Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Marinovaný pečený bůček, špekové knedlíky, restované zelí a silná omáčka z výpeku

Každého milovníka české kuchyně potěší nedělní oběd v podobě pečeného bůčku podávaného se špekovým knedlíkem a kysaným zelí. Maso naložíme den předem do marinády, aby zůstalo krásně šťavnaté a plné chuti.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

BinaSa

Náročný

Doba přípravy 235 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 175 min bez doby marinování masa přes noc

235 min (60 min příprava + 175 min tepelná úprava, bez doby marinování masa přes noc)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Den předem maso nakrájíme na porce. Stroužky česneku oloupeme a prolisujeme. Krok 2: Z oleje, kečupu, medu, česneku, soli, mletého pepře a grilovacího koření vymícháme marinádu, do které naložíme maso. Maso necháme odležet v lednici. Krok 3: Druhý den troubu včas předehřejeme na 170 °C. Cibuli k masu oloupeme, nakrájíme na kostičky a dáme ji do pekáčku. Krok 4: Druhý den maso zatáhneme na rozpálené pánvi ze všech stran. Maso přendáme do pekáčku na cibuli, podlijeme vodou, vložíme do trouby a pečeme při 170 °C zhruba 2 hodiny. V průběhu pečení maso průběžně otáčíme a potíráme marinádou. Krok 5: Připravíme knedlíky. Bylinky nasekáme. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Slaninu nakrájíme na kostičky. Krok 6: V pánvi na rozpáleném oleji zesklovatíme cibulku. Přidáme slaninu a vše hezky opečeme. Stáhneme z plotny a necháme vychladnout. Krok 7: Žloutky oddělíme od bílků. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Krok 8: Rohlíky nakrájíme na kostičky, zalijeme mlékem, přidáme žloutky, osolíme, opepříme, přidáme bylinky, muškátový oříšek, hrubou mouku, kypřicí prášek a dobře zamícháme. Krok 9: Vychladlou cibuli se slaninou přidáme k rohlíkům i s výpekem. Vše zamícháme. Do směsi nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků. Krok 10: Z potravinové fólie nastříháme kousky o délce 30 cm. Z těsta vytvoříme váleček, který položíme na střed fólie a knedlíky zabalíme. Krok 11: Knedlíky vaříme ve vroucí vodě zhruba 25 minut. Po uvaření knedlík rozbalíme a nití nakrájíme na plátky. Krok 12: Připravíme zelí. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Zelí propláchneme, dobře vymačkáme a překrájíme. Krok 13: V hrnci na trošce rozpáleného oleje zpěníme cibulku. Přidáme zelí, promícháme a krátce podusíme s cibulí. Zelí dochutíme cukrem, solí a mletým pepřem. Krok 14: Hotové maso vyjmeme, výpek vydusíme na tuk, zaprášíme hladkou moukou, zamícháme metličkou a zlehka rozředíme vodou na požadovanou hustotu. Dle potřeby dochutíme a provaříme. Krok 15: Upečený bůček podáváme se zelím a špekovým knedlíkem, přelitý výpekem.

TIP: Bůček - výběr oblíbených receptů

Zveřejněno 1. 11. 2025

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Marinovaný pečený bůček, špekové knedlíky, restované zelí a silná omáčka z výpeku

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/OY68B

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Marinovaný pečený bůček, špekové knedlíky, restované zelí a silná omáčka z výpeku

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/OY68B

Suroviny:
rohlík, mouka hrubá, vejce, cibule, slanina, sůl, pepř mletý, ořech muškátový, pažitka, kypřící prášek do pečiva, olej, bůček, cibule, olej, kečup sladký, med, česnek, sůl, pepř mletý, koření, zelí kysané, cibule, cukr, sůl, pepř mletý, olej, mouka hladká, voda

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu