Kyselo babičky z Podkrkonoší

taddy1 Kuchařka: taddy1

Polévky 0 názorů

Suroviny

150 g chlebového kvásku
velká hrst sušených hub
1,5 kg brambor
5 vajec
2 střední cibule
1 pol. lžíce másla + 3 pol. lžíce oleje
1 čajová lžička kmínu
sůl
smetana sladká nebo zakysaná
Recept si zatím oblíbili 3 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. V předvečer uděláme přípravy: Kvásek zalijeme cca 1 litrem vlažné vody a dáme na teplejší místo. Houby namočíme do vody, brambory uvaříme ve slupce do měkka. Vše necháme do druhého dne, kdy budeme kyselo vařit.

  2. Houby uvaříme doměkka ve vodě, v níž se namáčely, s přidáním kmínu. Mezitím oloupeme brambory a nakrájíme na kostky. Oloupanou cibuli nakrájíme nahrubo, osmažíme v pánvi na tuku (máslo s olejem) téměř do zlata, asi 2/3 cibule dáme stranou, na zbytek do pánve vlijeme mírně osolená vejce a uděláme řídká míchaná vajíčka.

  3. Kvásek důkladně rozkvedláme cca ve 2 litrech studené vody a za stálého míchání povaříme, dokud nezačne houstnout. Přidáme vařené houby i s vývarem, brambory, osmaženou cibulku a po částech lžící vkládáme míchaná vajíčka. Necháme přejít varem a odstavíme. Dochutíme solí.

  4. Kyselo si každý strávník na talíři může zjemnit sladkou smetanou, případně zdobíme kopečkem zakysané smetany.

Poznámka

Možná někdo právem namítne, že kyselo bývalo v Podkrkonoší jídlem chudých, z velice dostupných surovin, tak co tam dělá smetana... Je to pravda, ale babička mě to naučila se smetanou s tím, že je to daleko chutnější. Zvláště, když čeká hosty - to jsme jako my, kteří její kyselo milují. Když jsem tedy recept nazvala jako babiččino kyselo, musela jsem to napsat přesně, jak ho dělá ona, se vším všudy :-).

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdíleli již 4 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Kyselo babičky z Podkrkonoší

K receptu nejsou žádné komentáře.

Tématické fráze: kyselo podle od babičky

Zapomněl/a jsem heslo