Suroviny pro 1 dávka
Potřebujeme: 3 skleničky o celkovém obsahu 1,8 l (měla jsem 2x650+1x500)
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 6 363 kJ / 1 521 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 94,08 g |
| Tuky | 51,46 g |
| Vláknina | 31,50 g |
| Cholesterol | 559 mg |
| Sodík | 35,95 g |
| Sůl | 89,13 g |
| Sacharidy | 161,10 g |
Postup přípravy
Krok 1: Mladé cukety neloupeme. Nastrouháme je na slzičkovém struhadle a zasypeme vrchovatou čajovou lžičkou soli. Promícháme a necháme minimálně půl hodiny stát v míse, aby cukety pustily vodu. Starší cukety ale oloupeme a zbavíme měkkých jádřinců.
Krok 2: Tresku zalijeme vodou tak, aby byla celá pod hladinou. Vodu osolíme pár špetkami soli a přidáme 1 polévkovou lžíci octa. Od bodu varu zakryté vaříme 10 minut.
Krok 3: Do hrnce vložíme všechny uvedené suroviny na nálev a přivedeme k varu. Vaříme 5 minut.
Nálev odstavíme a necháme vychladnout. Krok 4: Z nastrouhané cukety vymačkáme co nejvíce tekutiny a přendáme ji do mísy. Uvařenou tresku nasekáme na malé kousky a přidáme ji k cuketě. Balkánský sýr nastrouháme a společně s rozklepnutým vajíčkem přidáme do mísy k cuketě a tresce. Pro zvýraznění chuti přidáme výše uvedené koření, samozřejmě každý podle své volby. Krok 5: 60 g strouhanky smícháme společně se 2 lžícemi hladké mouky a 2 lžícemi Solamylu. Směs postupně zapracujeme s cuketou, treskou, vajíčkem, kořením a balkánským sýrem do těsta na pečenáče. Ochutnáme, zda je hmota na pečenáče dost pikantní a osolená. Chuť nesmí být mdlá. Krok 6: Připravíme si plech, na který položíme papír na pečení. Navlhčenýma rukama odebíráme kousky těsta (asi množství 1 polévkové lžíce) a tvoříme v dlaních kuličky velikosti 3-4 cm. Kuličky obalíme ve strouhance. Obalené kuličky skládáme na papír na pečení. Krok 7: Plech vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme 50 minut. Posledních 10 minut jsem ještě nastavila ventilaci. Upečené kuličky necháme vychladnout Krok 8: Do každé sklenice přidáme kolečka mrkve, křenu, cibule a větvičky kopru a šalvěje. Vychladlé kuličky (no spíš tvarem vypadají jako kokosky) vyskládáme do sklenic a zalijeme je připraveným vychlazeným lákem. Sklenice uzavřeme a uložíme je do ledničky.
Nálev odstavíme a necháme vychladnout. Krok 4: Z nastrouhané cukety vymačkáme co nejvíce tekutiny a přendáme ji do mísy. Uvařenou tresku nasekáme na malé kousky a přidáme ji k cuketě. Balkánský sýr nastrouháme a společně s rozklepnutým vajíčkem přidáme do mísy k cuketě a tresce. Pro zvýraznění chuti přidáme výše uvedené koření, samozřejmě každý podle své volby. Krok 5: 60 g strouhanky smícháme společně se 2 lžícemi hladké mouky a 2 lžícemi Solamylu. Směs postupně zapracujeme s cuketou, treskou, vajíčkem, kořením a balkánským sýrem do těsta na pečenáče. Ochutnáme, zda je hmota na pečenáče dost pikantní a osolená. Chuť nesmí být mdlá. Krok 6: Připravíme si plech, na který položíme papír na pečení. Navlhčenýma rukama odebíráme kousky těsta (asi množství 1 polévkové lžíce) a tvoříme v dlaních kuličky velikosti 3-4 cm. Kuličky obalíme ve strouhance. Obalené kuličky skládáme na papír na pečení. Krok 7: Plech vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme 50 minut. Posledních 10 minut jsem ještě nastavila ventilaci. Upečené kuličky necháme vychladnout Krok 8: Do každé sklenice přidáme kolečka mrkve, křenu, cibule a větvičky kopru a šalvěje. Vychladlé kuličky (no spíš tvarem vypadají jako kokosky) vyskládáme do sklenic a zalijeme je připraveným vychlazeným lákem. Sklenice uzavřeme a uložíme je do ledničky.
Zveřejněno 19. 7. 2022
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Recept na pečenáče z cuket
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/qxRV0
Moje poznámka
Recept na pečenáče z cuket
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/qxRV0
Nejnovější recepty
Listové těsto na 3 způsoby
Přidáno před 5 hodinami
Vánočka podle Mirky van Gils Slavíkové
Přidáno před 19 hodinami
Sladké snídaňové briošky
Přidáno před 20 hodinami
Kuličky z piškotů s vaječným koňakem
Přidáno před 20 hodinami
Piškotový dort s tvarohovým krémem vhodný pro žlučníkáře
Přidáno před 22 hodinami
Pečená žebra s povidlovou marinádou
Přidáno 24. 12. 2025 20:05:10
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Maminčina svíčková - snadná i pro začátečníky
Iloonka před 1 hodinou
Tvarohová štola
Petra.J. před 1 hodinou
Vánočka s mandlemi a rozinkami po sto prvé
Pavlinaa před 1 hodinou
Těsto na bramborové knedlíky
lenka64892 před 1 hodinou
Hrníčková bábovka
Barun před 2 hodinami
Babiččiny "startovací" žemličky (jinak housky)
ferda30 před 2 hodinami
Panenka pečená v pepřové omáčce
markuschka79 před 4 hodinami
Zelňačka (klasika)
Darwin před 4 hodinami
Bílková bábovka
Pavluska75 před 4 hodinami
Suroviny:
cuketa,
sůl,
treska,
sýr balkánský,
vejce,
strouhanka,
strouhanka,
solamyl,
mouka hladká,
pepř citronový,
zázvor mletý,
pepř cayenský,
sůl,
voda,
sůl,
cukr krupice,
ocet,
bobkový list,
pepř černý,
koření nové koření,
koření hřebíček,
mrkev,
cibule,
křen,
kopr,
šalvěj
Komentáře (1)