Kuřecí stehýnka na paprice

Suroviny 5-6 porcí

750 g kuřecích horních stehen
50 g slaniny
hrudka másla
1 střední cibule
6 kuliček pepře
3 kuličky nového koření
2 bobkové listy
sůl
6 lžiček papriky
1 rajče
1 kelímek kysané smetany
2 PL hladké mouky
voda

Postup přípravy receptu

  1. Vezmeme vaničku horních stehen (cca 5-6 ks). Stehýnka je dobré vykostit, a kdo chce, může i stáhnou kůži. Na hrudce másla přepustíme nadrobno nakrájenou slaninu a na tom osmahneme cibulku, také nakrájenou nadrobno. Na růžovou cibulku vložíme maso a necháme zatáhnout. Posypeme paprikou, posolíme, přidáme koření, které je dobré vložit do čajítka, přidáme bobkové listy a zalijeme vařící vodou, aby bylo maso skoro potopené.

  2. Rajče spaříme, oloupeme, a nadrobno nakrájené přidáme k masu. Vše dusíme pod pokličkou až je maso měkké. Měkké maso vyjmeme, odstraníme koření, omáčku přecedíme a zahustíme smetanou, kterou jsme si v hrnku naředili trochou mléka, abychom do ní mohli vmíchat mouku.

  3. Za stálého míchání omáčku ještě asi 10 minut provaříme. Maso vložíme zpět do omáčky a prohřejeme. Podáváme s houskovým knedlíkem nebo těstovinami.

Poznámka od kuchařky

Můžeme použít i jiné kuřecí maso, které máme po ruce a upravíme si ho k obrazu svému.

Na tento způsob je výborné udělat i králíka.

Komentáře k receptu Kuřecí stehýnka na paprice

  • Gregusa Gregusa (autor receptu)

    Dajda: Omlouvám se všem kritikům, opravdu jsem nezkoumal kolikrát je zde podoboný recept uveřejněn. První mi padl do oka níže uvedený, prohlédl jsem si ještě několik jiných, které se zrovna nabízely, nic víc. Proto jsem sem vložil také svůj, jestli to někomu vadí, hluboce se mu omlouvám a prosím ho aby můj recept ignoroval. :-)

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57 (moderátorka)

    bofinka: jo:-! Slepice na paprice:yes: Vždy lepší než kuře. Mám to tak od dětství...

    Odpovědět

  • bofinka bofinka

    casino: Recept Kure na paprice se nejak do mych modlibech nevejde, mam v nich veci dulezitejsi.
    Pamatuji si na slepici na paprice z mladi, byla to dobre jidlo, ale v zadnem pripade by se z nej nemela delat velka veda.
    Naopak kure (domaci odchov) se tenkrat obvykle peklo v troube, byval to svatecni, letni, nedelni obed, slepice se varivala na polevku s korenovou zeleninou a polevkovym korenim (bobkovy list, nove koreni, pepr).
    Moje maminka vzdy pridavala do vysledne omacky trochu citronove stavy, aby omacka nebyla tak sladka a zakryla slepici "oder". Slaninu bych si tez odpustila.
    Tady autor dava rajce, ale jsou zde recepty i s pridanim treba rajcatoveho protlaku, taky dobry napad.
    A teoreticky bych to kure vykostila az pred vlozenim do hotove omacky, kosti ji dodaji urcitou hodnotu. Tedy pokud je kure z kvalitniho chovu, protoze to "prumyslove" ,s kostmi i bez, stoji za starou belu ;-)

    Odpovědět

  • casino casino

    "To máte za to, že se nemodlíte" :-K
    No, ale postup je napsán pěkně, že :-)

    Odpovědět

  • srettka srettka

    Kuře na paprice se slaninou jsem jedla jen jednou. Mě slanina k tomuto v podstatě jemnému jídlu. Jako by ji přetloukala. Ale každý máme chuťové pohádky jinak vybroušené.:-)

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    Gregusa: Už mám dávno vyzkoušeno, recept na kuře na paprice sem v různých variantách vložil někdo dříve již přinejmenším 38x! :-O

    Odpovědět

  • Gregusa Gregusa (autor receptu)

    Dajda: Až uvaříte, tak pak teprve pište kritický komentář. Nepsal jsem, že je nejlepší a geniální, ale je určitě lepší než "Kuře na paprice II".;-)

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    Eja57: Tady ne, ale že to umí líp, už nám sdělil! Tak jsem čekala nějakou bombu, ale nekoná se.

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57 (moderátorka)

    Dajda: ono na některá jídla je tu receptů víc než 39...
    Tady to autor aspoň neprezentuje jako božské, vynikající, nejlepší atd. :omg:
    Ono to popsané okořeněni nemusí být vůbec špatně...si myslím...

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    Alzbetina Prk.: Divné? To jste napsala Vy! Ale máte pravdu, opravdu mě udivuje, jak "originálně" se prezentuje kuchař, který sem vloží 39. recept :-O na kuře na paprice, když navíc tvrdí, že ho umí uvařit líp než kuchaři, který sem svůj recept už vložil. :-D

    Odpovědět

  • Alzbetina Prk. Alzbetina Prk.

    Dajda: zkuste to a uvidíte, že tato kombinace koření je naprosto fajn i ke kuřeti na paprice. Ani nevím, proč vám to připadá divné

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    Rajče je do kuřete na paprice fajn, může být i bílá paprika, ale nové koření a bobkové listy?

    Odpovědět