Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Smažené obalované lilkové střapce

Hodnocení receptu je 5,0 (3×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Marie Svarcova Marie Svarcova

Snadný

Doba přípravy 25 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 15 min

25 min (10 min příprava + 15 min tepelná úprava)

Obalený smažený lilek je lahodná pochoutka, která kombinuje křupavý povrch s jemnou a šťavnatou dužinou lilku. Tento pokrm je ideální jako předkrm nebo lehký hlavní chod. Servíruje se s dipem podle chuti, například česnekovým, jogurtovým nebo se zeleninovým salátem.

Suroviny pro 2 porce

2porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie2 882 kJ /
689 kcal
Bílkoviny38,69 g
Tuky55,22 g
Vláknina0,83 g
Cholesterol 846 mg
Sodík 1,04 g
Sůl2,48 g
Sacharidy8,87 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Lilek oloupeme škrabkou, stopku ponecháme a nakrájíme na plátky 0,5 cm tak, že úplně nedokrojíme ke stopce - podobné vějíři. Poté otočíme a nakrájíme ještě na nudličky široké cca 0,5 cm a tím vzniknou střapce. Krok 2: Vložíme je do studené osolené vody, zatížíme a necháme stát cca 10 minut, abychom je zbavili hořkosti. Scedíme hořkou hnědou vodu, necháme okapat, vložíme do široké hlubší pánve s vroucí čistou vodou a 1 minutu povaříme. Krok 3: Zatím dáme do širší misky vejce, přidáme majonézu, papriku, česnek a rozšleháme.
Kdo chce, může ještě přidat jemně nastrouhaný sýr (nedala jsem). Krok 4: Do rozehřáté pánve dáme zahřát olej na smažení. Lilkové střapce necháme okapat na sítu a obalíme nejprve ve strouhance a poté ve vaječné směsi. Ihned vkládáme opatrně do oleje a osmažíme dozlatova. Odkládáme na papírové utěrky odsát přebytečný tuk. Krok 5: Podáváme teplé i studené samotné s dipem dle chuti (nejlépe česnekovým), doplníme čerstvou zeleninou nebo salátem, lze i s vařenými bramborami.

TIP: Baklažán neboli lilek - oblíbené recepty

Zveřejněno 22. 8. 2024 09:43

Poznámka autorky Marie Svarcova

Určitě by stačil na 2 porce 1 lilek ale je to moc dobré a dá se jíst bez přílohy tak klidně celý na jednu porci. .

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Smažené obalované lilkové střapce

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Nk8jL

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Smažené obalované lilkové střapce

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Nk8jL

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (6)

Hella: Děkuji za komentář.

Zajímavý recept... nikdy jsem lilek nejedla, ale tohle musím zkusit!

magdalenka: :-) Moc děkuji za obsáhlý komentář, já ho solím a nechám vypotit pokaždé a dělám ho hodně často, ta voda když zkusíš je hnědá a hodně hořká tak to by tam všechno zůstalo. Dělám lilek na různé způsoby a vždy tak - osolit, vypotit, otřít. Odhadnout se to asi nedá jestli bude hořký ale podle mne jsou všechny. Jestli se musí nebo nemusí vařit to asi nutné není ale zkus to a poznáš. Když něco nevím tak zkusím a pak dělám jak mi vyhovuje, recept je jen příklad , určitě není nutné ho dodržovat přesně. Každý si přizpůsobí své chuti a tomu co vyhovuje. Zkus a dej vědět - díky a měj se moc hezky. :-K Krásný den.

Baklažán sa u nás konzumuje dosť často, aj vysmažený v klasickom trojobale. Nikdy však nedávam vypotiť nasolený alebo ho namáčať, horký je málokedy. Zatiaľ som pri kúpe neodhalila, kedy a ktorý kus bude horký...:-D pred smažením iba olúpem a kolieska baklažánu tesne pred obalením posolím, smažím zvolna.
Tento nápad so strapcom mi príde úžasný. Myslíš, že je nevyhnutné ho povariť pred smažením?
Pekný deň!

Bayta: :-) Moc děkuji, hlavně to bylo opravdu výborné. :-K Přeji příjemné zakončení večera.:-K

Moc pěkný nápad, vypadá to opravdu zajímavě <3

Suroviny:
lilek, sůl, voda, strouhanka, olej, vejce, majonéza, paprika sušená uzená, paprika sušená sladká, chilli, česnek sušený, sůl, sýr nastrouhaný

Přidat fotografie receptu