Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Medovníkové kuličky (nebo také koule) jsou cukrovím, které úžasně chutná a snadno se připravuje. Základem jsou medovníkové pláty, které rozmixujeme nebo rozdrtíme. Po přidání krému vypracujeme těsto, ze kterého tvoříme tuto dobrotu.

Medovníkové kuličky jsou neodolatelnou dobrotou. Použijeme na ně buď přebytečné kousky plátů, které nám zůstanou z pečení medovníků nebo si na ně pláty upečeme zvlášť. Chcete mít medovníkové kuličky na Vánoce?
Připravte je na poslední chvíli ze dvou důvodů:
  • Jedná se o nepečené cukroví, jehož trvanlivost je kratší.
  • Kuličky všem tolik chutnají, proto je do Vánoc těžko uhlídáte.

Do těsta potřebujeme hladkou mouku, vejce, jednou sodu, rozpuštěné máslo a med, cukr moučkuObdobně připravujeme těsto na klasický medovník.

  • Těsto necháme odležet a pak plát rozválíme na pečicím papíře. Vrstva těsta by měla být stejnoměrná.
  • Plát upečeme v troubě - přibližně 8–10 minut při teplotě 180 °C
  • Po vychladnutí plát nalámeme a po částech rozmixujeme
  • Pláty jsou trvanlivé, proto je můžeme upéct dopředu (týden až dva) a uložit zabalené v chladu.

Jak udělat medovníkové kuličky

Kromě rozmixovaných medovníkových plátů potřebujeme krém.

Následující video vám názorně předvede postup přípravy medovníkových kuliček.

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vánočkavůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda | Vaječný likér

Kapr a další tradiční pokrmy

Kromě sladkého je pro Vánoce typická řada dalších tradičních receptů. Samozřejmě nesmí chybět kapr s bramborovým salátem a rybí polévka.

Mohlo by vás zajímat:

Řízek z kapra | Bramborový salát | Rybí polévka | Houbový kuba

Komentáře

Další tipy a triky