Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jídla z jednoho pekáčku se skládají z masa, zeleniny a příloh, které se společně pečou v troubě. Chutě a vůně se báječně propojí, zvlášť když ingredience dobře okořeníme nebo zjemníme smetanou či vejci.

Pokrmy, které kompletně připravíme v troubě v jednom pekáči, jsou obdobou německého jídla eintopf - polévky z jednoho hrnce. Do pekáčku vložíme potraviny, které máme doma, okořeníme je, upečeme a s velkou chutí sníme.

1

Proč jsou jídla z jednoho pekáčku oblíbená

Jsou to jídla, která jsou připravená najednou - maso, zelenina i příloha. Suroviny můžeme nachystat do pekáče, uložit do lednice a další den upéct. Tato úprava se hodí pro lidi, kteří ještě neumí vařit, kteří spěchají, nebo pro single osoby, které se chtějí "odbýt" plnohodnotným a přitom dobrým jídlem.

2

Jaké suroviny použít do jednoho pekáčku

Na surovinách vlastně nezáleží - hodí se vše, co "dům dá". Do pekáčku můžeme naskládat syrové i vařené brambory, uzeniny, kostky i plátky masa, mleté a uzené maso, zeleninu, čerstvé houby, těstoviny, luštěniny, obiloviny. Pokud preferujeme dočervena opečené jídlo, volíme větší pekáč nebo plech.

3

Jak se připravuje základ v jednom pekáčku

Každý pokrm mívá dobrý základ. V tomto případě je vhodnější dát na dno pekáčku tuk (sádlo, máslo, olej), aby se suroviny nepřipekly. Tuk nahradíme opečenými kostičkami špeku, plátky anglické slaniny, škvarky nebo pečeným bůčkem. Základ můžeme připravit stejně jako na guláš - s orestovanou cibulí

4

Jak se připravuje jídlo z jednoho pekáčku

Připravíme si všechny potřebné suroviny a ingredience, které pokrájíme na vhodně velké plátky a kousky. Pekáč vymažeme tukem, popřípadě na dno naskládáme kostičky tučného masa nebo slaniny. Na ně naskládáme směs surovin. Malé kusy smícháme v míse přímo s kořením a sesuneme do pekáče.

5

Čím okořenit pokrmy z jednoho pekáčku

Před vložením do pekáče smícháme všechny ingredience s kořením - používá se stejné na celý obsah pekáče. K tomu se hodí velká mísa, ve které rukama všechno promícháme. Použijeme sůl, pepř, kmín, mletou papriku, zelené bylinky, domácí grilovací koření, koupené koření (gyros, čarodějka) nebo marinádu na maso.

6

S čím se dá zapéct jídlo v jednom pekáčku

Voňavé jídlo můžeme ještě vylepšit bešamelem, smetanou, rozšlehanými vejci nebo smetanou s vejci. Strouhaný sýr jídlo nejen dochutí, ale i spojí - toho využijeme při pečení těstovin. Bešamel, tavený a strouhaný sýr vytvoří omáčku, kterou dovedeme každý pokrm k dokonalosti. Nezapomínáme na zelené natě.

7

Jak udělat luxusní jídlo v jednom pekáčku

Čekáme-li hosty, nemusíme stát celý večer u sporáku. Odpoledne navrstvíme do pekáče syrové brambory, pokrájené na kolečka a posypané kořením. Navrch položíme plátky kotlet nebo krkovice, vložíme do lednice a dáme péct hodinu před příchodem hostů. Pokrm zalijeme smetanou a necháme omáčku zredukovat.

8

Jak využít zbytky jídla do jednoho pekáčku

Do pekáčku využijeme zbylé potraviny, které je ještě škoda vyhodit. Ať jsou to brambory, uvařené ve slupce, pečené a dušené maso, jeden špekáček, kousek salámu, zbytky čerstvé i vařené zeleniny, těstoviny, rýže nebo předem uvařené fazole a čočka. Někdy i trochu kysaného zelí vytvoří z večeře luxusní jídlo.

9

Jak připravit sladké jídlo v jednom pekáčku

Sladkým jídlem rozumíme ingredience, které do pekáčku vložíme, upečeme je a můžeme jíst. Takovým pokrmem je například žemlovka ze zbylého pečiva, v mléce upečené těstoviny či sladká rýže. Zbylé palačinky potřeme tvarohem a zapečeme je se smetanou. Sladké jídlo se tak stane i chutným dezertem.

10

Jak uvařit a upéct eintopf v jednom pekáčku

Eintopf je hustá německá polévka, která slouží spíše jako hlavní jídlo. Pokud ji připravujeme v troubě, uzavřeme do pekáče pod pokličku všechny ingredience - brambory, maso, zeleninu a luštěniny, které podlijeme vývarem, až jsou téměř potopené. Uzavřený pekáč necháme hodinu péct v troubě.

Na podzim je velice oblíbený houbový pekáček z čerstvých lesních hub, koření a smetany. Jak ho připravíte? Na to se můžete podívat v našem videu:

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli