Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bramborové knedlíky s uzeným masem, cibulkou a sosíkem

Luxusní bramborové knedlíky plněné uzeným masem jsou doplněné dušeným červeným zelím, křupavou cibulkou a dokonale ochuceným sosíkem. Tohle syté a vydatné jídlo je jako stvořené pro chladné podzimní dny strávené doma, u rodinného krbu.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

RubyRom RubyRom

Náročný

Doba přípravy 120 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 60 min

120 min (60 min příprava + 60 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Uzené maso nakrájíme nadrobno. Všechnu cibuli a česnek oloupeme a umyjeme. Krok 2: Knedlíky:
Brambory oloupeme, nastrouháme najemno, přidáme ostatní suroviny a propracujeme těsto. Krok 3: Na vále těsto rozdělíme asi na 10 kusů. Z každého vytvarujeme placičku, položíme ji do dlaně a vložíme do ní lžíci nakrájeného uzeného masa. Dobře zabalíme a vytvarujeme do koule. Krok 4: Knedlíky vložíme do vroucí osolené vody a vařečkou promícháme, aby se nepřilepily na dno. Krok 5: Vaříme asi 5–6 minut. Zkusíme jeden knedlík roztrhnout vidličkou, abychom ověřili, zda je uvařený. Krok 6: Hotové knedlíky vyjmeme z hrnce, potřeme sádlem, aby se neslepily, a přikryjeme utěrkou, aby neoschly. Krok 7: Zelí:
Jednu cibuli nakrájíme nadrobno. V kastrolu rozehřejeme tuk, přidáme nakrájenou cibuli a orestujeme ji dozlatova. Přidáme zelí ze sklenice i se šťávou, podlijeme trochou vody, osolíme a dusíme doměkka asi 15 minut. Krok 8: Zelí zaprášíme moukou, podlijeme trochou vody, dochutíme cukrem a octem, promícháme a ještě chvilku dusíme za stálého míchání, aby se nepřichytilo. Krok 9: Sosík:
Tři cibule nakrájíme nadrobno. Na pánvi rozškvaříme nadrobno nakrájený špek, přidáme nakrájenou cibuli, olej nebo sádlo a za častého míchání restujeme dohněda. Pozor, aby se cibule nespálila, zhořkla by. Krok 10: Cibuli zaprášíme moukou a za stálého míchání ji opražíme. Podlijeme vývarem z uzeného masa, osolíme, přidáme prolisovaný česnek a povaříme. Pak rozmixujeme dohladka a přecedíme. Pokud je potřeba, přidáme vývar. Krok 11: Smažená cibulka:
Zbylé tři cibule nakrájíme na kolečka, poprášíme hladkou moukou a rukama promícháme, aby se mouka chytla na cibuli. V hlubší pánvi rozehřejeme olej nebo sádlo a cibuli v něm smažíme dozlatova. Osolíme a hlídáme, abychom cibuli nespálili. Cibuli vyjmeme z oleje a necháme ji osušit na ubrousku.
Takto připravená cibule je křupavá. Krok 12: Doprostřed talíře dáme zelí, do něj položíme plněné knedlíky, posypeme je křupavou cibulkou, zalijeme sosíkem a podáváme.

TIP: 17 nejoblíbenějších klasických jídel české kuchyně

Zveřejněno 30. 10. 2025

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Bramborové knedlíky s uzeným masem, cibulkou a sosíkem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/wp7jw

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Bramborové knedlíky s uzeným masem, cibulkou a sosíkem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/wp7jw

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
brambory, sůl, vejce, mouka hrubá, krupice dětská, sádlo, maso uzené, zelí kysané červené, cibule, cukr krupice, ocet, mouka hladká, sůl, cibule, mouka hladká, sádlo, sůl, špek uzený, cibule, mouka hladká, sádlo, pepř mletý, česnek, sůl, vývar z uzeného masa

Přidat fotografie receptu