Boloňská čočková omáčka
Boloňská omáčka nemusí být vždy jen s masem. Tato verze s červenou čočkou je rychlá, sytá a chutí překvapivě blízká té klasické. Zeleninový základ s čočkou, dušený ve vývaru, doplní rajčata a víno. Finále pak patří bylinkám a parmezánu.
Postup přípravy
Krok 1: Zeleninu očistíme a nakrájíme na drobné kostičky. Červenou čočku důkladně propláchneme pod tekoucí vodou.
Krok 2: Do rozehřáté hluboké pánve dáme olej a orestujeme nejprve cibuli. Jakmile začne zlátnout, přidáme mrkev, oba celery a za stálého míchání restujeme ještě asi 3-4 minuty.
Krok 3: Přisypeme čočku, přidáme koření a podlijeme vývarem nebo vodou do výše směsi. Po vyvaření přidáme rajčatovou pastu a konzervovaná loupaná rajčata i s nálevem. Podle potřeby mírně podléváme a dusíme do změknutí čočky.
Krok 4: Poté přidáme víno, necháme odpařit alkohol a ochutíme pepřem, solí a čerstvými bylinkami.
Krok 5: Podáváme se špagetami, posypané strouhaným parmezánem, který ale není nutný.
Zveřejněno 24. 10. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Boloňská čočková omáčka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/jR57R
Moje poznámka
Boloňská čočková omáčka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/jR57R
Nejnovější recepty
Těstoviny zapečené s brokolicí a šunkou
Přidáno před 2 hodinami
Kapustová polévka s houbami
Přidáno před 4 hodinami
Pomazánka z pečeného česneku a špetky parmazánu
Přidáno před 7 hodinami
Boloňská čočková omáčka
Přidáno před 8 hodinami
Domácí qurrito z HF
Přidáno před 9 hodinami
Kari korma
Přidáno před 17 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Koláč linecký s tvarohem a jablky - i pro CRISP
Wilma před 1 hodinou
Cop s jablečno-kokosovou náplní
Wanilor před 2 hodinami
Maminčiny palačinky
kimlo před 2 hodinami
Jablkové hrnkové lívanečky
Kristina1 před 2 hodinami
Polévka šup-šup
Danulka52 před 3 hodinami
Nálev na červenou řepu
Kajabova před 4 hodinami
Nakládané vepřové řízky
Danulka52 před 5 hodinami
Pikantní rajčatová polévka s fazolemi
Verunkavh před 5 hodinami
Krkovice na houbách a kapiích
jarmila58 před 5 hodinami
Bramborovo-kuřecí špízy z horkovzdušné fritézy
Danulka52 před 5 hodinami
Suroviny:
čočka červená,
rajče loupané,
mrkev,
bulva celerová,
víno bílé,
celer,
cibule,
pasta rajčatová,
olej olivový,
koření nové koření,
bobkový list,
pepř mletý,
sůl,
vývar masový,
čerstvé bylinky,
parmazán
Komentáře (5)
Zeleninová "boloňská" omáčka s červenou čočkou
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0