Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Karamelová Pavlova s oříšky a banány

Kombinace banánu, karamelu a šlehačky, to je vskutku slavnostní propojení chutí. Vyzkoušejte tradiční dort Pavlova v tomto chutném pojetí. Křupavý bílkový základ je proložen lahodnou šlehačkou, oříšky a zkaramelizovaným banánem.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Mama-mia Mama-mia

Náročný

Doba přípravy 150 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 90 min bez doby chlazení

150 min (60 min příprava + 90 min tepelná úprava, bez doby chlazení)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie17 034 kJ /
4 071 kcal
Bílkoviny55,49 g
Tuky262,30 g
Vláknina12,91 g
Cholesterol 510 mg
Sodík 642 mg
Sůl1,27 g
Sacharidy366,31 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Cukr promícháme se škrobem. V robotu vyšleháme bílky do polotuha a potom, při pomalejším šlehání, postupně přidáváme škrobovou směs. Krok 2: Jakmile je sníh tuhý a lesklý, přidáme vinný ocet a zlehka promícháme. Troubu zapneme na 120 °C Krok 3: Na rubovou stranu papíru nakreslíme kruh o průměru 20 cm (třeba podle talíře). Do kruhu naneseme sníh buď pomocí lžíce nebo cukrářským sáčkem. Střed dortu zůstane prázdný na náplň, tvarujeme pouze dno a boky. Krok 4: Do rozpálené trouby vložíme korpus a ihned ztlumíme na 90-100 °C. Každá trouba peče jinak, pokud by korpus začal zlátnout, ihned teplotu snížíme, Pavlova by měla zůstat bílá. Sušíme 90-180 minut. Pak troubu vypneme, pootevřeme dvířka a necháme v troubě "dojít" do druhého dne. Krok 5: Karamelová poleva: cukr svaříme s vodou na karamel, odstavíme a opratrně vmícháme máslo a smetanu. Vychladíme. Krok 6: Krém: Smetanu vyšleháme do polotuha, přidáme ostatní suroviny a ušleháme dotuha. Pozor na přešlehání! Krok 7: Lehce vymastíme pánev, posypeme cukrem a když začne zlátnout, vložíme na kolečka nakrájené banány, orestujeme z obou stran a necháme vychladnout. Krok 8: Na jiné, čisté pánvi na sucho opražíme posekané oříšky. Krok 9: Kompletace: Do středu Pavlovy nasypeme část oříšků, vložíme a lžící uhladíme asi 1/3 krému a část banánů. Posypeme oříšky, naneseme další třetinu krému a opět banány. Poslední třetinu krému vložíme do cukrářského sáčku s ozdobnou špičkou a dort ozdobíme. Na vrch nasypeme oříšky, čokoládové ozdoby nebo co zrovna máme k dispozici. Před podáváním celý dort pocákáme karamelovou omáčkou.

TIP: Jak vytvořit čokoládové ozdoby

Zveřejněno 11. 1. 2022

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Karamelová Pavlova s oříšky a banány

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/BlGQ

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Karamelová Pavlova s oříšky a banány

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/BlGQ

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
cukr krystal, bílek, škrob kukuřičný, ocet vinný, smetana ke šlehání, mascarpone, poleva karamelová, cukr vanilkový, cukr krupice, voda, máslo, smetana ke šlehání, banán, ořechy pistácie, cukr

Přidat fotografie receptu