Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Při jarní procházce najdeme tuto drobnou bylinku s bílými květy téměř na každém kroku. Sedmikráska chudobka své květy při slunném počasí rozevírá, při dešti naopak uzavře a stane se nenápadnou. Věděli jste, že má jedlé listy i květy?

Sedmikrásky jsou drobné bylinky, a proto pokud se pustíme ve větším do jejich sběru, je třeba mít trochu trpělivosti. Sedmikrásky v kuchyni využíváme jako ozdobu, ale i jako estetickou součást mnoha oblíbených studených nebo teplých pokrmů. Jejich chuť není nijak výrazná, pro někoho dokonce lehce oříšková, tudíž skvěle doplní ostatní suroviny. 

Jak využít sedmikrásky v kuchyni

Jakmile si nasbíráme květy a listy sedmikrásek, stačí je jen opláchnout vodou, nechat okapat a pustit se do zdobení či vaření. A co dobrého ze sedmikrásek připravit

  1. Saláty: Květy sedmikrásek jsou jako stvořené do jarních zeleninových salátů, které jsou plné vitamínů. Do salátů můžeme přidávat i listy sedmikrásek a pampelišek. Jako zálivka se hodí citronová šťáva a olivový olej. Květy pak využijeme i na závěrečné dozdobení
  2. Sedmikráskový sirup nebo med: Z čerstvých květů připravujeme oblíbený sedmikráskový med nebo sirup, který je sladký a dokonalý do limonád, palačinek a lívanců. 
  3. Polévky: Sedmikrásky se hodí do zeleninových polévek a krémů. Nakrájené listy a květy sedmikrásek přidáváme do polévky ke konci vaření. Můžeme je doplnit dalšími čerstvými bylinkami jako je libeček, mladé kopřivy nebo pažitka. Na talíři dozdobíme sedmikráskovými květy. 
  4. Zavařené květy sedmikrásek: Sedmikrásky chutnající jako kapary? Ano, a je to snadné. Stačí uzavřené květy sedmikrásek ve sklenicích přelít svařeným bílým vinným octem s kořením a zavařit po dobu asi 12 minut. 
  5. Náplně a nádivky: Nasekané listy sedmikrásek využíváme do velikonočních nádivek a náplní slaných koláčů

Květy sedmikrásek jsou skvělé také na zdobení, a to dortů, chlebíčků, jednohubek, polévek i těstovinových a zeleninových salátů. A jak je mít drobné kvítky vždy po ruce? Nasbírané květy jednoduše usušíme na slunci nebo v sušičce, po usušení je používáme především do čajových směsí

Komentáře

Další tipy a triky