváme s plátky dušeného hovězího na česneku již bez další přílohy (2. fotografie)
Krok 4: Do druhé poloviny přidáme smetanu, prohřejeme a můžeme ještě dochutit. Podáváme s novými bramborami vařenými ve slupce (1. fotografie)
Zveřejněno 15. 8. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Patizonový prívarok na dva způsoby
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/m5Bp
Moje poznámka
Patizonový prívarok na dva způsoby
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/m5Bp
Nejnovější recepty
Tuňáková pomazánka s cottage a vejci
Přidáno před 13 hodinami
Pečená kuřecí stehna se žampionovo-játrovou omáčkou
Přidáno před 14 hodinami
Meruňkový páj s tvarohem
Přidáno před 20 hodinami
Caesar salát naší rodiny
Přidáno před 20 hodinami
Slávky na asijský způsob
Přidáno před 21 hodinami
Kuřecí roláda s meruňkami a kuskusem
Přidáno 18. 6. 2025 11:00
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Plněné papriky s rajskou omáčkou
Kdyzjehlad před 2 hodinami
Ovesné placičky s brokolicí
Brumaire před 8 hodinami
Sirup z kopřiv
Sarka3 před 9 hodinami
Rychlé vafle bez vajec a cukru
Gourmandise před 10 hodinami
Domácí krtkův dort
Ivinaa před 10 hodinami
Kedlubny do mrazáku
Merylas před 12 hodinami
Nadýchaný perník
ferda30 před 13 hodinami
Masopustní šišky (univerzální těsto na koblihy, vdolky a šišky)
Danniel před 15 hodinami
Krůtí kousky s mrkví a žampiony
Ivca14 před 15 hodinami
Staročeské plátky podlévané pivem
Ivca14 před 15 hodinami
Tématické fráze:
prīvarok z patizonu,
patizonový bramborák,
recept na patizonový bramboráky,
prīvarok patizon,
patizonový karbanátek,
patizonovy gulas s kuřecím masem,
patizonovy gulas
Suroviny:
patizon,
máslo,
sůl,
kopr čerstvý,
jíška máslová,
ocet,
smetana na vaření,
česnek,
brambory rané
Komentáře (3)
K prívarku jistě klobáska, špekáček, volské oko...možností je hodně, je to takové univerzální jídlo...
I proto jsem chtěla ukázat, že ze stejného základu lze udělat dvě úplně jiná jídla. Klasika se smetanou a bramborem a prívarok ještě bez smetany s dušeným hovězím - s tím sosem z toho masa
Len doplním, že ku prívarku môže sa podáva´ť aj volské oko,. akékoľvek dusené mäso, opečený špekáčik alebo u nás sa podával aj na kolieska nakrájaný špekáčik, ktorý sa prehrial na orestovanej cibuli s mletou paprikou a trošku podliatou vodou. Nechá sa to prejsť varom.