Dýně jsou natolik variabilní, že z nich nemusí být jen polévka. Přesvědčte se
Dýní je mnoho druhů a stejně tolik druhů je pokrmů z nich. Kromě polévek si je můžeme vychutnat i v podobě příloh, hlavních chodů, moučníků, dezertů, zavařenin, nápojů a dokonce i bonbónů.
Mezi nejznámější druhy dýní patří hokaido, která se nemusí loupat, máslová, špagetová i dýně goliáš, vhodná na zavařování. Jejich výhodou je výborná skladovatelnost a opravdu univerzální použití. Můžeme z nich tvořit celé menu a zpestřovat si jídelníček až do jara.
Podzim si žádá husté, vydatné polévky. Sychravé, jaksi šedé podzimní počasí navíc krásně rozčísne jasná barva na talíři. Z obou těchto důvodů je v tomto ročním období dýně královnou mezi zeleninami.…

Dýňové polévky
Ta nejjednodušší je z dýně orestované na másle, poté rozvařené a rozmixované. Ochutit ji můžeme restovanou cibulkou, česnekem, zázvorem, bylinkami a kořením. Dýně je chuťově neutrální podobně jako brambory a ochotně přijme jakékoliv dochucení. Polévku můžeme zjemnit smetanou, sýrem nebo kokosovým mlékem.
Dýně jako hlavní bezmasý chod
Hlavní jídlo z dýně může být velmi zajímavé. Dýně můžeme péct, smažit, zapékat, plnit, dělat z nich placičky nebo například omáčku. Je natolik sytá, že k ní málokdy potřebujeme přílohu, což z ní činí ideální volbu, pokud nemáte času nazbyt.
Dýně s masem
Dýně se hodí ke každému masu, ať už je to drůbeží, vepřové, hovězí, mleté, nebo jakákoliv oblíbená uzenina. Zvláště dýně plněná mletým masem je chuťově i vzhledově velice lákavým jídlem, které rozhodně stojí za vyzkoušení.
Dýně jako příloha
Pečená nebo grilovaná dýně je chutnou zeleninovou přílohou, kterou můžeme kombinovat s masem i zeleninou. Z dýně můžeme připravit zelí i kaši. A nesmíme zapomenout na špagetovou dýni, která se po uvaření či upečení rozdělí na vlákna připomínající špagety, takže ji lze podávat s omáčkami jako bezlepkové těstoviny.
Pečivo z dýňového pyré
Připravit dýňové pyré je jednoduché; z něj pak můžeme dělat pečivo, moučníky i nápoje. Pečivo má díky dýni nádherně žlutooranžovou barvu, takže nepotřebujeme ani vejce. Dýně může být také součástí slaných muffinů, závinů, taštiček nebo koláčů.
Moučníky s dýní
Kromě známého dýňového koláče z křehkého těsta se může dýně nebo pyré z ní stát surovinou pro mnoho šlehaných moučníků jako perníky, bábovky, biskupské chlebíčky, dortíky nebo řezy. Nápady našich uživatelů jsou toho důkazem.
Dýňové nápoje
Tak jako v jiných pokrmech se dýňové pyré uplatní i v nápojích. Doporučit můžeme dýňový džus, také různá smoothie nebo oblíbené dýňové latté s příjemně kořeněnou chutí, bez kterého si mnoho z nás neumí představit podzim.
Dýňové zavařeniny
Nejznámější je asi dýňový kompot, ale z dýně můžeme připravit také marmeládu, dokonce i chilli omáčku k masu. Kompotů je několik druhů, některé napodobují dražší ananasový, v jiných je dýně přiznaná a ochucená citrusy nebo kořením.
Dýňové bonbóny
Kandovaná dýně je výborná mlsota, ale může být i surovinou do moučníků typu biskupského chlebíčku. Žlutá barva dýňových kostiček každý moučník oživí. Je mnohem zdravější než kupované barevné bonbóny.
Sami vidíte, že využití dýní je opravdu široké. Jako inspiraci nabízíme videorecept na jednoduchou buchtu z dýně, kterou zvládnou i začátečníci.
Komentáře