Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Losos s liškami ve smetanové omáčce

Losos má dokonale jemné maso a je oblíbenou rybou na našich stolech. Tentokrát k němu netradičně připravíme ještě smetanovou omáčku, které dodají chuť lišky. Kombinaci vhodně doplní třeba opečené brambory.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Marie Svarcova Marie Svarcova

Středně náročný

Doba přípravy 35 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 15 min

35 min (20 min příprava + 15 min tepelná úprava)

Suroviny pro 2 porce

2porce

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Opláchnuté porce lososa osušíme papírovými utěrkami, opepříme a potřeme olejem z obou stran. Vmasírujeme do něj bylinky a necháme odležet v misce cca 30 minut. Krok 2: Lišky očistíme a propláchneme několikrát v čisté vodě (bývá v nich písek a jehličí). Necháme na sítu okapat a velké kusy natrháme na menší. Šalotku sloupneme a nakrájíme na drobné kostičky, česnek a bylinky nasekáme. Krok 3: V hluboké rozehřáté pánvi rozehřejeme 10 g másla s olejem a necháme na něm zesklovatět cibulku. Přidáme lišky a za občasného míchání krátce opečeme. Přidáme česnek a necháme rozvonět. Krok 4: Podlijeme 50 ml vína, necháme odpařit alkohol, poté podlijeme polovinou vývaru, necháme přejít varem a lišky slijeme přes sítko. Šťávu zachytíme do misky a vrátíme do pánve. Lišky ponecháme stranou v misce. Krok 5: Ke šťávě z lišek přilijeme smetanu pokojové teploty a přivedeme k varu. Přilijeme vývar, zahustíme troškou světlé jíšky a povaříme do požadované hustoty. Krok 6: Vrátíme do pánve lišky, přidáme nasekané bylinky a pár kapek citronové šťávy. Zbylé studené máslo nakrájíme na malé kousky a postupně necháme v omáčce rozpustit. Necháme lišky prohřát a odstavíme. Krok 7: Současně s vařením omáčky dáme do druhé rozehřáté pánve máslo s olejem. Porce lososa osolíme a opečeme nejprve kůží dolů 4 minuty, obrátíme a opečeme z druhé strany 3 minuty. Podlijeme 2 lžícemi vína přiklopíme a odstavíme na 1 minutu. Krok 8: Podáváme porce lososa na smetanových liškách s přílohu dle chuti - opečenými brambůrkami, rýží nebo bylinkovou bagetou.

TIP: Jak připravit pečené brambory

Zveřejněno 1. 8. 2025

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Losos s liškami ve smetanové omáčce

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/0ROvG

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Losos s liškami ve smetanové omáčce

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/0ROvG

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
losos, olej olivový, bylinky, pepř mletý, šťáva citronová, sůl, máslo, olej, máslo, olej, cibule šalotka, česnek, víno bílé, houby lišky, sůl, pepř mletý, smetana ke šlehání, vývar masový, jíška světlá, mouka hladká, čerstvé bylinky, petrželka, pažitka

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu