Rebarborový čtyřpatrový koláč

Suroviny 8 porcí

Základní těsto:
75 g cukru
150 g másla
225 g mouky
1 vejce
vanilka, sůl
Ořechový krém:
25 g ořechů
25 g másla
25 g mouky
25 g cukru
1 celé vejce
strouhanka z biskvitů
Poleva:
120 g cukru
50 g mouky
3 vejce
300 g kyselé smetany
100 g jemného tvarohu
1 kg rebarbory, očištěné, nakrájené na 1cm kousky

Postup přípravy receptu

  1. Vypracujeme základné cesto a vyložíme ním formu. Forma musí mať rozmer približne 28 cm a výšku minimálne 5 cm. Cestom vyložíme aj okraje formy.

  2. Pomleté orechy vymiešame dohladka s maslom, múkou, cukrom a vajcom, natrieme na cesto (surové - nepredpekáme), posypeme pár lyžicami sladkej strúhanky a rovnomerne rozložíme vrstvu na kúsky nakrájanej rebarbory.

  3. Cukor, vajcia, kyslú smotanu, tvaroh vymiešame a rovnomerne nalejeme na rebarboru. Trochu potrasieme formou, aby poleva zatiekla medzi rebarboru.

  4. Pečieme v rúre vyhriatej najskôr na 200°C 15 minút, potom teplotu znížime na 170°C a pečieme ešte 55 minút.

Poznámka od kuchařky

Veľkosť formy je naozaj veľmi dôležitá. Je možné použiť aj štvorcovú formu, ale výšku je potrebné dodržať.

Recept pochádza z nemeckého časopisu, z čias, keď sa časopisy "Mein shoner garden" požičiavali a kopírovali ako veľká vzácnosť. Toľkokrát bol prefotený, prepísaný, až sa stratil. Recept som opäť našla v pozostalosti po maminke, ktorá si všetky dobré recepty prepisovala do zošita. Vždy s poznámkou od koho recept má a či je výborný alebo len veľmi dobrý. Aj keď je s týmto múčnikom veľa práce, patrí medzi "výborné".

Komentáře k receptu Rebarborový čtyřpatrový koláč

  • mirisek666 mirisek666

    Děkuji, právě peču a už teď pri výrobě to vypadá fantasticky <3

    Odpovědět

  • Dendys Dendys (autorka receptu)

    Mouku hladkou, ořechy vlašáky a sušenky - detské kulaté piškoty. Ať chutná ! :-)

    Odpovědět

  • mirisek666 mirisek666

    Dobrý den, chci se zeptat jakou mouku, sušenky a ořechy na tento koláč používáte? Všech těchto ingrediencí je více druhů a ráda bych ho udělala opravdu podle původního receptu. Děkuji

    Odpovědět