Suroviny
Porce: 4-5
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 2 962 kJ / 708 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 14,00 g |
| Tuky | 8,00 g |
| Vláknina | 46,00 g |
| Cholesterol | 0 mg |
| Sodík | 81 mg |
| Sůl | 0,00 g |
| Sacharidy | 122,00 g |
Postup přípravy
Krok 1: 1 kg citrónů důkladně omyjeme, abychom je zbavili veškerých nečistot. Na jemném struhadle z každého citrónu ostrouháme pouze žlutou kůru! (Nikoliv bílou, jelikož je hořká.).
Krok 2: Když máme ostrouháno, přendáme kůru do hrnce, nalijeme k ní 100-150 ml vody a přidáme 500 g třtinového cukru. Nechte vařit, dokud se cukr zcela nerozpustí. Horký rozvar necháme zchladnout.
Krok 3: Přejdeme zpět k citrónům, ze kterých jsme ostrouhali kůru, rozkrájíme je na poloviny, 1 citrón a polovinu pomeranče odložíme stranou. Ze zbylých citrónů a pomerančů vymačkáme šťávu přes klasicky lis na citrusy či elektrický. Šťávu přendáme do uzavíratelné nádoby.
Krok 4: Zchladlý rozvar přecedíme, kůru pečlivě v cedítku protřeme tak, aby z ní vyteklo co nejvíce sirupu, klidně přecedíme i vícekrát, aby byl rozvar čirý a nezbyla v něm kůra, tu poté vyhodíme.
Krok 5: Do džbánku nakrájíme na plátky zbylý citrón s pomerančem, přidáme rozvar (přibližně 100 ml) a šťávu z vymačkaných citrónů, zalijeme perlivou vodou, tím se chuť zvýrazní, přidáme kostky ledu a podle chuti buď přisladíme rozvarem, nebo okyselíme šťávou.
Na závěr můžeme přidat lístky máty.
Na závěr můžeme přidat lístky máty.
Zveřejněno 17. 7. 2020
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Letní citronáda
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/L3OD
Moje poznámka
Letní citronáda
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/L3OD
Nejnovější recepty
Listové těsto na 3 způsoby
Přidáno před 14 hodinami
Vánočka podle Mirky van Gils Slavíkové
Přidáno 25. 12. 2025 18:13:53
Sladké snídaňové briošky
Přidáno 25. 12. 2025 17:48:09
Kuličky z piškotů s vaječným koňakem
Přidáno 25. 12. 2025 17:18:18
Piškotový dort s tvarohovým krémem vhodný pro žlučníkáře
Přidáno 25. 12. 2025 15:36:31
Pečená žebra s povidlovou marinádou
Přidáno 24. 12. 2025 20:05:10
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vánoční poleno
Slaninova.L. před 2 hodinami
Sváteční kakao
Kajkajak před 3 hodinami
Polévka ze zbylé čočky
Vaha 1972 před 3 hodinami
Bramborová pomazánka
Kamuna před 4 hodinami
Sýrová kolečka
zonoro před 5 hodinami
Panenkové medailonky se žampionovou omáčkou
knihomolka před 8 hodinami
Maminčina svíčková - snadná i pro začátečníky
Iloonka před 9 hodinami
Tvarohová štola
Petra.J. před 9 hodinami
Vánočka s mandlemi a rozinkami po sto prvé
Pavlinaa před 10 hodinami
Těsto na bramborové knedlíky
lenka64892 před 10 hodinami
Suroviny:
citron,
pomeranče,
voda,
cukr třtinový,
citron,
led,
voda perlivá,
máta
Komentáře (3)
Ale - není to jen cukrový rozvar s vodou a citronem nebo jen voda + cukr + citron...Je to sice pracné ( a objevit citrony u kterých je možné ostrouhat žlutou kůru není až tak jednoduché), ale bude to moc dobré