Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ostružiny jsou sladké, tmavé a šťavnaté ovoce, které kromě své lahodné chuti nabízí velké množství vitamínů. Nejlepší je mlsat plody přímo z keře, ale nicméně tato dobrota nám dává daleko více možností, jak si pochutnat.

Ostružiny jsou lahodné letní ovoce, jehož hlavní sezóna začíná od poloviny srpna a trvá až do září podle dané odrůdy. Zralé plody mají tmavě fialovou až černou lesklou barvu a snadno se oddělí od stopky. Mladé listy ostružin můžeme využít pro přípravu čajů. Ostružiny mají krátkou trvanlivost, proto je sníme co nejdříve čerstvé a zbytek zpracujeme, nebo pro dlouhodobé skladování zavaříme či zamrazíme

Nepečené dezerty z ostružin

Nepečené dezerty jsou v létě velkým hitem díky jednoduché přípravě a lehké osvěžující chuti. Ostružiny dezertům dodají nejen krásnou barvu, ale i aromatickou chuť a šťavnatost. Mezi nejoblíbenější patří cheesecaky se sušenkovým základem a náplně z jemného krémové sýru nebo mascarpone. Hned za nimi jsou ostružinové poháry a dezerty s tvarohem. Nesmíme zapomenout na osvěžující ostružinovou zmrzlinu z čerstvých plodů a šlehačky. 

Pečené moučníky a koláče s ostružinami 

Koláče s ostružinami jsou klasikou každého léta a variací existuje nespočet. Pečeme koláče z kynutého těsta, třeného, křehkého i vláčného tvarohového. Oblíbené jsou tradiční letní bublaniny, které s ostružinami chutnají fantasticky a příprava podle receptu může být blesková. Ostružiny se také hodí do pečených řezů se smetanovým krémem a přelitých želatinou. Specialitou a lahůdkou je gratinovaný ostružinový pohár s lehkou karamelovou vrstvou. 

Šťávy a sirupy z ostružin

Ostružiny jsou blahodárnou zásobárnou vitamínů a výborným způsobem, jak je zpracovat a uchovat živiny i chuť léta je výroba šťáv a sirupů, a to buď zastudena nebo vařených, které vydrží většinou déle, avšak se ztrátou vitamínů. Při výrobě sirupu nám stačí pouze 3 suroviny - ostružiny, cukr a kyselina citronová. Často není třeba ani sterilovat, protože cukr je skvělým konzervantem. Populární a jednoduchá je příprava smoothie s ostružinami (i jiným ovocem) a jogurtem či semínky. Smoothie osvěží i zasytí. Pro dospělé jistě přijde vhod na každou akci ostružinový likér

Omáčka z ostružin k masu 

O gurmánský zážitek se postará ostružinová omáčka, která je vynikajícím doplňkem k masům, jako je vepřové maso, jehněčí, kachní, zvěřina a hovězí steaky. Omáčku v základu připravíme tak, že rozvaříme ostružiny ve výpeku masa, někdy se přidává trochu červeného vína, poté zahustíme a dochutíme bylinkami (tymiánem, rozmarýnem). K ostružinám dobře ladí také balzamiko. Abychom se zbavili semínek, stejně jako u jiných bobulovin, je dobré ostružiny propasírovat přes síto. 

Hlavní chody z ostružin 

Ostružiny dokáží skvěle obohatit letní obědy nebo lehčí večeře. Můžeme z nich udělat snadné hrnkové knedlíky přelité máslem a sypané cukrem, přeliv na lívance a palačinky nebo je přidat do oblíbené krupicové kaše, které dodají barvu i chuť. Čerstvé ostružiny nicméně dodají šmrnc i zeleninovým salátům, které můžeme doplnit výraznějšími sýry jako je kozí sýr nebo feta

Ostružiny na zimu 

Jedním z nejoblíbenějších způsobů, jak uchovat ostružiny na zimu a zároveň si pak kdykoliv dopřát "chuť léta", je připravit z ostružin domácí džem či marmeládu jako od babičky. Můžeme přidat koření jako je skořice nebo hřebíček a na konzervaci trochu rumu, který se postará o potřebné aroma. V zimě přijde vhod domácí pečený čaj z ostružin a dalšího oblíbeného ovoce jako jsou lesní plody, pomeranče nebo jablka. Jinou variací jsou ostružiny zalité sladkým nálevem a následně zavařené v podobě kompotu

Upečte si podle našeho videoreceptu zdravější variantu celozrnného koláče s tvarohem a ostružinami s křupavou drobenkou z ovesných vloček. Přípravu s názorným postupem hravě zvládnete a z koláče se vám jistě budou sbíhat sliny.

Přejeme dobrou chuť. 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli