

Karamelizovaná cibulka se švestkami
Suroviny 7 porcí
- 1,5 l švestek nakrájených na čtvrtiny
- 750 ml červené cibule nakrájené na podélne kousky
- 0,5 šálku třtinového cukru
- 0,5 šálku červeného vinného octa (balsamico)
- kousek nastrouhaného zázvoru nebo lžička mletého zátvoru
- 2 hrsti rozinek namočených a scezených
- troška olivového oleje
Postup přípravy receptu
Cibuľu opekáme na oleji až stmavne, ale nezhorkne. Pridáme cukor a jemne skaramelizujeme.
Prisypeme hrozienka, prilejeme ocot, nasypeme slivky a varíme asi 1 hodinu alebo kým sa hmota nezredukuje a nezhustne.
Naplníme do pohárikov, uzavrieme a sterilizujeme v rúre takto: Poháriky dáme na hlboký plech, ktorý naplníme vodou. V teplovzdušnej rúre na 110°C sterilizujeme 1 hodinu. Necháme pomaly vychladnúť v rúre.
Poznámka od kuchařky
Recept je originál francúzsky od kamarátky, ktorá varí vo francúzskych rodinách. Podáva sa k pečenému alebo grilovanému mäsu, syrom, k foie gras (kačacia alebo husacia pečeň).
Pridám ešte recept na broskyňové čatní, tiež ho podávajú k foie gras. Ak chcete radšej kompaktnejšiu hmotu, môžete krájať aj na menšie kúsky, ale takto je to originál.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Karamelizovaná cibulka se švestkami
-
Líbí
bude to podle mne moc dobré - k sýru zejména...
Ale jako míra ml u nakrájené cibule nebo švestek - podle toho jak moc odměrnou nádobu nacpu tak se bude množství hodně lišit.... Šálek jaký? 2 deci???
Tady hodně záleží na přesném poměru aby byla chuť jak má být....
Nešlo by to tuhé části v mg a tekuté v ml????
Těším se na to broskvové.....
Jinak - vítej na TOPkách