Karamelová Pavlova s oříšky a banány
Kombinace banánu, karamelu a šlehačky, to je vskutku slavnostní propojení chutí. Vyzkoušejte tradiční dort Pavlova v tomto chutném pojetí. Křupavý bílkový základ je proložen lahodnou šlehačkou, oříšky a zkaramelizovaným banánem.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 17 034 kJ / 4 071 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 55,49 g |
Tuky | 262,30 g |
Vláknina | 12,91 g |
Cholesterol | 510 mg |
Sodík | 642 mg |
Sůl | 1,27 g |
Sacharidy | 366,31 g |
Postup přípravy
Krok 1: Cukr promícháme se škrobem. V robotu vyšleháme bílky do polotuha a potom, při pomalejším šlehání, postupně přidáváme škrobovou směs.
Krok 2: Jakmile je sníh tuhý a lesklý, přidáme vinný ocet a zlehka promícháme. Troubu zapneme na 120 °C
Krok 3: Na rubovou stranu papíru nakreslíme kruh o průměru 20 cm (třeba podle talíře). Do kruhu naneseme sníh buď pomocí lžíce nebo cukrářským sáčkem. Střed dortu zůstane prázdný na náplň, tvarujeme pouze dno a boky.
Krok 4: Do rozpálené trouby vložíme korpus a ihned ztlumíme na 90-100 °C. Každá trouba peče jinak, pokud by korpus začal zlátnout, ihned teplotu snížíme, Pavlova by měla zůstat bílá. Sušíme 90-180 minut. Pak troubu vypneme, pootevřeme dvířka a necháme v troubě "dojít" do druhého dne.
Krok 5: Karamelová poleva: cukr svaříme s vodou na karamel, odstavíme a opratrně vmícháme máslo a smetanu. Vychladíme.
Krok 6: Krém: Smetanu vyšleháme do polotuha, přidáme ostatní suroviny a ušleháme dotuha. Pozor na přešlehání!
Krok 7: Lehce vymastíme pánev, posypeme cukrem a když začne zlátnout, vložíme na kolečka nakrájené banány, orestujeme z obou stran a necháme vychladnout.
Krok 8: Na jiné, čisté pánvi na sucho opražíme posekané oříšky.
Krok 9: Kompletace: Do středu Pavlovy nasypeme část oříšků, vložíme a lžící uhladíme asi 1/3 krému a část banánů. Posypeme oříšky, naneseme další třetinu krému a opět banány. Poslední třetinu krému vložíme do cukrářského sáčku s ozdobnou špičkou a dort ozdobíme. Na vrch nasypeme oříšky, čokoládové ozdoby nebo co zrovna máme k dispozici. Před podáváním celý dort pocákáme karamelovou omáčkou.
Zveřejněno 11. 1. 2022
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Karamelová Pavlova s oříšky a banány
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/BlGQ
Moje poznámka
Karamelová Pavlova s oříšky a banány
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/BlGQ
Nejnovější recepty
Krém z pečeného květáku
Přidáno před 1 hodinou
Krkovička na česneku
Přidáno před 13 hodinami
Liptovská pomazánka
Přidáno před 15 hodinami
Šťouchané brambory se zelím a škvarky
Přidáno před 19 hodinami
Mrkvový krém
Přidáno před 20 hodinami
Tagliatelle s čerstvými houbami a smetanou
Přidáno před 23 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Zapečené těstoviny s tuňákem a špenátem
ZboSy před 2 hodinami
Loštická cibulačka
Sahula před 10 hodinami
Babiččina kulajda
rapav před 11 hodinami
Loštické kuře
Sahula před 11 hodinami
Ledvinky po uhersku
Sahula před 12 hodinami
Ledvinky na paprice
Sahula před 12 hodinami
Segedínský salát podle ČSN
pavelcicha před 14 hodinami
Ševcovský mls II.
redwinn před 15 hodinami
Piškotový dort s tvarohem a jahodovým želé
Lunaskira před 15 hodinami
Suroviny:
cukr krystal,
bílek,
škrob kukuřičný,
ocet vinný,
smetana ke šlehání,
mascarpone,
poleva karamelová,
cukr vanilkový,
cukr krupice,
voda,
máslo,
smetana ke šlehání,
banán,
ořechy pistácie,
cukr
Komentáře (1)