Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Obiloviny jsou rostliny z čeledi lipnicovitých, pěstované pro zrno nebo semena. Obilniny označují rostliny, pěstované kvůli zrnům i kvůli rostlině samotné. V běžné řeči však oba termíny znamenají jedno a to samé.

Mezi nejznámější obiloviny patří pšenice, ječmen, žito a oves. Dále to jsou rýže, kukuřice, proso, jáhly, a také pseudoobiloviny (mají podobné využití jako obiloviny) - pohanka, quinoa, amarant, teff. Jde o rostliny, které jsou vysoce ceněny pro své nutriční hodnoty. Některé z nich jsou dokonce bezlepkové.

1/16

    1 z 16

    Fazolové chilli s rýží

    Fazolové chilli s rýží

    Všechny druhy rýže jsou v mnoha zemích světa základní potravinou. U nás ji máme nejraději bílou (jasmínovou, basmati, arborio a dlouhozrnnou), kterou podáváme jako přílohu k masu a omáčkám nebo ve formě rizota, rýžových nákypů, zavářky do polévek a dětských kaší. Nemusíme se vyhýbat ani rýži hnědé, červené a černé

    2 z 16

    Jáhly se zeleninou na způsob leča

    Jáhly se zeleninou na způsob leča

    Jáhly jsou chutnou a zdravou, i když opomíjenou obilovinou. Hodí se pro vegetariány, celiaky a pro lidi s redukční dietou. Využití jáhel je naprosto univerzální - do sladkých nákypů, kaší, sušenek a moučníků až po slané koláče, rizota nebo jako zdravá příloha k masu. Před použitím je nutné jáhly spařit, aby nebyly hořké.

    5 z 16

    Quinoa s bulgurem, zeleninou a tofu

    Quinoa s bulgurem, zeleninou a tofu

    Quinoa, merlík obecný, pochází z jižní Ameriky a je pseudoobilovinou. Připravuje se stejně jako jiná zrna, ačkoliv jsou tato semínka drobná jako kuskus nebo jáhly. Quinoa je bezlepková, snadno stravitelná a nenadýmá. Hodí se pro přípravu kaší, sladkých i slaných nákypů, jako příloha nebo samostatné jídlo, například rizoto.

    6 z 16

    Bílý chléb

    Bílý chléb

    Chléb a pečivo se tradičně připravuje z pšeničné a žitné mouky. Mouku koupíme již hotovou na rozdíl od našich předků, kteří museli obilí sklidit, vymlátit a nechat zrno semlít. Chleba a chlebové placky jsou nejstarší potravinou, kterou si uměl člověk vyrobit. Mezi pšeničnou a žitnou moukou je chuťový rozdíl, proto je spolu mícháme.

    7 z 16

    Hrníčkové knedlíky z pohanky

    Hrníčkové knedlíky z pohanky

    Pohanka patří mezi bezlepkové obiloviny, které v kuchyni používali už naši předkové. Její velkou výhodou je, že při vaření hodně nabude a v pokrmech působí jako pojivo. Pohanku využijeme při přípravě kaší, nákypů, placek, karbanátků a sekané, ale i jako chutnou součást zeleninové polévky a různých pomazánek. 

    8 z 16

    Amarantový chia pudink

    Amarantový chia pudink

    Pseudoobilovina amarant jsou semena rostliny laskavec, kterou znali už staří Mayové a v jejichž řeči má slovo amarant význam nesmrtelný. Zrníčka amarantu jsou jen o málo větší než mák a po uvaření mají oříškovou chuť. Ze zrn se mele mouka, kterou můžeme využít ve sladké i slané kuchyni jako bezlepkovou variantu mouky.

    10 z 16

    Sladká kaše z teffu

    Sladká kaše z teffu

    Teff je etiopská travina s maličkými zrníčky, plnými živin a minerálů. Vyznačují se vysokou bobtnavostí - vaří se až ve čtyřnásobku tekutiny na jeden díl teffu. Nejčastěji se z něj připravují sladké a slané kaše a nákypy. Zdravou potravinu ocení hlavně lidé s bezlepkovou dietou - z teffové mouky se peče chleba a jiné pečivo.

    11 z 16

    Čirok se zeleninou a tofu

    Čirok se zeleninou a tofu

    Čirok je rostlina z jihovýchodní Afriky, produkující zrna, podobná rýži, bulguru nebo jáhlům. Jde o větší měkká zrna, známá už z kuchyně našich babiček - nyní se však dostávají do popředí díky svým pozitivním vlivům na člověka. Čirok neobsahuje lepek, proto je vhodný nejen pro celiaky, ale i pro lidi, holdující zdravé stravě.

    12 z 16

    Žitné chlebové dalamánky

    Žitné chlebové dalamánky

    Žitná mouka se podobá pšeničné, ale je tmavá a obsahuje méně lepku. Pečivo z žitné mouky je těžké, hutné a aromatické. Mouku využijeme hlavně při pečení chleba - buď samotnou nebo ve směsi s pšeničnou moukou. Oblíbenými produkty jsou také malé tvary pečiva (veky, dalamánky, rohlíky, housky).

    13 z 16

    Bulgur s krůtím masem

    Bulgur s krůtím masem

    Bulgur jsou napařená pšeničná zrna, která se po vysušení roztlučou na malé kousky. Chutí se podobají rýži nebo i kroupám. Bulgur vaříme ve větším množství osolené vody po dobu asi 10 minut. Pak ho upravujeme ve směsi s masem a zeleninou jako rizoto či salát, nebo ho zapékáme (houbový kuba s bulgurem).

    15 z 16

    Uzená polévka s kroupami

    Uzená polévka s kroupami

    Kroupy jsou zrna pšenice, ječmene, ovsa nebo pohanky, zbavené vnějšího obalu. Kroupy jsou pevné, kulaté, s charakteristickou nahnědlou rýhou. Jsou součástí zabíjačkových výrobků (jelita, prejt, prdelačka). Husté zeleninové polévky a uzené vývary se bez krup neobejdou, stejně jako mnoho tradičních venkovských pokrmů.

    16 z 16

    Slzovka jako moučník

    Slzovka jako moučník

    Slzovce se říká Jobovy slzy a patří mezi nejdéle pěstované plodiny. Botanicky jde o travinu. Používá se k přípravě polévek, rizot, pomazánek, zapékaných pokrmů, sladkých i slaných kaší a cukrovinek, nebo také jako náhražka kávy. Slzovka se používá v tradiční čínské medicíně jako lék na mnoho lidských neduhů.

1/16

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli