Žíhané oválky
Čas pečení vánočního cukroví se pomalu, ale jistě, blíží. Pokud máte smysl pro detail a rádi cukroví zdobíte, pak je tento podrobný recept, na krásné žíhané oválky z křehkého těsta, pro vás jako stvořený.
Suroviny pro 1 dávka
zhruba 45 ks
1dávka
Postup přípravy
Krok 1: Hladkou mouku, máslo, cukr, žloutek, vanilkový cukr a citronovou kůru zpracujeme ve vláčné těsto. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme 30 minut odpočinout v lednici.
Krok 2: Plech vyložíme pečicím papírem. Včas zapneme nahřívat troubu na 170 °C.
Krok 3: Máslo vyšleháme s cukrem. Také můžeme pro každý druh oválku krém jinak ochutit (kakao, skořice, mleté ořechy nebo mandle, kokos).
Krok 4: Z těsta vyválíme plát 3 mm silný, vykrájíme tvar oválků, klademe na připravený plech a upečeme při teplotě 170 °C po dobu 7 minut.
Krok 5: Po upečení vždy dva oválky spojíme krémem.
Krok 6: Čokoládu rozehřejeme ve vodní lázni, podle potřeby přidáme ztužený tuk, až získáme potřebnou hustotu.
Krok 7: Čokoládu rozdělíme na několik částí (můžeme použít širší hrnečky na kávu nebo mističky) a každou část obarvíme jinou barvou (raději světlejší a tmavě hnědé může být méně).
Krok 8: Hrnečky postavíme do pekáče s horkou vodou a podle potřeby ohřejeme, neboť čokoláda musí být stále tekutá.
Krok 9: Čárky se dobře dělají krátkou špejlí, kterou namočíme do čokolády a obtiskneme na cukrátko. Vrchní část oválku namočíme do čokolády a ihned na středu oválku (kratší strana) uděláme čárku z odlišné barvy, vedle této čárky uděláme z každé strany čárky hnědé a ihned přejedeme párátkem, přes ně zprava do leva a kousek níže opačným směrem. Toto opakujeme po celé ploše cukrátka. Pracujeme rychle a po jednom cukrátku, protože čokoláda musí být na cukrátku tekutá.
Zveřejněno 4. 11. 2024
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Žíhané oválky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/kRwB6
Moje poznámka
Žíhané oválky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/kRwB6
Nejnovější recepty
Lehký bramborový salát s čerstvou zeleninou
Přidáno před 3 hodinami
Nejlahodnější sušené švestky
Přidáno před 8 hodinami
Buřtíkové plátečky s bramborem
Přidáno před 12 hodinami
Kuřecí minutka se sázenými vejci
Přidáno před 17 hodinami
Hovězí kližka na smetaně v pomalém hrnci
Přidáno před 18 hodinami
Mořská štika v křupavé bylinkové krustě
Přidáno před 18 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Svíčková na smetaně
Pozde před 8 minutami
Hovězí na pepři
Pozde před 9 minutami
Pečená švestková povidla
Fitulka před 31 minutami
Francouzské brambory
jjj82 před 53 minutami
Mleté maso s rýží a rajčaty z jedné pánve
Uttinka před 1 hodinou
Obyčejný hrnkový chleba
Lucie Hertlova před 1 hodinou
Rychlá houbovo-kmínová polévka s krupicovými nočky
essinKa před 4 hodinami
Aljašská treska s koprovou omáčkou
ZboSy před 4 hodinami
Vaječný salát s řapíkatým celerem
ZboSy před 4 hodinami
Dietni segedinska polevka
Kajkajak před 4 hodinami
Suroviny:
mouka hladká,
máslo,
cukr moučkový,
žloutek,
cukr vanilkový,
kůra citronová,
máslo,
cukr moučkový,
čokoláda bílá,
tuk ztužený,
potravinářské barvivo gelové
Komentáře (5)