Klasické kynuté jidášky
Mezi tradiční velikonoční pečivo patří jidáše, které se dle tradic podávají na Zelený čtvrtek ke snídani. Jidáše z kynutého těsta, podobného mazancovému, mají nejčastěji tvar oprátky a po upečení je potřeme medem.
Postup přípravy
Krok 1: V míse rozmícháme trochu vlažného mléka, cukru, mouky a celé droždí na kašičku. V teple necháme vzejít kvásek, zhruba 10-15 minut.
Krok 2: Heru rozpustíme v mikrovlnné troubě. Ke kvásku prosejeme zbylou mouku, cukr, rozpuštěnou Heru a citronovou kůru.
Krok 3: Ve zbylém mléce rozmícháme žloutky, vanilkové aroma a špetku soli. Vlijeme do mísy a vypracujeme měkké těsto. Zakryjeme utěrkou a necháme v teple asi hodinu kynout.
Krok 4: Plech vyložíme pečicím papírem. Včas zapneme nahřívat troubu na 180 °C.
Krok 5: Těsto vyklopíme na vál, rozdělíme na díly a vytvoříme válečky silné jako prst. Svineme je do tvaru jidášů a přendáme na připravený plech.
Krok 6: Potřeme rozšlehaným vejcem, vložíme do předehřáté trouby pečeme na 180 °C do zezlátnutí, zhruba 15 minut. Ještě teplé jidášky polijeme medem.
Zveřejněno 15. 4. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Klasické kynuté jidášky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/31KqO
Moje poznámka
Klasické kynuté jidášky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/31KqO
Nejnovější recepty
Hovězí kostky po znojemsku
Přidáno před 6 hodinami
Pečivo z bramborového těsta
Přidáno před 11 hodinami
Letní koláč s třešněmi
Přidáno před 11 hodinami
Domácí malinová zmrzlina
Přidáno před 12 hodinami
Tenké palačinky plněné tvarohem
Přidáno 7. 7. 2025 18:07
Olivový kořen bez hnětení
Přidáno 7. 7. 2025 14:48
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Bramborové vafle
Leontinka73 před 1 hodinou
Boloňská omáčka
DavidVolvo před 3 hodinami
Vepřové na houbách
Sahula před 3 hodinami
Vepřové srdce na kmínu a slanině
Sahula před 3 hodinami
Domácí quiche
TotalMudla před 4 hodinami
Máslová krupková polévka
poirotka před 5 hodinami
Kuře po vracovsku
poirotka před 5 hodinami
Rychlý koláč s meruňkami
danava před 6 hodinami
Hrášková polévka - jednoduše
Hanahanina před 6 hodinami
Rybízový sirup
jamda před 6 hodinami
Suroviny:
mléko,
cukr,
mouka hladká,
droždí čerstvé,
tuk hera,
kůra citronová,
žloutek,
vanilkové aroma,
sůl,
vejce,
med
Komentáře (1)
K receptu nejsou žádné komentáře.