Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Houbový guláš patří mezi oblíbená jídla houbařské sezóny. Je sytý, voňavý, plný chuti a nabízí mnoho variant, které osloví milovníky klasiky i kulinární experimentátory. Vybrali jsme pro vás 15 ověřených receptů, které si jistě oblíbíte.

Houbový guláš je pokrm, který spojuje výraznou chuť lesních hub s jednoduchou úpravou. Můžete ho připravit jen z čerstvých hub, nebo přidat brambory, smetanu, červené víno či maso, a pokaždé vznikne jiná varianta, která potěší vaše chuťové buňky. 

1/15

    1 z 15

    Žampionový guláš

    Žampionový guláš

    Pokud hledáte jednoduché, ale přesto výrazně chutné jídlo bez masa, sáhněte po žampiónovém guláši. Kombinace cibule, papriky a šťavnatých žampiónů vytváří jemně krémovou strukturu a plnou chuť, která mile překvapí. I bez masa je guláš poctivý a sytý, ideální pro lehký oběd nebo večeři.

    2 z 15

    Hříbkový guláš s fazolkami

    Hříbkový guláš s fazolkami

    Spojení lesních hřibů a křehkých zelených fazolek přináší do tradičního guláše zcela nový rozměr. Hřibový guláš s fazolkami vás osloví přírodní vůní lesa i lehkou zeleninovou linkou, která zjemňuje výrazné houbové tóny. Jídlo se hodí jak do teplých dní, tak i k podzimnímu obědu.

    5 z 15

    Houbový guláš s fazolkami

    Houbový guláš s fazolkami

    Když se spojí chuť lesních hub s čerstvou zeleninou, vznikne houbový guláš, který je plný barev, textur i vůní. Fazolky přinášejí do pokrmu lehkost, houby zase hloubku a zemitost. Výsledkem je pokrm, který potěší vegetariány i masožravce hledající odlehčenou variantu.

    7 z 15

    Pikantni houbový guláš

    Pikantni houbový guláš

    Chuť hub se v pikantním guláši mísí s ostrým kořením a vytváří harmonii, která prohřeje celé tělo. Oproti klasickým variantám má výraznější šmrnc a hodí se k němu pečivo, ale i rýže, houskový knedlík nebo kuskus. Guláš zaujme i masožravce, kteří absenci masa ani nepocítí.

    9 z 15

    Guláš ze syrovinek

    Guláš ze syrovinek

    Syrovinky mají jemnou chuť a pevnější strukturu, díky čemuž se skvěle hodí právě do guláše. Tato varianta dává vyniknout typické podzimní surovině. Guláš je lehce krémový a aromatický, ideální pro ty, kdo chtějí objevovat nové druhy hub. Syrovinky nejsou běžnou volbou, ale v tomto receptu naprosto zazáří.

    10 z 15

    Houbový guláš z kovářů

    Houbový  guláš z kovářů

    Hřiby kováře oceníte nejen při sběru, ale i v kuchyni, kde vyniknou svou pevností a sytou chutí. V tomto guláši se z nich stává hlavní surovina, která nepotřebuje složitá dochucovadla. Jídlo je robustní, aromatické a i po tepelné úpravě si houby zachovávají pevnou konzistenci, díky čemuž guláš nepůsobí rozvařeně.

    11 z 15

    Houbový guláš s masem

    Houbový guláš s masem

    Pro milovníky vydatných jídel spojuje tato varianta to nejlepší ze dvou světů – šťavnaté maso a plnou chuť lesních hub. Společně vytvářejí harmonický pokrm, který nasytí i náročnější strávníky. Maso dodává hloubku, houby zase vůni lesa. Nejlépe chutná s čerstvým pečivem, těstovinami nebo houskovými knedlíky.

    12 z 15

    Guláš z václavek s noky

    Guláš  z václavek s noky

    Václavky bývají trochu nedoceněné, ale v tomto receptu naplno ukáží svůj potenciál. Jejich lehce kořeněná chuť krásně vynikne v kombinaci s domácími noky, které guláš zjemňují a dělají z něj syté rodinné jídlo. Výsledkem je pokrm plný podzimní atmosféry.

    13 z 15

    Houbový guláš s paprikou a rajčaty

    Houbový guláš s paprikou a rajčaty

    Paprika a rajčata dávají klasickému houbovému guláši lehkost a barevnost. Lesní houby se v této kombinaci krásně rozvoní a celý pokrm získá svěží, šťavnatý základ, který se hodí k rýži, pečivu i bramborám. Základ tvoří jednoduché suroviny, ale výsledná chuť je pestrá a výrazně houbová.

    15 z 15

    Lehce pikantní guláš z bedel

    Lehce pikantní guláš z bedel

    Bedly mají jemné aroma a masitou texturu, která vynikne především v guláši. Ten je navíc připraven s lehkou dávkou pálivosti, která zvýrazní houbovou chuť a dodá jídlu šmrnc. Pikantnost je decentní, takže si jídlo užijí i ti, kteří běžně pálivé pokrmy nevyhledávají. 

1/15

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli