16 pokrmů z obilovin, které jsou základní potravinou lidí od dávných dob až dosud
Obiloviny jsou rostliny z čeledi lipnicovitých, pěstované pro zrno nebo semena. Obilniny označují rostliny, pěstované kvůli zrnům i kvůli rostlině samotné. V běžné řeči však oba termíny znamenají jedno a to samé.
Mezi nejznámější obiloviny patří pšenice, ječmen, žito a oves. Dále to jsou rýže, kukuřice, proso, jáhly, a také pseudoobiloviny (mají podobné využití jako obiloviny) - pohanka, quinoa, amarant, teff. Jde o rostliny, které jsou vysoce ceněny pro své nutriční hodnoty. Některé z nich jsou dokonce bezlepkové.
Mohlo by vás zajímat
Recepty ve výběru
- Fazolové chilli s rýží
- Jáhly se zeleninou na způsob leča
- Polenta se žampiony a špenátem
- Flameri z ovesných vloček s ovocem
- Quinoa s bulgurem, zeleninou a tofu
- Bílý chléb
- Hrníčkové knedlíky z pohanky
- Amarantový chia pudink
- Špaldové ravioli s hráškovou náplní
- Sladká kaše z teffu
- Čirok se zeleninou a tofu
- Žitné chlebové dalamánky
- Bulgur s krůtím masem
- Chlebová placka ze žitných a ovesných otrub se semínky
- Uzená polévka s kroupami
- Slzovka jako moučník
1/16
1/16
Komentáře