Karamelizovaná cibulka se švestkami

Zavařeniny Doba přípravy: 2 hodiny 1 názor

Zavařeniny Doba přípravy: 2 hodiny 1 názor

Suroviny 7 porcí

1,5 l švestek nakrájených na čtvrtiny
750 ml červené cibule nakrájené na podélne kousky
0,5 šálku třtinového cukru
0,5 šálku červeného vinného octa (balsamico)
kousek nastrouhaného zázvoru nebo lžička mletého zátvoru
2 hrsti rozinek namočených a scezených
troška olivového oleje

Postup přípravy receptu

  1. Cibuľu opekáme na oleji až stmavne, ale nezhorkne. Pridáme cukor a jemne skaramelizujeme.

  2. Prisypeme hrozienka, prilejeme ocot, nasypeme slivky a varíme asi 1 hodinu alebo kým sa hmota nezredukuje a nezhustne.

  3. Naplníme do pohárikov, uzavrieme a sterilizujeme v rúre takto: Poháriky dáme na hlboký plech, ktorý naplníme vodou. V teplovzdušnej rúre na 110°C sterilizujeme 1 hodinu. Necháme pomaly vychladnúť v rúre.

Poznámka od kuchařky

Recept je originál francúzsky od kamarátky, ktorá varí vo francúzskych rodinách. Podáva sa k pečenému alebo grilovanému mäsu, syrom, k foie gras (kačacia alebo husacia pečeň).

Pridám ešte recept na broskyňové čatní, tiež ho podávajú k foie gras. Ak chcete radšej kompaktnejšiu hmotu, môžete krájať aj na menšie kúsky, ale takto je to originál.

Komentáře k receptu Karamelizovaná cibulka se švestkami

  • Eja57 Eja57 (moderátorka)

    Líbí:yes: bude to podle mne moc dobré - k sýru zejména...
    Ale jako míra ml u nakrájené cibule nebo švestek - podle toho jak moc odměrnou nádobu nacpu tak se bude množství hodně lišit.... Šálek jaký? 2 deci???
    Tady hodně záleží na přesném poměru aby byla chuť jak má být....
    Nešlo by to tuhé části v mg a tekuté v ml????
    :-K
    Těším se na to broskvové.....
    Jinak - vítej na TOPkách:-K

    Odpovědět