Losos s liškami ve smetanové omáčce
Losos má dokonale jemné maso a je oblíbenou rybou na našich stolech. Tentokrát k němu netradičně připravíme ještě smetanovou omáčku, které dodají chuť lišky. Kombinaci vhodně doplní třeba opečené brambory.
Postup přípravy
Krok 1: Opláchnuté porce lososa osušíme papírovými utěrkami, opepříme a potřeme olejem z obou stran. Vmasírujeme do něj bylinky a necháme odležet v misce cca 30 minut.
Krok 2: Lišky očistíme a propláchneme několikrát v čisté vodě (bývá v nich písek a jehličí). Necháme na sítu okapat a velké kusy natrháme na menší. Šalotku sloupneme a nakrájíme na drobné kostičky, česnek a bylinky nasekáme.
Krok 3: V hluboké rozehřáté pánvi rozehřejeme 10 g másla s olejem a necháme na něm zesklovatět cibulku. Přidáme lišky a za občasného míchání krátce opečeme. Přidáme česnek a necháme rozvonět.
Krok 4: Podlijeme 50 ml vína, necháme odpařit alkohol, poté podlijeme polovinou vývaru, necháme přejít varem a lišky slijeme přes sítko. Šťávu zachytíme do misky a vrátíme do pánve. Lišky ponecháme stranou v misce.
Krok 5: Ke šťávě z lišek přilijeme smetanu pokojové teploty a přivedeme k varu. Přilijeme vývar, zahustíme troškou světlé jíšky a povaříme do požadované hustoty.
Krok 6: Vrátíme do pánve lišky, přidáme nasekané bylinky a pár kapek citronové šťávy. Zbylé studené máslo nakrájíme na malé kousky a postupně necháme v omáčce rozpustit. Necháme lišky prohřát a odstavíme.
Krok 7: Současně s vařením omáčky dáme do druhé rozehřáté pánve máslo s olejem. Porce lososa osolíme a opečeme nejprve kůží dolů 4 minuty, obrátíme a opečeme z druhé strany 3 minuty. Podlijeme 2 lžícemi vína přiklopíme a odstavíme na 1 minutu.
Krok 8: Podáváme porce lososa na smetanových liškách s přílohu dle chuti - opečenými brambůrkami, rýží nebo bylinkovou bagetou.
Zveřejněno 1. 8. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Losos s liškami ve smetanové omáčce
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/0ROvG
Moje poznámka
Losos s liškami ve smetanové omáčce
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/0ROvG
Nejnovější recepty
Koláčky s dvojí náplní zadělávané majonézou
Přidáno před 7 hodinami
Kuřecí kapsy plněné šunkou a uzeným sýrem, pečený květák a česnekový dip
Přidáno před 8 hodinami
Trhaná krkovice
Přidáno před 8 hodinami
Hráškový krém bez mouky se smetanou a křupavou slaninou
Přidáno před 9 hodinami
Plněná kuřecí kapsa broskví, šunkou a sýrem a sosík
Přidáno před 9 hodinami
Podzimní skořicové rolky s krémem
Přidáno před 11 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Bramboračka
JanaPav před 8 hodinami
Jednoduché kynuté těsto na cokoli - slané i sladké
Petraska před 9 hodinami
Maminčina ořechová bábovka
Priserka před 10 hodinami
Bábovka šlehačková čtyřvaječná
sab.pol@ před 10 hodinami
Domácí houstičky
Vratis před 10 hodinami
Babiččin trhanec s jablky
Jandulka18 před 10 hodinami
Piškotový svítek do polévky
Kajkajak před 10 hodinami
Salátový losos
Kajkajak před 10 hodinami
Nejsilnější zeleninový vývar
Kajkajak před 11 hodinami
Bublanina
pesskecupem před 11 hodinami
Suroviny:
losos,
olej olivový,
bylinky,
pepř mletý,
šťáva citronová,
sůl,
máslo,
olej,
máslo,
olej,
cibule šalotka,
česnek,
víno bílé,
houby lišky,
sůl,
pepř mletý,
smetana ke šlehání,
vývar masový,
jíška světlá,
mouka hladká,
čerstvé bylinky,
petrželka,
pažitka
Komentáře (1)