Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí sušená pančeta podle slovenského redaktora Milana Gigela

Hodnocení receptu je 4,1 (8×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

MamlajdaD MamlajdaD

Náročný

Doba přípravy 5 - 6 týdnů

5 - 6 týdnů

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie169 kJ /
41 kcal
Bílkoviny0,50 g
Tuky0,50 g
Vláknina1,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 8,00 g
Sůl20,00 g
Sacharidy8,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Koupíme bůček, čím rovnoměrněji bude prorostlý, tím lepší. Doma bůček vykostíme, tentokrát stáhneme i kůži. Nakrájíme z něj pruhy o šířce dlaně a délce podle libosti. Pak naložíme do koření, rychlosoli atd., dle soupisu ingrediencí. Neměla jsem doma rozmarýn, tak jsem ho vynechala a rychlosoli jsem dala jen polovinu, druhou polovinu dávky jsem dala mořskou sůl – lze použít jakoukoliv sůl bez jódu. Jinak jsem se držela postupu podle pana redaktora Gigela. Krok 2: Koření navážíme podle toho, kolik bůčku budeme nakládat a po promíchání všeho koření a rychlosoli tím napajcujeme bůček co nejvíc to jde a ještě hodně rukou přitlačíme. Měla by se spotřebovat všechna, nebo skoro všechna kořenící směs. Pak bůček dáme do dobře uzavíratelné plastové krabičky, uzavřeme víčkem a týden každodenně maso otáčíme, jinak s tím nic neděláme. Krok 3: Po týdnu vyndáme, umyjeme pod tekoucí vodou a osušíme papírovou utěrkou. Připravíme si v kávomlýnku kořenící směs a bůček v ní obalíme. Nemám už kávomlýnek, použila jsem el. sekáček, nejdřív jsem dala rozsekat bobkový list, dala jsem celý sáček, část jsem odebrala na momentální použití a zbytek uzavřela dobře uzavíratelné kořence na příště. Pak jsem rozsekala pepř a menší množství nového koření. Pan Gigel doporučuje nejvíc bobkového listu, o něco méně pepře a nejméně nového koření. Směs je dobré si připravit předem a nanést na ještě trochu vlhké maso po opláchnutí a osušení. Krok 4: A teď přijde na řadu sušení masa, které ale tentokrát trvá déle, 4 – 5 týdnů pokud se suší zavěšené na háku nebo kuchyňském provázku tam, kde je jemné proudění vzduchu (ne průvan!) a nízká teplota max. do těch 15º C, ale raději méně. Já takovou možnost v paneláku nemám, tak jsem zvolila sušení v ledničce podložením masa v otevřené krabičce, aby k němu ze všech stran mohl vzduch, a raději jsem přidala ještě týden navíc, sušila jsem tedy šest týdnů. Ale jistota je jistota, že se to později nebude kazit. Možná to bylo přehnané, nevím. Krok 5: Ale už budu dělat ponejvíce tuto slaninku, je o něco méně slaná a má i jinou chuť, to koření tomu dodá šmrnc. Příště chci zkusit ubrat 2 g rychlosoli (pragandy) a 2 g mořské soli, uvidím, jestli to bude stačit na ochranu masa před zkažením a bude-li potom slaninka o něco méně slaná.

Zveřejněno 4. 9. 2019

Poznámka autorky MamlajdaD

Doporučuji přečíst si originál článek od pana redaktora Gigela:

https://doprirody.prakticky.sk/2016/12/31/vyrobte-...

V článku je více fotografií a ještě podrobnější postup.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí sušená pančeta podle slovenského redaktora Milana Gigela

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/BWA2

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí sušená pančeta podle slovenského redaktora Milana Gigela

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/BWA2

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (12)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Dělal jsem , ale ... zdá se mi sladká :-((

Eja57: Děkuji za komentář! :-K Máš pravdu, ale já to tak udělala, protože jsem mletý bobek doma neměla, mleté nové koření vyčichlé atd. Tak jsem "umlela" vše na tom sekáčku a výsledek výborný, musím si to pochválit, vonělo to moc pěkně!:yes::-D:-D Moc tě zdravím!:-K:-K

MamlajdaD: já se velmi přimlouvám za čerstvě mleté/sekané/drcené koření ( pepř, bobek, nové koření, hřebíček, muškátový oříšek atd.....)...na chuti je to znát

magdalenka: Děkuji za komentář, jsi moc hodná. :-K:-8 Já vím, že je to k dostání, ale když jsem to dělala, neměla jsem mletý bobkový list doma, tak jsem si vypomohla rozsekáním v sekáčku a šlo to moc dobře. ;-) A asi to tak budu praktikovat i nadále, protože to v tom sekáčku šlo fakt dobře a čerstvě pomleté koření má také své výhody, vždyť to znáš!:-):yes: Černý pepř mám jak celý, tak v mlýnku, ale i mletý v sáčku, ale mleté nové koření jsem nedávno vyhodila, měla jsem ho už celou věčost a připadalo mi vyčichlé. Tak jsem se rozhodla si vždy nějaké menší množství připravit v tom mém oblíbeném sekáčku. Možná časem zase změním názor a koupím hotové umleté koření v sáčcích. Moc tě zdavím a měj se hezky!:yes::-K:-K

MamlajdaD: Je dostať kúpiť aj mletý bobkový list - nepoužívaš? (samozrejme aj čierne a nové korenie)
napr. http://www.levnekoreni.cz/koreni/jednodruhove-kore...

Jaromira18: Tak to nakládání kapra máme stejné, ale já jiný přísun ryb nemám, jen o vánocích si nacpu mrazák kapry a pak z toho odebírám, co potřebuji. Tak ať se vám všechno pěkně podaří! Zdravím!:-K:-K

MamlajdaD: Já nakládám kapra do soli, když dělám rybí salát, cejny ne, ty povařím. ( Manžel chytá na Rozkoši ) Recept jsem přečetla a moc se mi líbí, brzy ho udělám.:-K

Jaromíra18: Moc děkuji za milý komentář! ;-) Ale prosím, přečtěte si i návod pana Gigela, je podrobnější. Nejhorší je to čekání a ta zvědavost, jak to dopadne:-!:-D A protože jsem člověk zvědavý, prosím, můžete mne napsat, proč nakládáte kapra do soli? Já ho nakládám do soli, když potřebuji, aby maso zpevnilo a bylo pak vhodné na výrobu domácích rybích lahůdek. Ale to nakládám jen na několik hodin.;-):-8 Ještě jednou moc děkuji za komentář a moc zdravím!:-K:-K

JanaDorazinová: Janinko, děkuji za hezký komentář!;-):-8 Ono to opravdu není špatné, ač trochu slanější. Ale slanina je od slova slaný, tak co bych chtěla!?:-D:-D Měj se moc hezky a moc zdravím!:-K:-K

Určitě udělám, kapra také nakládám do soli a nemá chybu.:-K:yes::yes:

Paráda!!! Hned bych si dala!!! <3<3

Tématické fráze:
pančeta, navod na vyrobu susene slaniny a bucku, milan gigel slovensko, slovenská sušená slanina recept, sušená panceta recept, sušená slaninka, proč se nákládá maso nejdřív do cukrudo cukru, podle milana gigela, vyrobte si domácí slaninku bez uzení

Suroviny:
sůl, cukr, rozmarýn, pepř, ořech muškátový, bobkový list, pepř, koření nové koření

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu