Bramborové sabdží s krabími tyčinkami

Klariska Kuchařka: Klariska

Doba přípravy: 25 minut 2 porce Zeleninová jídla 13 názorů

Suroviny

2 varné sáčky rýže (používám parboiled ale stylovější by byla basmati)
3-4 střední brambory
balení krabích tyčinek
zakysaná smetana
100 g taveného sýra (může být i ochucený)
plechovka sterilované kukuřice
koření:
rozmarýn
kari
koriandr
kmín
sůl + cokoliv co máte rádi a voní aspoň trochu Indií
Recept si zatím oblíbilo 9 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Dáme vařit rýži, jak jsme zvyklí. Než se rýže uvaří, oškrábeme brambory, nakrájíme je na menší kousky a uvaříme do měkka s rozmarýnem a kmínem v mírně osolené vodě.

  2. Brambory nesléváme, přímo do hrnce vmícháme tavený sýr, smetanu a koření (nejlépe osmahnuté na troše oleje, aby se rozvonělo) a na mírném ohni asi 3-5 minut provaříme. Je-li omáčka příliš hustá, naředíme ji vodou, aby později dobře vsákla do rýže.

  3. Nakonec přidáme z nálevu slitou kukuřici a na kousky nakrájené krabí tyčinky a krátce prohřejeme. Sabdží vmícháme do uvařené rýže, ozdobíme snítkou zeleného (např. koriandr, petržel) a podáváme.

Poznámka

Kombinace brambor a rýže může někomu přijít divná, ale v Indii se jí běžně a díky dvěma druhům škrobů opravdu zasytí. Sabdží lze uvařit prakticky z jakékoliv zeleniny, kterou doma máte (moje nejoblíbenější kombinace je květák a cizrna).

Sabdží jsme s přítelem ochutnali ve vegetariánské restauraci Góvinda a tahle variace vznikla z nutkavé potřeby zkusit ho uvařit doma.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílel již 1 kuchař

Ohodnoťte recept: Bramborové sabdží s krabími tyčinkami

  • Klariska Klariska(autorka receptu)

    Děkuji, Elizo :-8. Nemám vůbec nic proti tomu, aby si každý recept upravil k obrazu a chuti své ;-).

    Odpovědět

  • Eliza Eliza

    Dnes jsme měli chuť na něco a la Indie, tak jsem si vzpomněla na tento recept. Musím ti ho, Klarisko, znovu pochválit:yes:, vždy si pochutnáme. Použila jsem dnes těstovinovou rýži...:-p, snad jsem se příliš nezpronevěřila indické kuchyni...;-):-)

    Odpovědět

  • Klariska Klariska(autorka receptu)

    Tamaro, snažila jsem se doma uvařit sabdží, podle toho, které jsem ochutnala v restauraci. Netvrdím, že jde o pravou indickou kuchyni :). Rýže je jak psala Michsamant příloha vařená zvlášt.

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Klaris - mňáám, to můžu!!!!!! :-p:-p:yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • michsamant michsamant(neregistrovaný)

    Psala jsem, že "kičri" je s rýží, sabji je jen zelenina :-) a bez toho "čonsu" to není určitě sabji, ten je tam dost důležítý, dělá chuť a je ieálně z přepuštěného sádla, jinak z másla, ale to je jedno, třeba je to taky dobré.

    Odpovědět

  • michsamant michsamant

    @tamara, ako Khichdi by ti to nepreslo, ta ryza je tu skor ako priloha ;-) ""Subji definition: This term literally means 'vegetable dish'. It can be used in connection with any vegetable. Subjis can be dry, wet or in curry form."" A Basmati je skoda miesat s kari. Pouzivam ju len do Pulao, Biryani alebo pre navstevu.

    Odpovědět

  • Tamara Tamara(neregistrovaná)

    Sabji se dělá trochu jinak. Tohle je spíš kičri, ale ne udělané tradičním způsobem... sabji je, zpěnit máslo, na to kari, garam masalu, zázvor, hořčičné semínko, na kostky brambory, osmažit do hnědava, pak nakrájené rajče, cuketa nebo jiná zelenina, oprančit, sůl, zalít trochou vody (ne moc), podusit a vlít bílý jogurt, ještě provařit. K tomu rýže basmati a ještě polít bílým jogurtem, čerstvou zeleninu, ono to pak i lépe vypadá... a stačí v pohodě kari když není k dispozici jiné koření.

    Odpovědět

  • michsamant michsamant

  • mirca75 mirca75

    Klarisko:-)poněkud zvlášní kombinace surovin:-O,ovšem když je doplněna o tak hezkou fotku od Elizy:-),tak má hned člověk o tomto jídle představu dobroty:-p;-).

    Odpovědět

  • Eliza Eliza

    Pořád chodím ujídat a už musím přestat, aby na Dominika večer vůbec zbylo...;-):-8
    Klárko, trochu jsem se bála, jestli to vypadá tak, jak by mělo... Hlavně pokud se hustoty pokrmu týče. Tak jsem ráda, že se ti fotky líbí :-).

    Odpovědět

  • Klariska Klariska(neregistrovaná)

    Jsem ráda, že chutnalo Elizo a mockrát děkuji za krásné fotky :-)

    Odpovědět

  • Eliza Eliza

    Jedno z jídel, do jehož realizace bych se bez soutěže nepustila. A musím říct, že k vlastní škodě, protože je to hodně dobré :-p. Už se těším, jak bude chutnat synovi (z masa jí jen ryby) a děkuju za recept :yes:.

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    Klarisko, každopádně je to zajímavý recept se zajímavou kombinací, kterou jsem ještě nikdy nejedla, natož pak vařila;-)ale tohle někdy vyzkouším. Dávám ti 1.bodana:yes:
    A pak tě tady u nás mezi náma vítám a přeji ti, aby se ti tu moc líbilo. Křest receptu jsi právě udělala:-D a jen tak dál;-)

    Odpovědět

Tématické fráze: bramborové sabží sabží govinda recepty recepty s krabími tyčinkami kičri květákové sabdží subji jak vařit rýži bramborové sabji krabí tyčinky recepty květákové sabzi zeleninové sábdží sabží recept indické sábdží recept sabží rýže s krabími tyčinkami sabji recept subji recept zeleninové sabži recept s krabími tyčinkami

Zapomněl/a jsem heslo