Gazdovský chléb
Kyprý a měkký gazdovský chléb vonící smaženou cibulí a slaninou můžete upéct jako klasický bochník. Nebo si trochu pohrát a dát těstu tvar velkého šneka, jako je u chleba na fotografii. Upečený gazdovský chléb pak na stole vypadá velmi zajímavě.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 11 329 kJ / 2 708 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 64,23 g |
| Tuky | 94,45 g |
| Vláknina | 24,83 g |
| Cholesterol | 71 mg |
| Sodík | 1,70 g |
| Sůl | 4,20 g |
| Sacharidy | 388,99 g |
Postup přípravy
Krok 1: Slaninu nakrájíme na drobno, rozškvaříme na pánvi a osmahneme na ní krájenou cibulku.
Krok 2: Mouku prosijeme do mísy, uděláme do ní důlek. Do důlku rozdrobíme droždí, zasypeme ho cukrem a zalijeme vlažnou vodou.
Krok 3: Když droždí vzejde, přidáme do mísy zbytek surovin (mimo cibulky se slaninou) a do hladka uhněteme jemné a elastické těsto. Teprve ke konci hnětení přidáme i odloženou slaninu s cibulí. Těsto hněteme robotem, ale můžeme ho zpracovat i ručně nebo pomocí vařečky.
Krok 4: Těsto v míse zakryjeme čistou utěrkou a necháme vykynout v teple místnosti – trvá to 30-45 minut.
Krok 5: Hotové těsto na stole propracujeme, vytvarujeme do bochníku a uložíme ho kynout do moukou vysypané ošatky.
Krok 6: Přibližně po 45-60 minutách vykynutý chleba vyklopíme na plech s pečícím papírem, postříkáme ho vodou a upečeme ve vyhřáté troubě (220 °C / 45 minut).
Zveřejněno 4. 4. 2024
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Gazdovský chléb
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/pY2k2
Moje poznámka
Gazdovský chléb
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/pY2k2
Nejnovější recepty
Provensálská rybí polévka podle Marka Raditsche
Přidáno před 26 minutami
Italská krémová smetanová bramboračka
Přidáno před 8 hodinami
Sváteční likér podle Pohlreicha
Přidáno před 9 hodinami
Pečená uzená krkovice s květákem a salátem z kysaného zelí
Přidáno před 20 hodinami
Dršťková svačinová polévka
Přidáno před 20 hodinami
Pečený hermelín s jablíčky z horkovzdušné fritézy
Přidáno před 20 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Jablkové kostky s pudinkem
jalamo před 22 minutami
Bábovka s makovou náplní
Egretta před 1 hodinou
Uzené s knedlíkem a křenovou omáčkou
kimlo před 2 hodinami
Chalupářské vepřové maso s bramborami
daniela1262 před 2 hodinami
Mrkvová pomazánka s tvarohem
KrisZaezemi před 3 hodinami
Vinná klobása trochu jinak
ipesk před 5 hodinami
Palačinky se šunkou plněné sýrem
Terka.Ambrozkova před 8 hodinami
Slunečnicové kroužky
Panova před 8 hodinami
Makové koláčky s povidly - cukroví
Panova před 8 hodinami
Boloňské špagety
jtrecepty před 18 hodinami
Suroviny:
voda,
slanina anglická,
cibule,
syrovátka sušená,
cukr,
sůl,
kmín drcený,
mouka žitná chlebová,
mouka chlebová pšeničná,
mouka hladká,
droždí čerstvé
Komentáře (3)