Polévka z polenty s hříbky a celerovou natí
Recept ještě nebyl hodnocenHouby nakrájíme, osolíme a podusíme na lžíci másla. Vývar přivedeme k varu, zavaříme polentu, přidáme celerové lístky, prolisovaný česnek a vaříme cca 5 minut. Vložíme…
Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání
Houby nakrájíme, osolíme a podusíme na lžíci másla. Vývar přivedeme k varu, zavaříme polentu, přidáme celerové lístky, prolisovaný česnek a vaříme cca 5 minut. Vložíme…
Na másle osmažíme cibulku, přidáme nastrouhaný kedluben, hrášek, nakrájený lusk a rajče. Přidáme zelené natě a krátce podusíme. Zalejeme vodou /vývarem, máme-li/,…
Očištěný a nakrájený květák si rozkrájíme a necháme ho vařit v připravené vodě do změknutí. Po uvaření scedíme vyvařenou vodu do jiného hrnce, přidáme do ní zeleninový…
Květák si trochu povaříme ve slané vodě a 1 dcl vývaru si necháme. Pekáč vymažeme máslem, nandáme hrubě nasekaný květák, nastrouhanou šunku(nebo salám), posypeme…
Přidáním hermelínu a bylinek do jinak klasického vajíčkového salátu s majonézou posunete jeho chuť ještě o kousek blíž k dokonalosti. Na talíři můžete salát dozdobit…
V pestrém jídelníčku by měly být zastoupeny také luštěniny, které jsou bohaté na vlákninu. Zeleninová směs je luštěnin opravdu plná, naleznete v ní hrách, čočku, ale…
Pod tatarákem si většina z nás představí dobrotu s naškrábaného hovězího masa, namazanou na dobře očesnekované topince. Zeleninovou obměnu této oblíbené pochutiny ocení…
Projděte zásoby zeleniny v chladničce, spíži i mrazničce a připravte skvělou a velice sytou polévku. S kouskem pečiva může směle nahradit i celý oběd nebo večeři. Můžete…
Podzim je jako stvořený pro syté a vydatné polévky. Netradiční kombinace králičího vývaru s čočkou a uzeninou vás překvapí svou lahodnou chutí a pochutná si celá rodina.…
Na trošce másla restujeme asi 10 minut na kostičky nahrájený celer, mrkev, jablko a cibuli a špetku postrouhaného muškátového oříšku. Pak zalijeme vývarem (bujonem) a…
6 velkých cibulí nakrájíme na plátky, stejně nakrájíme kořenovou zeleninu - celer, petržel, mrkev a ředkvičky. Na kostky nakrájíme vepřovou plec, uzený bok, klobásu a…
Omyté lístky celerové natě namáčíme v osoleném těstíčku z mouky a vajec a smažíme na oleji do zlatova. Podáváme s tatarskou omáčkou jako přílohu k těstovinám nebo…
Maso nakrajime na vetsi kousky, na olivovem oleji nechame zatahnout, pridame rajsky protlak, nove koreni, kurkumu, mlety koriandr, kardamon, kari, skorici, pepr, sul,…
Vývar z uzeného kolene scedíme do jiného hrnce, kam přidáme i zbylé obrané a pokrájené maso. Přidáme pokrájenou očištěnou mrkev, celer a brambory. Zeleninu dáme dle své…
Fazuľu namočíme a potom uvaríme. Na oleji opražíme narezanú cibuľu, pridáme papriku a chvíľu miešame, vložíme narezané fazuľky a na kocky narezané zemiaky, podlejeme…
V hlubokém hrnci dáme ve vodě vařit nahrubo nakrájenou oškrábanou zeleninu spolu se všemi ingredienci na vývar a necháme dobře provařit.Po uvaření vývar přelijeme,…
Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky. Petržel, celer, mrkev a ředkvičky očistíme a nakrájíme na kousky. Vše dáme do hlubokého hrnce, přidáme oloupaný česnek, sůl,…
Vývar uvedeme do varu a postupně přisypáváme kukuřičnou krupici, stále mícháme asi 15-20min. do zhoustnutí. Přidáme máslo, postupně mléko, ušlehaná vejce a vše 5 min.…
Nadrobno nakrájenou zeleninu i cibuli orestujeme na másle.Zalijeme vodou a přidáme kostku bujónu, hrst rýže, nakrájenou kapustu a když máme, můžeme přidat i květák nebo…
Do vymasteného a strúhankou vysypaného pekáča dáme polovicu na kúsky (asi 3 cm) nakrájaného zeleru. Osolíme a okoreníme.Posypeme polovicou nastrúhaného syra.Rozložíme…
Do hrnce dáme vodu, vložíme okrájené brambory, rozkrájené nadrobno, přidáme nakrájené houby, kmín, kostku Masoxu a dáme vařit.Než budou brambory uvařené, uděláme na vále…
Není to vlastně žádný recept, spíš rada, jak uchovat na zimu bylinky ze zahrádky, které pak používáme do polévek.Zmrazíme je - nejlépe se vyklopí z obyčejného obalu z…
Silná slepičí polévka se sýrovými nočky je klasickým pokrmem, který zahřeje na těle i na duši. Jejím základem je chutný vývar z pomalu vařené slepice, který je plný…
Snadné a výživné polévky by neměly v našem jídelníčku chybět. Na všední, ale i sváteční den si můžeme připravit tuto pestrobarevnou polévku. Najdeme v ní spoustu…