Omáčky Š

MamlajdaD Kuchařka: MamlajdaD

Omáčky 6 názorů

Žádná fotografie není k dispozici
Recept si zatím oblíbil 1 kuchař
Buďte první a přidejte fotografii

Suroviny

Šafránová omáčka:
50 g másla
20 g hladké mouky
špetka šafránu
sůl
stopečka bílého vína
2 dl smetany ke šlehání
kadeřavá petržel na zdobení
Šťovíková základní omáčka:
40 g sádla
60 g hladké mouky
voda (vývar)
sůl
4 hrsti zahradního nebo polního šťovíku
cukr
2 dl smetany
Šunková omáčka:
2,5 dl bešamelové omáčky
50 g vařené šunky
20 g másla
0,5 dl mléka
pepř a sůl
Šumavská brusinková omáčka:
hrst brusinek
1/2 l vody
trochu mouky a másla na jíšku
špetka soli, cukru a pepře
citrónová šťáva
Švestko-slivovicová omáčka:
200 g sušených švestek
maizena
sůl a pepř
1 dl červeného vína
oloupané nasekané mandle a rozinky
1 panák moravské slivovice
Recept si zatím oblíbil 1 kuchař

Postup přípravy receptu

  1. Omáčky od Š - první část:

    Šafránová omáčka
    Nejprve si namočíme šafrán v bílém víně. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme smetanou, ochutíme bílým vínem se šafránem a osolíme. Při podávání zdobíme kadeřavou petrželí.

  2. Šťovíková základní omáčka
    Ze sádla a mouky připravíme světlou jíšku, zředíme jí vodou (vývarem), osolíme a povaříme dohladka a dohusta. Pak přidáme posekaný šťovík, povaříme a nakonec přidáme smetanu, dosolíme, osladíme a již nevaříme.

  3. Šunková omáčka
    Bešamelovou omáčku uděláme z másla, mouky a mléka. Přidáme do ní šunku pokrájenou na kostičky, mléko, pepř, sůl a na mírném ohni povaříme 5 minut. Omáčku zjemníme máslem.

  4. Šumavská brusinková omáčka
    Brusinky povaříme v troše vody. Z másla a mouky uděláme světlou jíšku, zředíme ji vodou, provaříme a prochladlé brusinky rozmixujeme tyčovým mixérem a pak propasírujeme do omáčky sítem. Přisolíme, přisladíme, případně mírně připepříme a zlepšíme citr. šťávou. Podáváme ke zvěřině. (Pokud použijeme sušené brusinky, které jsou slazené, tak omáčku přislazujeme jen opatrně, nebo vůbec ne. Ovšem z čerstvých brusinek nebo dom. brusinkového kompotu je omáčka mnohem lepší.)

  5. Švestko-slivovicová omáčka - podává se k srnčímu hřbetu
    Rozvaříme200 g sušených švestek, které rozmixujeme. Získáme lepší chuť, než třeba ze švestkových povidel. Zahustíme maizenou, abychom dosáhli dostatečné hustoty. Osolíme a opepříme, přilijeme deci červeného vína a necháme lehce přejít varem. Potom přidáme nasekané mandle, rozinky a na závěr, těsně před podáváním, panáka dobré moravské slivovice. "To je celý kumšt" říká gastronomický odborník Zdeněk Šaroun.
    (Tuto omáčku jedl na návštěvě v Praze i britský princ Charles)

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdíleli již 4 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Omáčky Š

  • MamlajdaD MamlajdaD(autorka receptu)

    Eja57: Evi, to se ti moc nestává, aby tě někdo předběhl, viď?:-D:-K Díky za komentář, opravovala jsem ten překlep, tak jsem hned tu tvojí poznámku o šafránu zapracovala do textu, ne každý čte komentáře.;-):-8 Díky a zdravím!:-K:-K

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autorka receptu)

    zizala: omlouvám se za nepřesně napsaný tvůj nick, psala jsem to na mobilu a on mi to pořád přepisoval. :-K:-K

    Odpovědět

  • Lenunka Lenunka

    Eja57: tak tak, měl by se máčet alespoň 20 minut :-)

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    MamlajdaD: Zizala mě předběhla... Jen bych ten šafrán na chvíli namočila třeba do toho bílého vína, a pak to přidala do toho základu, rozvine se chuť a barva....:-K

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autorka receptu)

    žížala: Díky za otázku. Jsem mistr překlepů :-D a to se mi zase jeden povedl, má to být špetka šafránu, nikoliv snítka!;-):-8 Hned to opravím! Dík za to, že jsi tak všímavá!:-K Zdravím!:-K:-K

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Co si mám představit pod pojmem "snítka šafránu":-?

    Odpovědět

Tématické fráze: šafránová omáčka recepty od písmene s

Zapomněl/a jsem heslo

Právě probíhá vánoční soutěž! Přidávejte fotky k receptům a vyhrajte vybavení do kuchyně. Zúčastnit se

Zavřít