

Kančí plec na smetaně
Suroviny 4-6 porcí
- 1,5 kg kančí plece
- 1 velká petržel
- 2 větší mrkve
- ¼ bulvy středního celeru
- 1 velká cibule
- 500 ml sladké smetany 33%
- 30 dkg uzeného špeku
- 10 dkg másla
- Marináda:
- do hmoždíře dáme po
- 1 kávová lžička tymiánu
- 1 kl kuliček jalovce
- 1 kl rozmarýnu
- 1 kl hrubé soli
- 1 kl oleje
Postup přípravy receptu
Kančí plec odblaníme a svážeme do tvaru válečku, poctivě prošpikujeme klínky špeku a potřeme povrch masa v hmoždíři rozdrcenou a smíchanou marinádou.
Maso následně polijeme rozpuštěným máslem a vložíme zakryté do chladna na 48 hodin.
Maso po poctivém naložení zprudka orestujeme na pánvi a vložíme do pekáče. Podlijeme cca 0,5 l vody, přikryjeme a pečeme na poloviční výkon trouby cca 2 hodiny.
Mezi tím do výpeku z pánve přidáme na kostky nakrájenou kořenovou zeleninu, kterou lehce opečeme.
Po hodině pečení maso otočíme.
Po upečení maso vyjmeme, odstraníme ovázání a uložíme nakrájené v teple.
Upečenou zeleninu dáme do kastrolu včetně šťávy a ponorným mixérem rozmixujeme úplně do hladka. Do této vzniklé zeleninové kaše vlijeme 2 kelímky sladké smetany a již jen dle potřeby dochutíme solí. Omáčku před podáváním prohřejeme cca 15 minut a podáváme s houskovým knedlíkem a dle chuti i s brusinkovým kompotem.
Poznámka od kuchařky
Zeleniny je tam záměrně málo, aby vynikla chuť smetany a koření.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Kančí plec na smetaně
-
No tak sem s tím,teda že já neznám žádného myslivce.
Pěkná fotka a musí to chutnat tedy.
-
-
Měli jsme chuť na nějakou dobrou "divočinku"ale kance jsem nesehnala
V neděli jsem naložila h.zadní,ale jinak vše podle tohoto receptu
Moc nám chutnalo
,bodík už byl udělen,tak jen přidávám foto z dnešního obědu
-
Tak to ano
já mám takový vzorek vytištěný na tvarohu,když jej dělám doma
-
Mřížkování je od výroby - to já neee!
-
-
+2
Ottíku a máš na knedlíku takové hezké mřížkování
-
Kančí na smetaně znám v trochu jiné úpravě, ale máme ho mooc rádi. Vzhledem k tomu že jsme celá rodina a veškeré příbuzenstvo lesáci a myslivci, tak se dá říct že kančího masa míváme někdy docela dost.