Amarant po středomořsku
Suroviny
Nutriční hodnoty
Energie | 573 kJ / 137 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 6,54 g |
Tuky | 1,81 g |
Vláknina | 14,46 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 19 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 17,65 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Amarant je známý také pod názvem laskavec. Znali ho již staří Mayové, Aztékové a Inkové.amarant.jpg Slovo amarant znamená v jejich jazyce nesmrtelný. Patří mezi nepravé obilniny (pseudoobilniny). Využívají se jak jeho listy, tak zrno. Listy mohou posloužit ve studené kuchyni do různých salátů, případně se mohou dusit jako špenát. Zrno (jen o trochu větší než mák) se používá jako takové nebo se mele na mouku. Má jemnou oříškovou chuť. Amarant je cenným zdrojem bílkovin, protože obsahuje všechny esenciální aminokyseliny, a je proto doporučován vegetariánům a sportovcům. Amarant je také vhodnou plodinou pro osoby trpící vysokým krevním tlakem či kardiovaskulárními chorobami – pravidelná konzumace snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi, zvyšuje hladinu antioxidantů a podporuje imunitu. Kromě bílkovin je amarant vynikajícím zdrojem vlákniny a železa (100 g obsahuje 42 % doporučené denní dávky železa) a obsahuje také vápník, hořčík, fosfor, mangan a měď.
Zrno se vaří ve 2-2.5 násobku vody 20 minut.
Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
22. 7. 2013 05:29
Jitkas: To je dobrý nápad. Já amarantové pukance kupuji v prodejnách se zdravou výživou a pak je přidávám do domácího müsli. Jsou ale hodně drahé a domácí výroba bude určitě lepší.

22. 7. 2013 05:27
Petram: Z amarantu se dela i neco jako mini- popkorn. Da se na rozehratou panev s kapkou oleje, priklopi a on se nafoukne, presne jako kdybys pouzila kukurici. Pouziva se potom jako dekorace na ruzne sladke zakusky ci dortiky.
21. 7. 2013 22:19
Já vůbec, ale vůbec nevím, co je to amarant. Nicméně, to foto vypadá tak jedle!!

21. 7. 2013 21:02
hosta: Jé, tak to bych to určitě zkusila, třeba pro začátek nasladko jako kaši, nebo jakkoli jinak...
21. 7. 2013 21:01
petram: já ty máčky každý rok předpěstovávám, jsou to nítěnky a pak metrové stromy, velice dekorativní a nepotřebují žádnou další péči, jen zalívat, mám jich plné záhony. Když dozrávají, mísu z nich klidně oklepu

21. 7. 2013 20:55
hosta: Ten je nádherný!
Netuším, jak bys semínka sklízela takhle ve velkém, ale pokud by se ti to povedlo, tak by nejspíš použít šel.

21. 7. 2013 20:51
To je moc zajímavý recept - myslíš, že by šlo i z toho laskavce, který mám každoročně na zahradě - viz foto?
21. 7. 2013 20:36
Ten amarant se mi moc líbí
a Tvá krásně barevně i chuťově ladící dobrota také






Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Kovářské kotlety z polské kuchyně
Přidáno před 14 hodinami

Poctivá bramboračka z pomalého hrnce
Přidáno 27. 1. 2023 21:01

Demi glace v pomalém hrnci
Přidáno 27. 1. 2023 11:21

Jemné muffiny s čokoládou
Přidáno 27. 1. 2023 10:18

Bělomasá ryba po asijsku
Přidáno 27. 1. 2023 08:48

Srbská masová směs
Přidáno 27. 1. 2023 01:20
Právě bylo uvařeno:

Pečená kuřecí křídla v pikantní omáčce
uvařil/a Adris
před 46 minutami

Lehký tvarohový pohár s kávovým želé
uvařil/a Annanas
před 3 hodinami

Jednoduché langoše
uvařil/a Annanas
před 3 hodinami

Maršálkovy dvojctihodné koláčky
uvařil/a Kantorova.a
před 3 hodinami

Domácí kmínový chleba
uvařil/a Ladin666
před 3 hodinami

Domácí langoše
uvařil/a Ladin666
před 3 hodinami

Biskupský chlebíček II
uvařil/a cestovatelka99
před 3 hodinami


Bezé ořechová roláda se šlehačkou
uvařil/a maryje12
před 4 hodinami

Další recepty
Tématické fráze: amarant recepty amarant amarant zrno recepty amarant recept amarantové sušenky recept amarant foto amaranth zrno recepty recept amarant recepty z amarantu amarantove pukance mouka z amarantu amaranth recepty amarantová mouka recept amarant-příprava laskavec recepty jak vypada amarant jak uvařit amarant jidlo z amarantu laskavec recept vareni fazolove macky
Suroviny: česnek, olivy černé, rajče sušené, cuketa, fazolky zelené, amarant, voda, sušená bazalka, koření oregáno, sůl, pepř
Amarant po středomořsku
Aktuální verzi receptu a video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/jgyv
8 názorů