Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pórkové rizoto podle Pohlreicha

Rizota patří mezi snadná a výživná jídla. Jejich krémovou texturu zajišťuje kombinace typu rýže, másla a parmezánu. Do tohoto bezmasého rizota podle Zdeňka Pohlreicha navíc zakomponujeme pikantní chuť pórku.

Hodnocení receptu je 5,0 (1×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Jenufka

Snadný

Doba přípravy 40 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 30 min

40 min (10 min příprava + 30 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Šalotky nakrájíme nadrobno, pórek dobře omyjeme a nakrájíme na kolečka. Krok 2: Na pánvi nebo v hrnci rozpálíme olivový olej, přidáme na něj šalotku a necháme zesklovatět. Poté přidáme pórek a restujeme asi 2 minut. Krok 3: Přidáme rýži a dobře promícháme, aby se všechna zrnka obalila tukem. Následně ji zalijeme vínem a necháme zprudka odpařit. Krok 4: Rýži osolíme, opepříme a zalijeme naběračkou vývaru. Promícháme a na mírném plameni vaříme. Jakmile se tekutina odpaří, přilijeme další část vývaru. Takto opakujeme, dokud není rýže al dente. Krok 5: Poté stáhneme hrnec z plamene, vmícháme máslo a nastrouhaný parmezán. Krok 6: Mezitím připravíme v jiném hrnci zastřená vejce. Do vroucí vody vlijeme ocet, vytvoříme vodní vír a vložíme rozklepnuté vejce. Počkáme až bílek ztuhne a vyjmeme. Takto připravíme všechna vejce. Krok 7: Na talíř servírujeme rizoto s vejcem a můžeme doplnit salátkem či strouhaným parmezánem.

TIP: Jak nastrouhat parmezán

Zveřejněno 19. 8. 2025

Poznámka autora Jenufka

Zdroj receptu: Moje domácí kuchyně, Z. Pohlreich

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pórkové rizoto podle Pohlreicha

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/VOoNz

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pórkové rizoto podle Pohlreicha

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/VOoNz

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (5)

Taková rizota máme doma moc rádi, manžel miluje pórek v jídle, takže tohle je naprostá bomba 😍

veronika_straka: určitě moc doporučuji, je fakt chutné 😊

Božské a krásně naservírované. Kdyby mi to tak někdo přinesl už hotové pod nos, připadala bych si jako v luxusní restauraci a pomohla bych pak s nádobím:-)

pavlina.simr: Děkuji za milá slova 😊

Suroviny:
cibule šalotka, pórek, olej olivový, rýže kulatozrnná, vývar drůbeží, víno bílé suché, sůl, pepř mletý, máslo, parmazán, vejce, ocet, voda

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu