

Krkovička plněná špekovým zelím
Suroviny 4 pořádné ;-)
- 800 g krkovičky
- 200 g špeku nebo prorostlé slaniny
- 1/2 hlávky bílého zelí
- 1 cibule
- 1 brambora
- 250 ml 10° piva
- 2 lžičky celých hořčičných semínek
- 2 lžičky drcených hořčičných semínek
- 1 lžička drceného kmínu
- 2 lžíce cukru
- ocet
- olej
- sklenička malých cibulek ve sladkokyselém nálevu
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 1 lžíce polotučné hořčice
- 1-2 lžíce hladké mouky
- horký vývar nebo voda
- pepř
- sůl
Postup přípravy receptu
Zelí nakrouháme na jemné nudličky, cibuli a špek nakrájíme na drobné kostičky.
Špek necháme vyškvařit a opečeme na něm cibuli dozlatova.
Přidáme zelí, zarestujeme, přisypeme celá i drcená hořčičná semínka, kmín, cukr, osolíme, promícháme a podlijeme troškou piva. Zahustíme jemně nastrouhanou syrovou bramborou.
Snížíme teplotu a dusíme doměkka. Dochutíme solí a octem. Zelí by mělo být chuťově výraznější, než jsme běžně zvyklí (můžeme dochutit i nálevem ze sterilovaných cibulek).
Hotové necháme vychladnout.
Krkovičku nakrájíme na silné plátky, zlehka naklepeme, osolíme a jemně opepříme.
Poklademe špekovým zelím, zavineme do závitků a sepneme párátky.
Závitky zprudka opečeme na oleji, přendáme do pekáče, podlijeme zbytkem piva a pečeme v troubě při 170°C asi 45 minut, prvních 20 minut přiklopené.
Hotové závitky vyndáme a udržujeme teplé.
Výpek přelijeme do kastrolku, na sporáku vydusíme na tuk, zasypeme moukou, prosmahneme, zalijeme vývarem do hustoty řidší omáčky a zašleháme obě hořčice.
Přidáme cibulky, snížíme teplotu a prováříme 30 minut.
Servírujeme na zbylém zelí, které přihřejeme, s chlebem nebo i knedlíkem.
Poznámka od kuchařky
Inspirováno pořadem ČT Kluci v akci.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Krkovička plněná špekovým zelím
-
jídlo vypadá lákavě
-
moc zajímavý recept, líbí se mi
-
Děkuji za komentáře a zájem o recept.
Bibi, to je právě podstatný detail toho receptu, použití čerstvého a dušeného zelí - místo kysaného. Také ta hořčičná semínka dělají své... Zkus, uvidíš... -
No tak to může být moc dobré.Přidávám bodík a ukládám si do oblíbených.
-
moc hezký recept
-
Oku lahodící pokrm
-
Vypadá to na velkou dobrotu
-
Elí, to vypadá dobře, jen bych se rozmýšlela zda dát hlávkové, nebo kyselé zelí
S kyselím by to mohlo mít větší šmrnc, s tímto to vypadá jako běžné vepřo-knedlo-zelo. 8.bod však dát musím, protože je to dobrota
-
-
Tak to by mi chutnalo určitě
+
-
Také by nám chutnalo
-
To opět nemá chybu. Určitě jste si pochutnali
-
To by mi moc chutnalo, krásné
-