Rýže dušená v troubě
Rýže připravená v troubě je sypká a velmi chutná. Svou chutností předčí i rýži připravovanou v rýžovaru. Takto připravená je vynikající i na zavářku do polévek, neboť nemá již tendenci se rozvařit.
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 6 181 kJ / 1 477 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 23,38 g |
| Tuky | 35,41 g |
| Vláknina | 10,28 g |
| Cholesterol | 0 mg |
| Sodík | 25 mg |
| Sůl | 0,10 g |
| Sacharidy | 262,30 g |
Postup přípravy
Krok 1: Troubu předehřejeme na 200-230 °C. Do konvice dáme vařit vodu. Zvolené množství rýže nasypeme do mísy z varného skla, propláchneme několikrát pod studenou vodou.
Krok 2: Osolíme, vložíme cibuli s napíchaným hřebíčkem, přidáme asi olej a zalijeme vroucí vodou. Vody dáme tolik, kolik je rýže (asi 1 cm vody nad rýži). Musíme počítat asi s jedním centimetrem od okraje mísy.
Krok 3: Přikryjeme poklicí a vložíme do vyhřáté trouby a po chvíli, kdy rýže začne prudce bublat (jakoby pěnit) troubu vypneme a necháme tam rýži "dojít" (zhruba 30 minut).
Krok 4: Rýži vidličkou načechráme a použijeme jako přílohu.
Zveřejněno 23. 7. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Rýže dušená v troubě
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/mQRA
Moje poznámka
Rýže dušená v troubě
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/mQRA
Nejnovější recepty
Nepečená kávová zrna podle Ivety Fabešové
Přidáno před 5 hodinami
Grinchův elixír
Přidáno před 19 hodinami
Mleté karbanátky z horkovzdušné fritézy
Přidáno před 22 hodinami
Fíkové kostky
Přidáno před 23 hodinami
Kuřecí prsa ve slanině a nízkosacharidový salát (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 23 hodinami
Salát Emerald
Přidáno 20. 12. 2025 10:41:55
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vinná klobása se žampiony, sýrem a šunkou
Sahula před 6 minutami
Vinná klobása pečená na zelí s karamelizovanou cibulkou
Sahula před 54 minutami
Zelný salát z červeného nebo bílého zelí
JanSmola před 2 hodinami
Pusinky z bílků s vlašskými ořechy
katkachromcova2 před 3 hodinami
Vynikající pomazánka ze sušených rajčat
KrisZaezemi před 3 hodinami
Vánočka III
Marcela.Ma. před 5 hodinami
Kapří hranolky
loing před 14 hodinami
Medvědí tlapky
hoopoo před 14 hodinami
Čokoládová poleva z kakaa
Eva11 před 14 hodinami
Tématické fráze:
vareni ryze v troube,
dušena rýže,
jasmínová rýže příprava v troube,
rýže dušená recept,
rýže vařená v troubě,
jak se vari ryze v troube,
ryze dusena,
jak upéct rýži,
pečená jasmínová rýže,
varena ryze v troube,
výborná rýže,
příprava dušené rýže,
jak se peče rýže,
ryže vtroubě,
jak se dela ryze v troube,
dušená jasmínová rýže,
babicova rýže,
dusena ryze recept,
rýže pečená v troubě,
jak se peče rýže v troubě
Suroviny:
rýže dlouhozrnná,
cibule,
olej,
sůl,
koření hřebíček,
voda
Komentáře (15)
a ještě rada pro ty, kdo stejně jako já nemají rádi cibuli ... nedala sem celou ale jen pár "sukniček" (aby se neřeklo) spolu s hřebíčkem do papírového sáčku na čaj (kupuju v DM) a funguje to taky
A musím říct že to je ta nejlepší rýže jakou si doma jeden může udělat! Ještě když byl můj syn se mnou vždycky po obědě se pak ještě k pekáčku posadil a cpal se tak dlouho dokud neměl dost. Tati - ta je tak dobrá!
Ještě jsem chtěl napsat že tam dávám tři lžíce panenského olivového oleje. Nejprve jsem měl obavu jestli pak nebude rýže chutnat po něm ale naštěstí tomu tak není.