Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Žampiónová omáčka

Přestože rádi vaříte a experimentujete, občas každý ocení jednoduchý recept z pár základních ingrediencí. Pokud má navíc univerzální využití, tím lépe. Tato žampionová omáčka se skvěle hodí k masu, na těstoviny i noky, ale taky si jí můžete dát s rýží.

Hodnocení receptu je 4,9 (40×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 40 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 30 min

40 min (10 min příprava + 30 min tepelná úprava)

17. 2. 2008 11:22

Suroviny pro 3 porce

3 porce

Nutriční hodnoty

Energie1 478 kJ / 353 kcal
Bílkoviny13,64 g
Tuky17,60 g
Vláknina16,60 g
Cholesterol 51 mg
Sodík 33 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy26,76 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Marie Svarcova Marie Svarcova

11. 12. 2023 08:38

:-)<3:yes:Dělám houbové omáčky z různých hub ale také jinak , dávám nakonci převařený ocet :-K

Terez98

23. 11. 2023 17:02

Vyzkoušeno a moje rada je taková, že bych nedávala citrón hned na začátku, ale spíš ke konci na dochucení. Jinak se vám méně zkušeným stane to co mě a zdrcne se vám to :-D ale jinak skvělý recept a zase uvaříme! :yes:

PetraCy PetraCy

2. 2. 2023 10:56

Rychlá a výborná 🤩

Kuchar007

23. 1. 2022 11:01

spagetka: Recept sice není dogma, ale pokud někdo hned v první fázi receptu napíše šťáva z půlky citronu, tak to tam v tom případě nemá uvádět. Druhá věc je ta, že ta citronová šťáva s největší pravděpodobností způsobí zdrcnuti omáčky v okamžiku nalití smetany. Já osobně bych dokyseloval až v závěru po zahuštění, když bych si byl jist, že to mám dobře osolené a opepřené. A od profi kuchaře vím, že je vždy lepší dokyselovat octem, který navíc doporučuje přivést k varu nad mírným plamenem na polévkové lžíci, tím se zabrání případnému zdrcnuti omáčky při dolití octu.

Kuchar007

22. 1. 2022 22:22

Pokud nechcete riskovat produkt na hranici poživatelnosti, doporučuji pečlivě zvážit postup a rozhodně nedoporučuji hned na začátku dle receptu dát šťávu z půlky citronu, i kdyby byl hodně malý. Spíš doporučuji následující postup. Cibulku na oleji (sádle) zesklovatět, přidat houby (lesní jsou lepší) a podusit. Na začátku dušení přidejte drcený kmín. V průběhu dušení podlévat vždy trochou vody. Jakmile houby dostatečně podusite (cca 25-30 minut), tak zalijte smetanou a za stálého míchání přiveďte pod mírným plamenem k varu. Dochuťte drceným pepřem a dosolte dle chuti. Jakmile máte tento proces hotov, přilejte trochou mouky rozšlehané v mléce, jakmile to máte zahuštěno, dejte na polévkovou lžící ocet a pod plamenem přiveďte k varu, nedávat studený ocet, riskujete sražení omáčky. Dokyselovat vždy opatrně a třeba po půllžíci octa. Tento recept rozhodně nedoporučuji tak jak je zde napsán. Riskujete nechutně kyselou omáčku a ještě se vám to zřejmě díky velkému množství citronové šťávy zdrcne.

casino casino

18. 5. 2021 11:50

Žampiony na omáčku (polévku) postrouhám posyrovu nahrubo, pak vydusím vodu takřka dosucha a následně už podle rcp
Chuť jídla je pak intenzivnější :yes:

BlanikM

18. 5. 2021 09:47

Skvělý základ pro recept /mám uloženo/
v této podobě se jedná spíš o žamp. ragú ke steaku z vepř. panenky a hrancle - výborný recept.
Pokud se naředí mlékem nebo vývarem a zahustí a smetana nakonec, je z toho již zmíněná omáčka, jako samostatný pokrm s přílohou knedlík nebo těstoviny. ;-)

Jiri kotlar

13. 6. 2020 07:01

Vynikající :yes:kotlar239@seznam.cz

Valis Valis

12. 9. 2017 08:54

<3 Moc dobré a velmi jednoduché. Přisypala jsem trošku houbového koření :-)

BronislavaP BronislavaP

2. 11. 2016 11:35

Dobrota, uvařila jsem k ní těstoviny...ale mám ten pocit, že více se k ní hodí houskový knedlík.

L.

12. 1. 2016 13:01

Mňam, no výborné. Bez citronu by to nemělo šmak. Vegeta a spol. mi v tom nechybí,mám ráda takové ty přirozené až prosté chutě, někdo by řekl "bez chuti"..ale kdo má nakonec výhodu?! :-).

borovicka3 borovicka3

6. 1. 2016 19:03

Přidala jsem bobkový list a nové koření a trošku vegety výborná.K tomu vařený brambor a kuřecí prso po přírodním.Dávám bod:-D

Teryshek Teryshek

31. 10. 2015 13:19

dneska jsem to vařila k obědu a moc nám to chutnalo :yes:

Martin

30. 4. 2015 13:32

Miluji zampiony a jakekoliv jine hriby. Macka bude urcite vynikajici. Dnes se na ni chystam. :-p

je moc dobrá omáčka

11. 5. 2014 08:05

:-K

1 2 3 4

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: žampionová omáčka se smetanou pohlreich recept na žampionovou omáčku žampionová omáčka na těstoviny žampionova omačka s kuřecím masem žampionová omáčka s vepřovým masem žapionová omáčka omacka recept žampionová omáčka na těstoviny žampinová omáčka smetanova zampionova omacka recept zampijonova omacka šampionová omáčka žampionová omáčka se smetanou k masu omacka na zampionech zanpionova omacka žampionováomáčka recepty na žampionovou omáčku žamiónová omáčka zampionova nejlepší žampiónová omáčka s těstovinami

Suroviny: žampióny, mouka hladká, smetana sladká 12%, máslo, šťáva citronová, kmín mletý, pepř mletý, sůl

TopRecepty.cz

Žampiónová omáčka

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/qZR