Slanky - žemle ke guláši (starý recept)

MamlajdaD Kuchařka: MamlajdaD

podle velikosti -já měla 16 ks Slané pečivo 4 názory

Suroviny

Na kvásek:
¼ l vlažného mléka, možná i více
42 g droždí, nebo 2 KL sušeného
1 KL cukru
Na těsto:
2-3 PL rozpuštěného sádla (asi 45 g)
40 g rozpuštěného másla
asi 1 KL soli (každý si množství upraví podle svého, já dala lžičku jen s malým završením a bylo to akorát)
500 g hladké mouky
Recept si zatím oblíbilo 25 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Ze čtvrt litru mléka, kostky droždí a lžičky cukru připravíme kvásek a necháme vykynout v zadělávací míse. Přidáme teplé (ne horké) rozpuštěného sádlo, 40 g rozpuštěného másla, sůl a vařečkou vypracujeme v míse těsto. Současně přidáváme 500 g hladké mouky. Někdy musíme přidat ještě trochu vlažného mléka, těsto by mělo být hodně vláčné, ale po zpracování se nesmí lepit.

  2. Pak těsto vyklopíme na vál a rukama zpracováváme tak dlouho, až přestane lepit. Necháme asi hodinu kynout, pak pomocí lžíce vytváříme žemle uprostřed s "bříškem".
    Necháme opět asi hodinu kynout, poté potřeme rozšlehaným vejcem (já potírala jen mlékem), posypeme solí, kmínem, mákem nebo semínky (podle chuti) a upečeme v horké troubě.

  3. Zadělávám v domácí pekárně (v pořadí tekuté, sypké a nahoru droždí posypané cukrem). Neměla jsem čerstvé droždí, sušeného droždí jsem dala 2 nepříliš vrchovaté lžičky, což odpovídá odhadem těm 42 g čerstvého droždí. Kdo nemá pekárnu, zadělá v robotu nebo ručně, jak bylo popsáno výše.
    Pečeme na 180º C cca 15-20 minut, podle toho, jak peče trouba. Příště je zkusím upéct ještě o chvilku déle, aby byly tmavší.

Poznámka

Je to velice chutné a nadýchané pečivo, které se dříve podávalo ke guláši i studeným nářezům. Starší recept, mírně upravený. Bohužel už nevím, odkud jsem recept opsala.

Pokud je chcete uchovat ke guláši, upečte je tajně a schovejte je před rodinou, jinak vám to snědí než bys řekl švec! Jsou opravdu chutné, podobné, ale přesto trochu jiné, nežli housky či rohlíky. Pekla jsem večer a nechala do druhého dne na plechu pod utěrkou (tedy ty, které jsem nesnědla ještě teplé) a druhý den byly stále hebké a nadýchané.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 23 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Slanky - žemle ke guláši (starý recept)

  • bohynovka bohynovka

    MamlajdaD: Diky, ja tady mam prave zbytek sadla (samozrejme domaciho, ze) a protoze mi prave odesla vaha, libi se mi, ze to tak nejak mohu odhadnout vse. Hezky vecer i tobe a dekuji za paradni inspiraci na nas zitrejsi obed.

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autorka receptu)

    bohynovka: ještě maličkost - ty 3 PL sádla je cca 45 g , vyhledala jsem si ty míry a váhy na netu. ;-) Ahoj!:-K

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autorka receptu)

    bohynovka: Tak to mám radost, že se ti receptík hodí, doufám, že se zadaří. ;-):yes::-K Já jsem je dělala poprvé a byla jsem z nich unešená, jedla jsem je ještě teplé. Musela jsem se krotit, abych snědla "jenom" čtyři, ale na noc jsem musela! :-D Tady v tom receptu je víc tuku a víc droždí, tím jsou žemličky trochu odlišné, ale hlavně negumovatí a netvrdnou. ;-):-8 Budu ráda, když vám doma zachutnají. Přeji hodně zdraví a víkendové pohody!:-K:-K:-K

    Odpovědět

  • bohynovka bohynovka

    Tak to mi prislo ted do noty. Mam tu na zitra hovezi na gulas a chci udelat nejakou netradicni prilohu. Pecivo pecu tedy bezne, ale ne nejake specialni ke gulasku.

    Odpovědět

Zapomněl/a jsem heslo