Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Žampiónová omáčka

Přestože rádi vaříte a experimentujete, občas každý ocení jednoduchý recept z pár základních ingrediencí. Pokud má navíc univerzální využití, tím lépe. Tato žampionová omáčka se skvěle hodí k masu, na těstoviny i noky, ale taky si jí můžete dát s rýží.

Hodnocení receptu je 4,7 (45×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

toprecepty.cz toprecepty.cz

Snadný

Doba přípravy 40 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 30 min

40 min (10 min příprava + 30 min tepelná úprava)

Suroviny pro 3 porce

3porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie1 478 kJ /
353 kcal
Bílkoviny13,64 g
Tuky17,60 g
Vláknina16,60 g
Cholesterol 51 mg
Sodík 33 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy26,76 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Žampiony nakrájíme a na másle spolu s citronovou šťávou 5-10 minut podusíme. Krok 2: Osolíme, opepříme a přidáme mletý kmín. Krok 3: Ve smetaně rozmícháme 2 lžíce hladké mouky, vlijeme k žampionům, důkladně promícháme a provaříme alespoň 15 minut. Pokud je třeba, můžeme přidat trochu mléka. Krok 4: Podáváme k vařenému masu a knedlíkům nebo jako samostatné jídlo s těstovinami.

TIP: Jak připravit domácí těstoviny

Zveřejněno 17. 2. 2008

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Žampiónová omáčka

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/qZR

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Žampiónová omáčka

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/qZR

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (47)

:-)<3:yes:Dělám houbové omáčky z různých hub ale také jinak , dávám nakonci převařený ocet :-K

Vyzkoušeno a moje rada je taková, že bych nedávala citrón hned na začátku, ale spíš ke konci na dochucení. Jinak se vám méně zkušeným stane to co mě a zdrcne se vám to :-D ale jinak skvělý recept a zase uvaříme! :yes:

Rychlá a výborná 🤩

spagetka: Recept sice není dogma, ale pokud někdo hned v první fázi receptu napíše šťáva z půlky citronu, tak to tam v tom případě nemá uvádět. Druhá věc je ta, že ta citronová šťáva s největší pravděpodobností způsobí zdrcnuti omáčky v okamžiku nalití smetany. Já osobně bych dokyseloval až v závěru po zahuštění, když bych si byl jist, že to mám dobře osolené a opepřené. A od profi kuchaře vím, že je vždy lepší dokyselovat octem, který navíc doporučuje přivést k varu nad mírným plamenem na polévkové lžíci, tím se zabrání případnému zdrcnuti omáčky při dolití octu.

Pokud nechcete riskovat produkt na hranici poživatelnosti, doporučuji pečlivě zvážit postup a rozhodně nedoporučuji hned na začátku dle receptu dát šťávu z půlky citronu, i kdyby byl hodně malý. Spíš doporučuji následující postup. Cibulku na oleji (sádle) zesklovatět, přidat houby (lesní jsou lepší) a podusit. Na začátku dušení přidejte drcený kmín. V průběhu dušení podlévat vždy trochou vody. Jakmile houby dostatečně podusite (cca 25-30 minut), tak zalijte smetanou a za stálého míchání přiveďte pod mírným plamenem k varu. Dochuťte drceným pepřem a dosolte dle chuti. Jakmile máte tento proces hotov, přilejte trochou mouky rozšlehané v mléce, jakmile to máte zahuštěno, dejte na polévkovou lžící ocet a pod plamenem přiveďte k varu, nedávat studený ocet, riskujete sražení omáčky. Dokyselovat vždy opatrně a třeba po půllžíci octa. Tento recept rozhodně nedoporučuji tak jak je zde napsán. Riskujete nechutně kyselou omáčku a ještě se vám to zřejmě díky velkému množství citronové šťávy zdrcne.

Žampiony na omáčku (polévku) postrouhám posyrovu nahrubo, pak vydusím vodu takřka dosucha a následně už podle rcp
Chuť jídla je pak intenzivnější :yes:

Skvělý základ pro recept /mám uloženo/
v této podobě se jedná spíš o žamp. ragú ke steaku z vepř. panenky a hrancle - výborný recept.
Pokud se naředí mlékem nebo vývarem a zahustí a smetana nakonec, je z toho již zmíněná omáčka, jako samostatný pokrm s přílohou knedlík nebo těstoviny. ;-)

Vynikající :yes:kotlar239@seznam.cz

<3 Moc dobré a velmi jednoduché. Přisypala jsem trošku houbového koření :-)

Dobrota, uvařila jsem k ní těstoviny...ale mám ten pocit, že více se k ní hodí houskový knedlík.

Mňam, no výborné. Bez citronu by to nemělo šmak. Vegeta a spol. mi v tom nechybí,mám ráda takové ty přirozené až prosté chutě, někdo by řekl "bez chuti"..ale kdo má nakonec výhodu?! :-).

Přidala jsem bobkový list a nové koření a trošku vegety výborná.K tomu vařený brambor a kuřecí prso po přírodním.Dávám bod:-D

dneska jsem to vařila k obědu a moc nám to chutnalo :yes:

Miluji zampiony a jakekoliv jine hriby. Macka bude urcite vynikajici. Dnes se na ni chystam. :-p

je moc dobrá omáčka 11. 5. 2014 08:05
:-K

Tématické fráze:
žampionová omáčka se smetanou pohlreich, recept na žampionovou omáčku, žampionová omáčka na těstoviny, žampionova omačka s kuřecím masem, žampionová omáčka s vepřovým masem, žapionová omáčka, omacka, recept žampionová omáčka na těstoviny, žampinová omáčka, smetanova zampionova omacka recept, zampijonova omacka, šampionová omáčka, žampionová omáčka se smetanou k masu, omacka na zampionech, zanpionova omacka, žampionováomáčka, recepty na žampionovou omáčku, žamiónová omáčka, zampionova, nejlepší žampiónová omáčka s těstovinami

Suroviny:
žampióny, mouka hladká, smetana sladká 12%, máslo, šťáva citronová, kmín mletý, pepř mletý, sůl

Přidat fotografie receptu