

Česnečka z uzeného kolene
Suroviny
- Množství dle počtu strávníků:
- vývar z uzeného kolene + zbylé, nesnědené maso
- mrkev
- řapíkatý celer nebo bulva
- brambory
- kroupy předem uvařené
- drcený česnek - víc než jindy :-) klidně palice
- sůl
- pepř mletý
- celerová nať
Postup přípravy receptu
Vývar z uzeného kolene scedíme do jiného hrnce, kam přidáme i zbylé obrané a pokrájené maso. Přidáme pokrájenou očištěnou mrkev, celer a brambory. Zeleninu dáme dle své chuti a brambor tolik, aby jejich váha byla s předem uvařenými kroupami zhruba 1 : 1. Do polévky přidáme jemně nasekaný česnek (klidně půl palice), osolíme, opepříme dle chuti a vaříme do změknutí zeleniny.
Ke konci vaření přidáme do polévky prohřát předem vařené kroupy, čerstvě pokrájenou celerovou nať a čerstvě nastrouhaný nebo rozetřený česnek, kdo chce, přidá i trochu majoránky, necháme již jen přejít varem a můžeme podávat.
Kdo rád česnečku ultra silnou, přidá ještě trošku rozetřeného česneku již do svého talíře.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Česnečka z uzeného kolene
-
yanull: ...u nás je česnečka oblíbená též na několik způsobů a pokud na nás leze nebo už vlezl bacil, přidáváme si čerstvý ještě samostatně. Česnečka z kolene je silná jako noha od stolu
a zrovna tak se po ní lepí pusa jako po té zabijačkové, díky vyvařené kůži
S tou topinkou to stopro někdy zkusím
-
yanull: Taky tak dělám jednu z verzí česnečky a přímo v protiupíří variantě. Jen ta Vaše je ještě údernější s tou topinkou - u nás už je to jen obyčejný chleba.
-
Česnek používám v takovém množství, že by se mně upíři vyhýbali obloukem
Česnečky vařím na několik způsobů, ale za TOP považuji tu, když jsme ještě dělali domácí zabíjačky. Utřený česnek v talíři se zalije horkým vývarem a přikusuje se k tomu topinka potřená česnekem