Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 169 kJ / 41 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 0,50 g |
| Tuky | 0,50 g |
| Vláknina | 1,00 g |
| Cholesterol | 0 mg |
| Sodík | 8,00 g |
| Sůl | 20,00 g |
| Sacharidy | 8,00 g |
Postup přípravy
Krok 1: Koupíme bůček, čím rovnoměrněji bude prorostlý, tím lepší. Doma bůček vykostíme, tentokrát stáhneme i kůži. Nakrájíme z něj pruhy o šířce dlaně a délce podle libosti. Pak naložíme do koření, rychlosoli atd., dle soupisu ingrediencí. Neměla jsem doma rozmarýn, tak jsem ho vynechala a rychlosoli jsem dala jen polovinu, druhou polovinu dávky jsem dala mořskou sůl – lze použít jakoukoliv sůl bez jódu. Jinak jsem se držela postupu podle pana redaktora Gigela.
Krok 2: Koření navážíme podle toho, kolik bůčku budeme nakládat a po promíchání všeho koření a rychlosoli tím napajcujeme bůček co nejvíc to jde a ještě hodně rukou přitlačíme. Měla by se spotřebovat všechna, nebo skoro všechna kořenící směs. Pak bůček dáme do dobře uzavíratelné plastové krabičky, uzavřeme víčkem a týden každodenně maso otáčíme, jinak s tím nic neděláme.
Krok 3: Po týdnu vyndáme, umyjeme pod tekoucí vodou a osušíme papírovou utěrkou. Připravíme si v kávomlýnku kořenící směs a bůček v ní obalíme. Nemám už kávomlýnek, použila jsem el. sekáček, nejdřív jsem dala rozsekat bobkový list, dala jsem celý sáček, část jsem odebrala na momentální použití a zbytek uzavřela dobře uzavíratelné kořence na příště. Pak jsem rozsekala pepř a menší množství nového koření. Pan Gigel doporučuje nejvíc bobkového listu, o něco méně pepře a nejméně nového koření. Směs je dobré si připravit předem a nanést na ještě trochu vlhké maso po opláchnutí a osušení.
Krok 4: A teď přijde na řadu sušení masa, které ale tentokrát trvá déle, 4 – 5 týdnů pokud se suší zavěšené na háku nebo kuchyňském provázku tam, kde je jemné proudění vzduchu (ne průvan!) a nízká teplota max. do těch 15º C, ale raději méně. Já takovou možnost v paneláku nemám, tak jsem zvolila sušení v ledničce podložením masa v otevřené krabičce, aby k němu ze všech stran mohl vzduch, a raději jsem přidala ještě týden navíc, sušila jsem tedy šest týdnů. Ale jistota je jistota, že se to později nebude kazit. Možná to bylo přehnané, nevím.
Krok 5: Ale už budu dělat ponejvíce tuto slaninku, je o něco méně slaná a má i jinou chuť, to koření tomu dodá šmrnc. Příště chci zkusit ubrat 2 g rychlosoli (pragandy) a 2 g mořské soli, uvidím, jestli to bude stačit na ochranu masa před zkažením a bude-li potom slaninka o něco méně slaná.
Zveřejněno 4. 9. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Domácí sušená pančeta podle slovenského redaktora Milana Gigela
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/BWA2
Moje poznámka
Domácí sušená pančeta podle slovenského redaktora Milana Gigela
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/BWA2
Nejnovější recepty
Bezlepková sádlová srdíčka
Přidáno před 16 hodinami
Likérové kávy
Přidáno před 21 hodinami
Lískooříškové kuličky
Přidáno před 22 hodinami
Kroupové rizoto s liškami a špekem podle Jana Punčocháře
Přidáno před 23 hodinami
Máslová vánočka s rozinkami
Přidáno 11. 12. 2025 21:55:54
Ráďův vánoční bramborový salát
Přidáno 11. 12. 2025 21:44:40
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Piškotový korpus
Michal19 před 30 minutami
Masová paštika
Nanina před 1 hodinou
Vosí hnízda
kolarz90 před 9 hodinami
Gnocchi s máslovo parmazánovou omáčkou a kuřecím masem
Sahula před 10 hodinami
Polévka z hlívy ústřičné à la dršťková
H33inrich před 12 hodinami
Mramorová bábovka jak ji dělá moje babička
Slaninova.L. před 12 hodinami
Kapustová polévka
Topmoni před 13 hodinami
Ořechovo-jablečný koláč II
jliv22 před 13 hodinami
Hrníčková bábovka
karolinanenickova10 před 13 hodinami
Tématické fráze:
pančeta,
navod na vyrobu susene slaniny a bucku,
milan gigel slovensko,
slovenská sušená slanina recept,
sušená panceta recept,
sušená slaninka,
proč se nákládá maso nejdřív do cukrudo cukru,
podle milana gigela,
vyrobte si domácí slaninku bez uzení
Suroviny:
sůl,
cukr,
rozmarýn,
pepř,
ořech muškátový,
bobkový list,
pepř,
koření nové koření
Komentáře (12)
napr. http://www.levnekoreni.cz/koreni/jednodruhove-kore...