Křupavé zelňáčky

Suroviny

Křehké těsto:
300 g hladké mouky
125 g studeného másla nakrájeného na kousky
1 vejce
1/2 lžičky soli
1 lžíce zakysané smetany
vajíčko na potření
kmín a sůl na posyp
Náplň:
450 g vymačkaného kysaného zelí
100 g kostek slaniny
1 lžíce oleje
1 malá cibule
drcený kmín
3 vejce
100 g kysané smetany
sůl a pepř
Na potření vajíčko a na posyp kmín a sůl

Postup přípravy receptu

  1. Na těsto smísíme na pracovní ploše mouku se všemi přísadami, pak vše rychle uhněteme rukama na hladké těsto. Vytvoříme kouli, zabalíme ji do folie a dáme alespoň na 30 minut do lednice.

  2. Na náplň nejprve na prkénku nahrubo nakrájíme kysané zelí.
    Na rozpáleném oleji osmažíme kostky slaniny a následně necháme v tuku zesklovatět nakrájenou cibuli. Přidáme k ní zelí, kmín a asi 5 minut dusíme na otevřené pánvi. Zelí by mělo být co nejsušší. Směs necháme vychladnout. Rozmícháme vejce se smetanou, osolíme, opepříme a vmícháme do zelné směsi.

  3. Troubu předehřejeme. Na pomoučené pracovní ploše rozválíme těsto, vykrájíme kolečka formičkou, na každé kolečko dáme náplň a zabalíme, pak dlaní jemně stlačíme. Poklademe na plech s pečícím papírem a potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme kmínem a solí. Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme na 180 st. dozlatova.

Komentáře k receptu Křupavé zelňáčky

  • Marie Svarcova Marie Svarcova

    :yes::yes:takové neznám, určitě zkusím, vypadají dobře a určitě tak chutnají :yes: dík za recept:-K

    Odpovědět

  • Kucina Kucina

    Dělám něco podobného z bramborového těsta, někdy kynuté pirohy se zelím a uzenym, ale křehké plněné těsto na slano jsem nezkousela. :-)vyzkousim

    Odpovědět

  • hospodyne hospodyne

    :yes::yes::yes:dělám něco na ten způsob, ale z kynutého těsta. Zkusím.

    Odpovědět