Míchaný kompot

jitule Kuchařka: jitule

Zavařeniny 5 názorů

Suroviny

natrhané a odšťopkované drobné ovoce (můžou být i maliny, ostružiny atd.)
na 1 l vody
500g cukru
Recept si zatím oblíbili 2 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Drobné ovoce očistíme od "bubáků" a šťopek a propláchneme pod studenou tekoucí vodou. Naplníme do důkladně umytých a vysušených skleniček.

  2. Mezi tím si už nachystáme sladký nálev: do 1l vody si rozpustíme 500g cukru a svaříme.

  3. Naplněné skleničky zalijeme sladkým nálevem, uzavřeme víčky a sterilujeme (nejlépe v horkovzdušné troubě).

  4. Já plnila do skleniček od přesnídávky, takže jsem zavařovala 8 minut v horkovzdušné troubě se spuštěným horkým vzduchem.

  5. Po vytažení skleničky obrátíme do druhého dne víčkem dolů.

Poznámka

http://jitulciny-recepty.cz/

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílel již 1 kuchař

Ohodnoťte recept: Míchaný kompot

  • Maruška Maruška(neregistrovaná)

    Majdula:Ahoj, já už 40 let zavařuji v normálně umytých sklenicích jen čistou vodou nebo teď asi 3 roky v myčce. Ovoce musí být umyté nejlépe v několika vodách přendáváním z mísy do mísy. A pak dělám většinou a jsou nejlepší míchané kompoty. Letos jsem koupila v supermarketech nejlevnější broskve nebo nektarinky (už teď stojí 19,90 Kč). Do sklenice nakrájím na dno nejprve několik měsíčků broskví, na to nasypu angrešty, černý i červený rybíz, třešně, višně. Později v létě dávám na dno na kousky nakrájené hrušky, protože jsou tvrdší než další ovoce, pak zase broskve, půlky zelených rynglí, půlky švestek, žluté špendlíky, ostružiny nebo pár kuliček černé aronie (kvůli zabarvení). Do každé sklenice (0,7 litrů) nasypu 4 - 5 polévkových lžic cukru a zaliji vodou asi 2 cm pod okraj, aby bylo ovoce skoro zalité. Zavíčkuji - poslední dobou jsou nejlepší šroubovací víčka, protože jsou ze silnějšího plechu než ta zamačkávací a lépe drží. Sklenice narovnám do normálního vysokého hrnce, na dno dám starou utěrku nebo nějaký hadr, zaleji vodou nejméně do poloviny sklenic (nesmí být potopené) a na vařiči zavařuji tak, že od bodu varu ztlumím vařič a stopnu si asi 10 minut. Může to být hotové dřív, proto zkusím povytáhnout sklenici a kontroluji ovoce podle barvy. Zelené zežloutne, tmavě červené zrůžoví a tak trochu popraská, třeba okurky krásně postupně od spodu světlají z tmavě zelené až po světle zelenou. Pak to hned vytáhnu - nejlépe na dřevěné prkénko nebo na nějaký hadr a nechám zchladnout. Pokud zůstane na dně nerozpuštěný cukr, můžeš je na pár hodin obracet, až se rozpustí, ale není to potřeba - cukr totiž ten kompot nesteriluje, dělám některé kompoty úplně bez cukru jen zalité vodou a také se nekazí. Bez cukru mám vyzkoušené zelené ryngle, švestky, ostružiny, meruňky - ty jsou strašně kyselé. Takto zavařuji už asi 40 let a zkazí se mi tak 1 zavařenina z 50, a zavařuji asi 200 zavařenin "sedmiček" a asi 50 menších skleniček džemů. Zkus to také, kdybys potřebovala jakoukoliv radu, klidně se ozvi. Přeji ti hodně úspěchů - Maruškam.suhajova.m@gmail.com

    Odpovědět

  • Majdula Majdula

    snad mi porádíte holky-zavařovala jsem, nebo jsem se o to pokoušela už 2x a pokaždé jsem mohla dělat pálenku ;-( Sklenice jsem vydrhla ručně, pak ještě do myčky, pak osušit a vysterilovat do trouby,pak omyté ovoce,nálev nebo cukr zavíčkovat-víčka stejný postup jako flašky-nesahám na gumičky a sterilovala jsem jednou klasicky v hrnci a jednou v troubě. A POKAŽDÉ EXPLOZE po pár dnech...:-(( tak nevím co by mohlo být špatně? Jestli to ovoce? něvím jak zprávně vybrat...a jak na přesnidávky? Děkuji moooc za každý příspěvek :-K

    Odpovědět

  • Jana Dorazinová-Remková Jana Dorazinová-Remková

    Já už se těším, jak budu zavařovat, pokud tedy něco bude po těch deštích:-(:yes::yes:

    Odpovědět

  • Merylas Merylas

    Já kompoty nedělám ve vlastní šťávě, přidávám vodu. Ve vlastní šťávě dělám jen ovoce, které pak používám na moučníky.

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Drobné ovocie nakladám vždy vo vlastnej šťave, presypujem ovocie cukrom a sterilizujem. Pretože drobné ovocie má veľa vody, je zbytočný nálev.

    Odpovědět

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Tématické fráze: kompot ze špendlíků kompot z nektarinek nektarinky kompot špendlíky kompot kompot z ostružin nálev na ovocné kompoty špendlíkový kompot kompot z míchaného ovoce ostružiny kompot ryngle kompot kompot z ryngli kompot spendliky aronie kompot michany džem zavařujeme špendlíky kompot nektarinky nálev na špendlíky kompot ostružiny nálev na ryngle zavařujeme nektarinky

Zapomněl/a jsem heslo