Žampiónová omáčka
Přestože rádi vaříte a experimentujete, občas každý ocení jednoduchý recept z pár základních ingrediencí. Pokud má navíc univerzální využití, tím lépe. Tato žampionová omáčka se skvěle hodí k masu, na těstoviny i noky, ale taky si jí můžete dát s rýží.
Suroviny pro 3
3
Nutriční hodnoty
Energie | 2 790 kJ / 667 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 20,64 g |
Tuky | 45,10 g |
Vláknina | 16,60 g |
Cholesterol | 141 mg |
Sodík | 133 mg |
Sůl | 0,25 g |
Sacharidy | 36,26 g |
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
23. 1. 2022 12:01
spagetka: Recept sice není dogma, ale pokud někdo hned v první fázi receptu napíše šťáva z půlky citronu, tak to tam v tom případě nemá uvádět. Druhá věc je ta, že ta citronová šťáva s největší pravděpodobností způsobí zdrcnuti omáčky v okamžiku nalití smetany. Já osobně bych dokyseloval až v závěru po zahuštění, když bych si byl jist, že to mám dobře osolené a opepřené. A od profi kuchaře vím, že je vždy lepší dokyselovat octem, který navíc doporučuje přivést k varu nad mírným plamenem na polévkové lžíci, tím se zabrání případnému zdrcnuti omáčky při dolití octu.
22. 1. 2022 23:22
Pokud nechcete riskovat produkt na hranici poživatelnosti, doporučuji pečlivě zvážit postup a rozhodně nedoporučuji hned na začátku dle receptu dát šťávu z půlky citronu, i kdyby byl hodně malý. Spíš doporučuji následující postup. Cibulku na oleji (sádle) zesklovatět, přidat houby (lesní jsou lepší) a podusit. Na začátku dušení přidejte drcený kmín. V průběhu dušení podlévat vždy trochou vody. Jakmile houby dostatečně podusite (cca 25-30 minut), tak zalijte smetanou a za stálého míchání přiveďte pod mírným plamenem k varu. Dochuťte drceným pepřem a dosolte dle chuti. Jakmile máte tento proces hotov, přilejte trochou mouky rozšlehané v mléce, jakmile to máte zahuštěno, dejte na polévkovou lžící ocet a pod plamenem přiveďte k varu, nedávat studený ocet, riskujete sražení omáčky. Dokyselovat vždy opatrně a třeba po půllžíci octa. Tento recept rozhodně nedoporučuji tak jak je zde napsán. Riskujete nechutně kyselou omáčku a ještě se vám to zřejmě díky velkému množství citronové šťávy zdrcne.
18. 5. 2021 12:50
Žampiony na omáčku (polévku) postrouhám posyrovu nahrubo, pak vydusím vodu takřka dosucha a následně už podle rcp
Chuť jídla je pak intenzivnější
18. 5. 2021 10:47
Skvělý základ pro recept /mám uloženo/
v této podobě se jedná spíš o žamp. ragú ke steaku z vepř. panenky a hrancle - výborný recept.
Pokud se naředí mlékem nebo vývarem a zahustí a smetana nakonec, je z toho již zmíněná omáčka, jako samostatný pokrm s přílohou knedlík nebo těstoviny.
13. 6. 2020 08:01
Vynikající kotlar239@seznam.cz
12. 9. 2017 09:54
Moc dobré a velmi jednoduché. Přisypala jsem trošku houbového koření
2. 11. 2016 12:35
Dobrota, uvařila jsem k ní těstoviny...ale mám ten pocit, že více se k ní hodí houskový knedlík.
12. 1. 2016 14:01
Mňam, no výborné. Bez citronu by to nemělo šmak. Vegeta a spol. mi v tom nechybí,mám ráda takové ty přirozené až prosté chutě, někdo by řekl "bez chuti"..ale kdo má nakonec výhodu?! .
6. 1. 2016 20:03
Přidala jsem bobkový list a nové koření a trošku vegety výborná.K tomu vařený brambor a kuřecí prso po přírodním.Dávám bod
31. 10. 2015 14:19
dneska jsem to vařila k obědu a moc nám to chutnalo
30. 4. 2015 14:32
Miluji zampiony a jakekoliv jine hriby. Macka bude urcite vynikajici. Dnes se na ni chystam.
11. 5. 2014 09:05
4. 2. 2014 13:38
Při vaření jsem zředil cca půl litrem mléka, na které autor receptu evidentně zapomněl a byl vynikající oběd pochválen od všech strávníků
4. 2. 2014 13:36
Patrick.06: koukám, vzhledem k způsobu Tvého projevu, že ti v dětství někdo asi hodně ubližoval, co?
29. 11. 2013 16:36
tak už jsem jedla lepší nic moc příště si uvařím zas tu svojí
Moje poznámka
Nejnovější recepty Více

Fazolová polévka s mrkví a libečkem
Přidáno před 7 hodinami

Čočka na kyselo se smetanou
Přidáno před 9 hodinami

Koka + řez
Přidáno před 18 hodinami

Špagety s kuřecími kousky v italské omáčce
Přidáno před 20 hodinami

Sirup z čerstvého bezu
Přidáno 27. 5. 2022 10:15

Bezová panna cotta
Přidáno 27. 5. 2022 10:09
Právě bylo uvařeno:

Pečené vepřové koleno
uvařil/a Jan Nemec
před 5 hodinami

Hamburgerové bulky
uvařil/a Lidiia
před 6 hodinami

Čerstvý krémový sýr
uvařil/a mischelinka
před 6 hodinami

Krevety na česneku a másle
uvařil/a mikbla
před 7 hodinami

Bílá zelňačka s koprem
uvařil/a Komtesina
před 7 hodinami

Italská čočková polévka
uvařil/a Ellen1
před 7 hodinami

Koprová omáčka
uvařil/a Lucie1001
před 8 hodinami

Hrnkový koláč s rebarborou
uvařil/a kucharka-pekarka
před 8 hodinami

Karbanátky z mletého masa a květáku
uvařil/a knihomolka
před 9 hodinami

Špekáčky na leču s pivem
uvařil/a Karel V....y
před 10 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: žampionová omáčka se smetanou pohlreich recept na žampionovou omáčku žampionová omáčka na těstoviny žampionova omačka s kuřecím masem žampionová omáčka s vepřovým masem žapionová omáčka omacka recept žampionová omáčka na těstoviny žampinová omáčka smetanova zampionova omacka recept zampijonova omacka šampionová omáčka žampionová omáčka se smetanou k masu omacka na zampionech zanpionova omacka žampionováomáčka recepty na žampionovou omáčku žamiónová omáčka zampionova nejlepší žampiónová omáčka s těstovinami
Suroviny: žampióny, mouka hladká, smetana sladká, máslo, šťáva citronová, kmín mletý, pepř, sůl
Žampiónová omáčka
Aktuální verzi receptu a video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/qZR
44 názorů