Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Řízky patří k nestárnoucí klasice a jistojistě se jedná o jeden z nejoblíbenějších pokrmů české kuchyně. Řízky však nejsou jen plátek masa v trojobalu. Můžeme je obalit v křehkém těstíčku, plnit nebo připravit šťavnaté řízky na přírodní způsob.

Řízky jsou symbolem rodinného oběda a v mnohých domácnostech nechybí ani na vánoční tabuli. Dají se připravit z kuřecího masa (nejčastěji prsou), vepřového, krůtího i telecího. Zkrátka si každý vybere podle své chuti. Na přípravu nejsou řízky vůbec složité a tradiční trojobal můžeme vylepšit, ba dokonce i úplně vynechat. 

Řízky v trojobalu

Naprostou klasikou jsou řízky obalené v trojobalu, což znamená tři misky. Maso nejprve obalíme v hladké nebo polohrubé mouce, poté v rozšlehaném vejci a nakonec ve strouhance. Následně řízky smažíme dozlatova z obou stran. Nicméně i obyčejný trojobal se dá vylepšit. Chuť zvýrazníme, když do vajec přidáme trochu česneku a piva, do strouhanky zase můžeme přidat nastrouhaný parmezán

Řízky naruby

Rádi byste si pochutnali na řízcích trochu jinak? Vyzkoušejte je obalit "naruby" a poté zapéct s cibulí a slaninou v troubě. Řízky naruby jsou neuvěřitelně šťavnaté a křehké. Nejčastěji je děláme z vepřového masa, které okořeníme, a paličkou vklepeme strouhanku přímo do něj. Obalíme je ve vejcích, osmažíme z obou stran a poté zapečeme

Plněné řízky

Plněním získají řízky úplně nový chuťový rozměr a šťavnatost. Známým plněným řízkem je Cordon bleu. Postupujeme tak, že z masa (kuřecích prsou, vepřové či telecí kýty) vytvoříme naříznutím masovou kapsu,. Poté můžeme plnit podle své chuti - uzeninou, sýrem, bylinkami i houbami. Kapsu dobře uzavřeme párátky. Plněné řízky obalíme v klasickém trojobalu a smažíme dozlatova. 

Řízky z mletého masa

Řízky z mletého masa jsou rychlé na přípravu a krásně šťavnaté. Děláme je z tučnějšího vepřového masa nebo kombinace vepřového a hovězího; můžeme však zvolit i kuřecí mleté maso. Pokud do nich přidáme nastrouhaný sýr, vzniknou nám populární holandské řízky. Pro větší šťavnatost do masové směsi běžně přidáváme trochu mléka nebo smetany. Obalíme v trojobalu a smažíme dozlatova. 

Řízky v těstíčku

Lahodnou alternativou k tradičnímu trojobalu jsou řízky obalené v těstíčku. Těstíčko můžeme udělat na mnoho způsobů. Stačí smíchat mouku, vejce, koření a přidat trochu vody nebo piva. Kombinovat můžeme těstíčko i se sýrem a nakrájenou uzeninou. Plátky masa obalíme v těstíčku a buď přímo smažíme, nebo obalíme ještě ve strouhance. Poté smažíme či pečeme v troubě

Řízky na přírodní způsob

Rychlou variací řízků, kdy dokonale vynikne jejich chuť, jsou řízky na přírodní způsob. Zvolíme si druh masa, nakrájíme na plátky a ty lehce naklepeme. Okořeníme podle chuti (můžeme přidat i nasekané bylinky) a opečeme zprudka z obou stran. V tomto bodě máme hotovo, nebo se můžeme pustit ještě do přípravy omáčky z výpeku

Na závěr přinášíme inspiraci na moravskoslezskou specialitu v podobě řízku Ondráš - šťavnatý plátek masa smažený v bramborákovém těstě. Přípravou vás povede náš podrobný videonávod. Přejeme dobrou chuť. 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli