Domácí sýrová pizza

medmic Kuchař: medmic

Pizzy 10 názorů

Suroviny

500-600 g hladké mouky
1/2 kostky (20 gramů) čerstvého droždí
250 ml vody
cukr
sůl
1,5 lžíce olivového oleje
200 g žlutého sýra dle chuti (může být eidam)
150 g Nivy nebo jiného sýra s modrou plísní
1 zakysaná smetana
troška sladké smetany (v nouzi mléka)
3-5 stroužků česneku (česnekožrouti více, ale není dobré zabít jakoukoliv jinou chuť)
1 malý balíček oliv bez pecky
olivový olej
sůl
Recept si zatím oblíbili 3 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Z hladké mouky, droždí, čtvrt litru vody, špetky soli a špetky cukru a olivového oleje si vypracujeme hladké těsto. Majitelé pekáren a hnětačů prostě jen nasypou suroviny ve správném pořadí do misky a nechají stroj dělat svou práci. Hladké mouky dáme nejdříve půl kila a případně dosypáváme, pokud se nám těsto na pizzu příliš lepí.

  2. Když už máme hotovou těstovou kouli, rozdělíme ji na dvě části, každou z vložíme do samostatné misky, přikryjeme pevně fólií a dáme do lednice na několik hodin, aby nám příliš nekynulo. Tradiční recepty uvádí půl dne či přes noc, ale čtyři až pět hodin více méně u domácí pizzy stačí.

  3. Před vyndáním těsta nastrouháme celý žlutý sýr a většinu sýra s plísní na jemném struhadle, přidáme zakysanou smetanu a trošku sladké, aby nám vznikla hustší kašička (při zmáčknutí vidličkou by měla být vidět trochu tekutina, proto ta sladká smetana na zředění). Oloupeme a utřeme česnek s troškou soli (pozor, sýry jsou již slané, takže nepřehánět) a vmícháme k sýru. Z oliv slijeme nálev.

  4. Na pomoučený vál si vyklopíme jedno těsto, promačkáme a kdo umí udělat kulatou pizzu, tak si může hrát. Komu to nejde, musí ho začít opatrně roztahovat a prověšovat do obdélníku, který se nám vejde na náš plech. Nejlepší je vždy si udělat na začátku prověšením (těsto roztáhneme na menší čtverec a pak ho střídavě zvedáme za okraj) šířku o polovinu větší, než ji chceme mít na konci (těsto se bude neustále vracet zpátky) a pak pomalu dotaháme délku. Obdélník uložíme na vymazaný plech (ideální je ale podložka se silikonem, pak není nutno nic mazat) a případně doroztáhneme ručně - pokud se nám trhne, díru vždy zalepíme těstem odebraným z okraje.

  5. Pak už jen těsto jemně pokropíme olivovým olejem a potřeme připravenou sýrovou hmotou, tak aby nám zůstal přibližně centimetr od okraje volný. Na vrch dostrouháme polovinu zbytku sýra z modrou plísní (a nebo poklademe tenké plátky) a rozložíme polovinu oliv.

  6. Pizzu vložíme do trouby rozpálené na 200 stupňů (teplota se může mírně podle trouby lišit, ale spíše jemně přidejme než ubírejme) a pečeme ji deset až patnáct minut. Hotová by měla mít hezky zlatavé až nahnědlé (ale ne hnědé) okraje.

Poznámka

Věnujte velkou pozornost tomu roztahování, pokud se člověk na to vykašle, tak mu místo tenké italské pizzy vznikne taková ta tlustší menší varianta s nadýchaným těstem viz. například zde http://gastronomie-typ.blogspot.cz/2013/02/domaci-... (v obou případech stejná váha základu, ale sýrová je téměř dvakrát větší).

I když samozřejmě jsou lidé, co to takhle mají rádi.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 61 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Domácí sýrová pizza

  • Sára Sára (neregistrovaný)

    No jáá jsem jíí skoůšela .. !! a powedla se mii :-8 :-) :-p :-))

    Odpovědět

  • medmic medmic(autor receptu)

    Lída: Rozhodně tam není málo vody, jak je uvedeno v textu, dokonce spíše přisypávám mouku. Jinak poměr 2:1 je tradiční, řídké těsto (čili s větším množstvím vody) by vůbec nešlo vypracovat na kruh podhazováním.

    Odpovědět

  • Lída Lída(neregistrovaná)

    Není tam moc málo vody? Dělávám pizzu podle jiného receptu http://pizzarecept.cz/testo-na-pizzu/ A tam je právě o dost více vody. Při tom těsto jepodobné.

    Odpovědět

  • aaadobromila aaadobromila

    daniela uvedla komentář dne v okamžiku dne :-D

    Odpovědět

  • ddd ddd(neregistrovaný)

    Ne má k dispozici NASA a vědmu, tak to ví, co se bude vařit a péct, čemu se divíte:-?:-?:-?
    Akorát se to nepovedlo, co na to říct:-?:-D:-D

    Odpovědět

  • x.XXX.x x.XXX.x

    medmic::-D:-D:-D:yes: Možná by nám na to mohla dát "recept" :-O:-D

    Odpovědět

  • medmic medmic(autor receptu)

    Danielo, také jsem šokován. Vy máte k disposici nějaké soukromé zakřivení časoprostoru?:-8

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    daniela::-D:-D:-D a ako si to stihla? Za 50 minút ? :-D:-D:-D

    Odpovědět

  • Danca Danca(moderátorka)

    daniela: tomu se teda vůbec nedivím, když těsto má několik hodin odpočívat a ty recept hodnotíš hodinu po uveřejnění receptu:-D:-D

    Odpovědět

  • daniela daniela(neregistrovaná)

    vůbec se mi to nezdařílo;-(:-S:no::-!:-//

    Odpovědět

Tématické fráze: sýrová pizza syrova pizza recept domaci syrova pizza pizza syrova sýrová pizza se smetanou domaci pica recept na sýrovou pizzu recepty na sýrovou pizzu syrova pica domácí pizza sýrová pizzarecept pizza sýrová recept recept sýrová pizza pica syrova sýrová pizza recepty jak se dělá sýrová pizza recepty syrova pizza domaci pizza recept recept na sýrová pizza recept na pizzu sýrovou