Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pórkové rizoto podle Pohlreicha

Rizota patří mezi snadná a výživná jídla. Jejich krémovou texturu zajišťuje kombinace typu rýže, másla a parmezánu. Do tohoto bezmasého rizota podle Zdeňka Pohlreicha navíc zakomponujeme pikantní chuť pórku.

Hodnocení receptu je 5,0 (1×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Jenufka

Snadný

Doba přípravy 40 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 30 min

40 min (10 min příprava + 30 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Šalotky nakrájíme nadrobno, pórek dobře omyjeme a nakrájíme na kolečka. Krok 2: Na pánvi nebo v hrnci rozpálíme olivový olej, přidáme na něj šalotku a necháme zesklovatět. Poté přidáme pórek a restujeme asi 2 minut. Krok 3: Přidáme rýži a dobře promícháme, aby se všechna zrnka obalila tukem. Následně ji zalijeme vínem a necháme zprudka odpařit. Krok 4: Rýži osolíme, opepříme a zalijeme naběračkou vývaru. Promícháme a na mírném plameni vaříme. Jakmile se tekutina odpaří, přilijeme další část vývaru. Takto opakujeme, dokud není rýže al dente. Krok 5: Poté stáhneme hrnec z plamene, vmícháme máslo a nastrouhaný parmezán. Krok 6: Mezitím připravíme v jiném hrnci zastřená vejce. Do vroucí vody vlijeme ocet, vytvoříme vodní vír a vložíme rozklepnuté vejce. Počkáme až bílek ztuhne a vyjmeme. Takto připravíme všechna vejce. Krok 7: Na talíř servírujeme rizoto s vejcem a můžeme doplnit salátkem či strouhaným parmezánem.

TIP: Jak nastrouhat parmezán

Zveřejněno 19. 8. 2025

Poznámka autora Jenufka

Zdroj receptu: Moje domácí kuchyně, Z. Pohlreich

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pórkové rizoto podle Pohlreicha

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/VOoNz

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pórkové rizoto podle Pohlreicha

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/VOoNz

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (5)

Taková rizota máme doma moc rádi, manžel miluje pórek v jídle, takže tohle je naprostá bomba 😍

veronika_straka: určitě moc doporučuji, je fakt chutné 😊

Božské a krásně naservírované. Kdyby mi to tak někdo přinesl už hotové pod nos, připadala bych si jako v luxusní restauraci a pomohla bych pak s nádobím:-)

pavlina.simr: Děkuji za milá slova 😊

Suroviny:
cibule šalotka, pórek, olej olivový, rýže kulatozrnná, vývar drůbeží, víno bílé suché, sůl, pepř mletý, máslo, parmazán, vejce, ocet, voda

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu