Borůvkový ombre dort

tastylife.cz Kuchařka: tastylife.cz

Dorty 7 názorů

Suroviny

Na sušenkový základ:
170 g máslových sušenek ( použila jsem domácí sušenky, které jsem pak ještě doplnila o BeBe sušenky)
60 g másla (změklého,nebo rozehřátého)
1 lžíce cukru ( lépe třtinového, když nebude, i klasický je ok :-) )
Borůvkové pyré:
500 g borůvek
170 g cukru moučka
Krém:
9 plátků želatiny ( 3 na každé patro)
250 g mascarpone
160 g cukru moučka
1 vanilkový cukr
500 g tvarohu
100 ml smetany ke šlehání
Recept si zatím oblíbilo 11 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Sušenky si nadrtíme, smícháme s cukrem a přidáme rozpuštěné máslo. Směs důkladně propracuje, nejlépe ručně, vypracujeme těsto, které vložíme na dno formy a stlačíme. Můžeme si pomoc např. sklenicí. Dáme do lednice asi na 30 minut.

  2. Borůvky s cukrem dáme do rendlíku a na mírném plameni přivedeme k varu a necháme asi 10 minut vařit. Poté necháme borůvky trochu zchladnout a propasírujeme přes síto.

  3. Borůvkové pyré rozdělíme na tři různé části - v první budou 4 díly, v druhé 2 díly a ve třetí 1 díl. Přidávám Marcelčin trik, jak na to - postupovala jsem tak, že jsem do misek dávala postupně vždy 4 lžíce, do další 2 lžíce a do poslední 1 lžíci a ta stále dokola, dokud mi pyré nedošlo.

  4. Krém: nejprve si vyšleháme smetanu, až je tuhá. V druhé míse smícháme Mascarpone s cukrem, vyšleháme hladký krém, do kterého budeme postupně po částech přidávat tvaroh a nakonec jemně vmícháme smetanu. Krém si rozdělíme na 3 části - mě každý vycházela na cca 300 g.

  5. První patro: budeme potřebovat 3 plátky želatiny, pyré s nejvyšším obsahem (4 díly) a první část krému. Nejprve si připravíme želatinu. Namočíme ji do misky se studenou vodou a počkáme, dokud nám želatina nezměkne cca 3 minuty.

  6. Borůvkové pyré přendáme do kastrůlku, na mírném ohni zahřejeme, poté hned odstavíme a vhodíme do něj, měkkou a vymačkanou želatinu. Mícháme do té doby, než se želatina rozpustí.

  7. Pyré necháme trošku vychladnout (aby se nám v něm krém nesrazil) a pak po částech do něj přidáváme tvarohovou směs, kterou jemně vmícháme připravenou metličkou. Vznikne nám řidší fialová směs, kterou přelijeme na ztuhlý korpus. Dáme chladit do lednice.

  8. Druhé patro: budeme potřebovat 3 plátky želatiny, pyré s obsahem 2 díků a druhou část krému. Postup je totožný, jako s prvním patrem, jen s tím rozdílem, že nám na konci vznikne krém se světlejším odstínem. Vylijeme na ztuhlou první část a dáme opět chladit do lednice.

  9. Třetí patro: budeme potřebovat 3 plátky želatiny, pyré s obsahem 1 dílku a třetí část krému. Postup přípravy totožný s prvním a druhým patrem, třetí část krému je nejsvětlejší. Přelijeme na druhé patro a dáme chladit alespoň na 4 hodiny, nejlépe však přes noc!

  10. Před vyndáním z formy, oddělte dort od okrajů formy ostrým nožem a opatrně formu sundejte tak, aby se jednotlivé vrstvy od sebe neobarvily. Před podáváním můžete dozdobit čerstvým ovocem.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 182 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Borůvkový ombre dort

Tématické fráze: borůvkový dort borůvkový dort s mascarpone ombre dort borůvkový krém borůvkový krém do dortu dort ombre borůvkový krém na dort dorty recepty ombre dort recept boruvkový dorty recepty domácí ombre borůvkové pyré boruvkovy cheesecake borůvkový dort z mascarpone dort s mascarpone a boruvkami recepty na dorty boruvkový krem s mascarpone borůvky recepty boruvkové dortíky dort

Zapomněl/a jsem heslo