Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mangold je báječná a krásná zelenina, která nám nabízí mnoho možností zpracování. Na našich zahradách je často nedoceněná a málo známá, je to ale škoda. Pokud si tuto rostlinu oblíbíme, zjistíme, že pěstování i využití je snadné.

Mangold se pěstuje ve více odrůdách - některé mají silné řapíky, jiné jen menší a připomínající špenát. Rozdíly jsou také v barvách mangoldu - můžeme si vybrat mezi čistě zelenými (v různých barevných odstínech), červenými i žlutými. 

  • Velkou výhodou je snadné pěstování, v dobrých podmínkách mangold velmi dobře roste.
  • Využití je obdobné jako využití špenátu, nicméně mangold na rozdíl od špenátu není náchylný k vybíhání do květu a můžeme ho mít na záhonech celou sezónu.

Jak uchovat mangold na zimu 

Listy mangoldu sklízíme jejich protrháváním. Vždy vybereme ty největší a další budou opakovaně dorůstat. Jak je uchovat pro pozdější použití?

  • Přebytek listů snadno zmrazíme, postupujeme obdobným způsobem, jako když mrazíme špenát. Po důkladem opláchnutí listy (obvykle bez řapíků) krátce povaříme v horké vodě, pak je ochladíme a buď nasekáme nebo rozmixujeme. Poté je uložíme do mrazničky po menších dávkách. Balíčky si popíšeme. Podívejte se, jak mrazit listy mangoldu.
  • Velkou výhodou je mrazuvzdornost mangoldu. Pokud na záhonech na podzim ponecháme vzrostlé rostliny, můžeme sklízet jejich listy během zimy a hlavně v průběhu následujícího jara. V zimě listy nerostou, ale na jaře rostliny začnou vydatně narůstat a poskytnou nám dostatek krásných a chutných listů. Později začnou vybíhat do květu.
  • Zajímavou možností uchování listů je příprava pesta. Podívejte se na postup do následujícího receptu:
Natrhané listy jsou vhodné ke konzumaci zasyrova nebo k tepelné úpravě. Kdo si rád připravuje smoothie, může do něj přidávat i čerstvé listy mangoldu.
Následující recept je příkladem využití této zajímavé rostliny:

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více