Klasické kynuté jidášky
Mezi tradiční velikonoční pečivo patří jidáše, které se dle tradic podávají na Zelený čtvrtek ke snídani. Jidáše z kynutého těsta, podobného mazancovému, mají nejčastěji tvar oprátky a po upečení je potřeme medem.
Postup přípravy
Krok 1: V míse rozmícháme trochu vlažného mléka, cukru, mouky a celé droždí na kašičku. V teple necháme vzejít kvásek, zhruba 10-15 minut.
Krok 2: Heru rozpustíme v mikrovlnné troubě. Ke kvásku prosejeme zbylou mouku, cukr, rozpuštěnou Heru a citronovou kůru.
Krok 3: Ve zbylém mléce rozmícháme žloutky, vanilkové aroma a špetku soli. Vlijeme do mísy a vypracujeme měkké těsto. Zakryjeme utěrkou a necháme v teple asi hodinu kynout.
Krok 4: Plech vyložíme pečicím papírem. Včas zapneme nahřívat troubu na 180 °C.
Krok 5: Těsto vyklopíme na vál, rozdělíme na díly a vytvoříme válečky silné jako prst. Svineme je do tvaru jidášů a přendáme na připravený plech.
Krok 6: Potřeme rozšlehaným vejcem, vložíme do předehřáté trouby pečeme na 180 °C do zezlátnutí, zhruba 15 minut. Ještě teplé jidášky polijeme medem.
Zveřejněno 15. 4. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Klasické kynuté jidášky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/31KqO
Moje poznámka
Klasické kynuté jidášky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/31KqO
Nejnovější recepty
Mrkvový beránek a kakaové slepičky a vajíčka
Přidáno před 1 hodinou
Ovocná tlačenka
Přidáno před 2 hodinami
Kakaové muffiny s borůvkovým tvarohem
Přidáno před 3 hodinami
Palačinky s jahodovou omáčkou
Přidáno před 3 hodinami
Rizoto s chřestem a hráškem
Přidáno před 3 hodinami
Jahodové mlsání v mističce
Přidáno před 3 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Zauzený zelný " Eintopf"
Sahula před 16 minutami
Chábovica (zelná polévka)
Sahula před 30 minutami
Pampeliškový sirup
Borisovaanna před 1 hodinou
Kuřecí čínské nudle
Misicka77 před 1 hodinou
Beránek biskupský
Moanka před 3 hodinami
Věnečky z odpalovaného těsta od Marcely
PetraBrno před 6 hodinami
Zelený chřest s hráškem
trdlo před 7 hodinami
Kynuté Honzovy buchty s povidly
Markettt před 8 hodinami
Fazolové lusky jako příloha k masu
evinkaaa před 8 hodinami
Hrnkové knedlíky z mikrovlnky
Michaela86 před 9 hodinami
Suroviny:
mléko,
cukr,
mouka hladká,
droždí čerstvé,
tuk hera,
kůra citronová,
žloutek,
vanilkové aroma,
sůl,
vejce,
med
Komentáře