Žíhané oválky
Čas pečení vánočního cukroví se pomalu, ale jistě, blíží. Pokud máte smysl pro detail a rádi cukroví zdobíte, pak je tento podrobný recept, na krásné žíhané oválky z křehkého těsta, pro vás jako stvořený.
Postup přípravy
Krok 1: Hladkou mouku, máslo, cukr, žloutek, vanilkový cukr a citronovou kůru zpracujeme ve vláčné těsto. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme 30 minut odpočinout v lednici.
Krok 2: Plech vyložíme pečicím papírem. Včas zapneme nahřívat troubu na 170 °C.
Krok 3: Máslo vyšleháme s cukrem. Také můžeme pro každý druh oválku krém jinak ochutit (kakao, skořice, mleté ořechy nebo mandle, kokos).
Krok 4: Z těsta vyválíme plát 3 mm silný, vykrájíme tvar oválků, klademe na připravený plech a upečeme při teplotě 170 °C po dobu 7 minut.
Krok 5: Po upečení vždy dva oválky spojíme krémem.
Krok 6: Čokoládu rozehřejeme ve vodní lázni, podle potřeby přidáme ztužený tuk, až získáme potřebnou hustotu.
Krok 7: Čokoládu rozdělíme na několik částí (můžeme použít širší hrnečky na kávu nebo mističky) a každou část obarvíme jinou barvou (raději světlejší a tmavě hnědé může být méně).
Krok 8: Hrnečky postavíme do pekáče s horkou vodou a podle potřeby ohřejeme, neboť čokoláda musí být stále tekutá.
Krok 9: Čárky se dobře dělají krátkou špejlí, kterou namočíme do čokolády a obtiskneme na cukrátko. Vrchní část oválku namočíme do čokolády a ihned na středu oválku (kratší strana) uděláme čárku z odlišné barvy, vedle této čárky uděláme z každé strany čárky hnědé a ihned přejedeme párátkem, přes ně zprava do leva a kousek níže opačným směrem. Toto opakujeme po celé ploše cukrátka. Pracujeme rychle a po jednom cukrátku, protože čokoláda musí být na cukrátku tekutá.
Zveřejněno 4. 11. 2024
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Žíhané oválky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/kRwB6
Moje poznámka
Žíhané oválky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/kRwB6
Nejnovější recepty
Dýňové karbanátky
Přidáno před 7 hodinami
Bramborové těsto na knedlíky univerzální
Přidáno před 9 hodinami
Jablkovo-pudinkový koláč
Přidáno před 10 hodinami
Kakaová roláda s tvarohovým krémem a banánem
Přidáno před 13 hodinami
Slaný snídaňový koláč z tortilly
Přidáno před 16 hodinami
Jemná rybičková pomazánka
Přidáno před 23 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kuřecí stehna na citrusech
Jan Nemec před 1 hodinou
Kuře na celeru
JanaPav před 2 hodinami
Celerovo-jablečná polévka
JanaPav před 2 hodinami
Jednoduchá jablečná buchta
MarcelaH. před 3 hodinami
Budapešťská pomazánka
Rennnie. před 4 hodinami
Dančí guláš s knedlíkem
GabiStef před 4 hodinami
Grilování zeleniny
babkalenka před 4 hodinami
Kuskus s restovanou zeleninou a tuňákem
Kajkajak před 4 hodinami
Rajčatový salát s majonézou
Kajkajak před 5 hodinami
Pórková polévka
Kajkajak před 5 hodinami
Suroviny:
mouka hladká,
máslo,
cukr moučkový,
žloutek,
cukr vanilkový,
kůra citronová,
máslo,
cukr moučkový,
čokoláda bílá,
tuk ztužený,
potravinářské barvivo gelové
Komentáře (5)